Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım Krediden ’katılım bankası’ hamlesi

Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Yurt içinde ve yurt dışında ortaklarla bir katılım bankası kurma hedefimiz var. Çok da uzun olmayan vadede katılım bankası anlamında faizsiz sistemle böyle bir çalışma yapacağız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2018 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2018 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Yurt içinde ve yurt dışında ortaklarla bir katılım bankası kurma hedefimiz var. Çok da uzun olmayan vadede katılım bankası anlamında faizsiz sistemle böyle bir çalışma yapacağız” dedi.

Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ile Bereket Sigorta AŞ ve Bereket Emeklilik ve Hayat AŞ Genel Müdürü Mehmet Güngör, Ekonomi Muhabirleri Derneğinde (EMD) basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Birliğin işleyişi hakkında bilgiler veren Poyraz, amaçlarının kooperatif ortaklarının ihtiyacı olan girdilerin ekonomik olarak teminindeki süreci işletmek olduğunu söyledi. Poyraz, "Ortaklarımıza yıllık yaklaşık 9 milyar lira civarında bir kredi kullandırıyoruz. Bunun da yüzde 70’ten fazlası aynı kredi biçiminde. Buna rağmen, ortaklarımızdan geçen sene sonu itibariyle 450 milyon lira gibi bir ürün alımı gerçekleşmiş. Ciddi bir orantısızlık var" ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin ürettikleri ürünleri tüketiciye ulaştırmada daha fazla sorumluluk almak olduğunu dile getiren Poyraz, tüketicilerin ihtiyaçlarına göre "sözleşmeli üretim" modeliyle üretim yapmak istediklerini anlattı. Poyraz, yurt içinde market zincirleriyle iş birliğine gidip kooperatifin ürünlerini tüketicilere ulaştırmaya başladıklarına işaret ederek, "Dış pazar noktasında İran, Rusya ve Çin üzerine bir çalışma yapıyoruz. Çin’e teknoloji anlamında satabileceğimiz ürün yok ama gıda noktasında Çin pazarı Türkiye’nin gündeme alması ve üzerinde çalışması gereken bir pazar. Oradaki fuarları takip edip, market zincirleriyle görüşmeler yapıp bir pazar oluşturmayı hedefliyoruz. Genelde küçük ve orta ölçekli çiftçilerle muhatap oluyoruz. Büyük çiftçiler başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankalarla muhatap oluyor. Ziraat Bankasının bize kaynak kullandırma maliyeti yüzde 27. Biz şu anda özel sektörle Ziraat’in ortasında bir yerdeyiz. İşin kritik noktası, yüzde 20-23 aralığında toplanan mevduatın yüzde 40 oranında tarım sektörüne aktarılması. Biz yüzde 27 ile aldığımız fonu yüzde 30 ile aktarıyoruz. Bu anlamda kredi kısmak gibi bir durumumuz yok, bulabildiğimiz tüm kaynakları tarım sektörünü desteklemek anlamında aktarıyoruz” şeklinde konuştu.

"Maliyetleri aşağı çekmek için yeni yöntemler geliştirdik"

Çiftçilerin girdi maliyetlerini aşağı çekmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Poyraz, gübre üretim maliyetlerini düşürmek için girişimlerde bulunduklarını anlattı. Poyraz, GÜBRETAŞ’ın ham madde alırken bankadan fon kullandığına dikkati çekerek, "Ürün alırken bankadan fon kullanıyor. Yüzde 35’i aşan bir maliyet var. ’Tarım Kredi olarak size bir nevi ön ödeme yapalım, siz de şu faizi maliyet unsuru olarak aşağı çekin ve bize bir indirim yapın’ diye önerdik. Onlar da kabul etti çünkü başka bir bankadan kredi alacak, o aldığı girdiyle de ürünü üretecek piyasaya ve bize satacak. Fonlama maliyetini de aşağı çekme anlamında yeni bir yöntem geliştirdik. Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ olarak önümüzdeki günlerde ciddi bir fiyat avantajı sağlayacağımızı şimdiden söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

Sigorta faaliyetlerini de faizsiz sigorta üzerinden yürüttüklerini belirten Poyraz, Bereket Sigorta adı altında hem tarımsal faaliyetlerde hem de diğer sigorta faaliyetlerinde aktif bir şekilde çalışmaya başladıklarını aktardı.

Katılım bankası hamlesi

Poyraz, yurt içinde veya yurt dışında ortaklarla bir katılım bankası kurma hedeflerinin olduğunu belirterek, "Çok da uzun olmayan vadede katılım bankası anlamında faizsiz sistemle böyle bir çalışma yapacağız. Bahsettiğim sistem katılım bankalarının bile isteyip de yapamadığı bir sistem. Aslında faizsiz modelin uygulanabileceği en iyi yer Tarım Kredi” diye konuştu.

Poyraz ile Mahmur Güngör, daha sonra Tarım Kredi ve Bereket Sigorta arasında münhasırlık sözleşmesini imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.