Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımda AR-GE yatırımına 3 milyon destek

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, bakanlık olarak tarımda AR-GE yapmak isteyenlere proje başına 3 milyon TL’ye kadar destek verdiklerini belirterek, “TAGEM olarak bütün imkanlarımızla özel sektörün...

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2017 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2017 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarımda AR-GE yatırımına 3 milyon destek

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, bakanlık olarak tarımda AR-GE yapmak isteyenlere proje başına 3 milyon TL’ye kadar destek verdiklerini belirterek, “TAGEM olarak bütün imkanlarımızla özel sektörün hizmetindeyiz” dedi.

BTSO ev sahipliğinde ‘Gıda ve Tarımsal Ar-Ge ve İnavosyanda Kamu-Özel Sektör Buluşması’ toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur yaptı. Dünyada 7.6 milyar insanın yaşadığını, bu rakamın 2030 yılında 9 milyara yaklaşmasının beklendiğini ifade eden Aytuğ Onur, gıda üretiminin her geçen gün daha daha da stratejik bir konuma dönüştüğünü vurguladı. Bursa’nın Türkiye’nin gıda deposu olduğunu belirten Onur, “Bu bilinçle sektörümüzün katma değerli üretimini ve Ar-Ge yatırımlarını artırmak için önemli adımlar atıyoruz” diye konuştu.

BTSO’nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Konseyi yapılanması ile özel sektör-kamu-üniversite işbirliğini güçlendirdiğini ifade eden Onur, Ur-Ge ve Ticari Safari projeleri kapsamında düzenledikleri alım heyeti organizasyonlarıyla sektörün ihracatını artırdıklarını vurguladı. Eylül ayında sektörü ilgilendiren önemli bir buluşmaya daha imza atacaklarını açıklayan Onur, “Merinos AKKM’de 28-29 Eylül tarihleri arasında 150’den fazla yabancı firma temsilcisinin katılımıyla bir alım heyeti organizasyonu düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca aynı tarihler arasında 4. Uluslararası Gıda Kongresi’ni de düzenleyeceğiz. Bursa’mıza ve sektörlerimize değer katan çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Gelirin yüzde 20’si gıdaya gidiyor”

TAGEM Genel Müdürü Nezvat Birişik, dünyada 6 milyar ton gıdanın olduğunu belirterek, üretilen gıdanın 2.52 trilyon dolar değerinde olduğunu vurguladı. ABD’de bir vatandaşın gıdaya gelirinin yüzde 10’unu harcadığına dikkat çeken Birişik, “Avrupa’da bu oran yüzde 15. Türkiye’de ise bir aile, gelirinin yüzde 20’sini gıdaya harcıyor” dedi.

Dünyada tarıma yönelik AR-GE harcamalarının hızla arttığını ifade eden Birişik, Türk tarımını büyütecek tek unsurun da AR-GE olduğunu dile getirdi. “Ar-Ge’ye ne kadar harcama yaparsak, sektör o kadar gelişiyor” diyen Birişik, TAGEM’in sektörün AR-GE odaklı büyümesine büyük destek olduğunu vurguladı. TAGEM’in Türkiye’nin en büyük araştırma organizasyonu olduğunu da ifade eden Birişik, “TAGEM olarak 10 orta ölçekli üniversite büyüklüğündeyiz. 35 vilayette 50 enstitümüz var. Bu enstitülerde 7 bin 500 personelimiz çalışıyor. 3 bin civarında tam zamanlı araştırmacımız var. 380-400 milyon lira civarında AR-GE harcaması yapıyoruz. Yıllık bin 600 civarında proje döngüsü yönetiyoruz. 284 laboratuvarımız mevcut” dedi.

AR-GE yatırımı yapmak isteyen firmaları TAGEM’in sunduğu avantajlardan faydalanmaya davet eden Birişik, “Enstitülerimizi özel sektöre açtık. Biz her işimizi özel sektörümüzle yapmak istiyoruz. Yetişmiş personelimiz, arazilerimiz ve makinelerimizin hepsi firmalarımızın hizmetinde. Enstitüdeki personelimizin mesaisini size vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Her bir enstitüye ofis açacaklarını kaydeden Birişik, şöyle konuştu: “Gelin enstitümüzde çalışın. Bize proje sunun. Her bir projeye 3 milyon TL’ye kadar destek veriyoruz. Yeter ki istifade edin. Bizler özel sektörün AR-GE harcamalarını araştırdık. Firmalarlarımız sera, arazi ve makine gibi alanlarda yatırımlarının yüzde 50’sini ayırıyor. Yüzde 25-30 ise personel gideri. Geri kalan bölümü ise sabit ve diğer AR-GE giderleri. Bizler şunu istiyoruz; Yüzde 75’ini biz ödemeye hazırız. Arazi makine ve eleman almayın. Hepsi bizde var. Sadece proje geliştirin, bize gelin.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.