Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süt üreticisi zamdan memnun değil

Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki süt üreticileri Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatını 1 Şubat 2018’den geçerli olmak üzere litre başına 1 lira 53 kuruşa yükseltmesini az buldu.Ulusal Süt Konseyinin Ankara’da yapılan...

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2018 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 13:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Süt üreticisi zamdan memnun değil

Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki süt üreticileri Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatını 1 Şubat 2018’den geçerli olmak üzere litre başına 1 lira 53 kuruşa yükseltmesini az buldu.

Ulusal Süt Konseyinin Ankara’da yapılan toplantısında, 1 Şubat-30 Haziran 2018 dönemi için çiğ süt referans fiyatının litre başına 1 lira 44 kuruş, hizmet bedelinin 9 kuruş olmak üzere toplam 1 lira 53 kuruş olması kararlaştırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Korkuteli Süt Üreticileri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Kır, "Bu yapılan zam çiftçinin işini görmüyor. Süt 1.53 kuruş oldu, bu satış fiyatı firma satışı çiftçiye ise 1.48 kuruş gibi bir rakam kalıyor. Bu rakam komik bir rakam, yem fiyatları yüksek olduğu sürece yapılan zamların çiftçiye hiçbir faydası olmaz. Çiftçinin beklentisi 1.70 kuruş olması ancak bu rakamlar çiftçiye biraz olsun nefes aldırabilir. Desteklemeler de yüzde 50’ye düşürüldü. Yem fiyatları düşmediği sürece çiftçinin gideri azalmadı sürece bu zamların çiftçiye hiçbir faydası olmaz. Çiftçi desteklenmiyor, ertelenen zam çiftçinin yüzünü güldürmedi. Normalde bu zamlar aralık ayında yapılacaktı, sanayici ve üretici anlaşmıştı ancak bakanlık el koydu. Zam yılbaşına ertelendi, oda çiftçiyi kurtarmadı" dedi.

Saman, yem ve kaba yem fiyatlarında yüzde 100 artış olduğunu savunan Kır, "Süte yapılan zam yüzde 9,3. Şimdi rakamlar ortada, siz söyleyin bu rakamlar çiftçiyi nasıl kurtarır. Çiftçi yeme saman nasıl para yetiştirir. Yetkililerden göz boyamalarını istemiyoruz, somut adımlar bekliyoruz. Çiftçinin desteklenip yüzünün gülmesini istiyoruz" dedi.

Aralık ayı sonunda yapılan toplantıda referans fiyatın artırılması konusunda süt sanayicileri ile üreticiler anlaşmaya varmış, ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin fiyat artışının enflasyonu artıracağını gerekçe göstererek karşı çıkmıştı. O toplantıda fiyatın 16 Ocak’ta belirlenerek açıklanması kararlaştırıldı. Son yapılan toplantıda fiyat artışı kabul edildi. Böylece en son 2017 Eylül ayında litre başına 1 lira 30 kuruştan 1 lira 40 kuruşa çıkarılan çiğ süt referans fiyatı 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere 1 lira 53 kuruş oldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.