Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Susuzluk, fındıkta stres yapıyor

Hemen hemen tüm tarım ürünlerinde verim ve kaliteye olumlu etki yapan faktörlerin başında gelen sulamanın, fındık bahçelerinde kullanılmaması üründe olumsuzluklar yaratıyor.Ülkemizde üretim alanlarının yoğun yer aldığı Karadeniz Bölgesi’nin...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2017 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2017 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Susuzluk, fındıkta stres yapıyor

Hemen hemen tüm tarım ürünlerinde verim ve kaliteye olumlu etki yapan faktörlerin başında gelen sulamanın, fındık bahçelerinde kullanılmaması üründe olumsuzluklar yaratıyor.

Ülkemizde üretim alanlarının yoğun yer aldığı Karadeniz Bölgesi’nin yağışlı bir iklim yapısına sahip olmasının da etkisiyle üreticilerin, havaların kurak gittiği dönemlerde bile fındık bahçelerini sulama yapma alışkanlığı bulunmuyor. Son yıllarda başta Fındık Araştırma Enstitüsü ve bölgedeki üniversitelerde fındıkla ilgili araştırma yapan bilim adamları, fındıkta ihtiyaç duyulduğu dönemlerde sulama yapılması yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Sulama işleminin sistematik bir şekilde gerçekleşmesi ve gübreleme ile birlikte azami düzeyde yarar sağlaması için de damla sulama yönteminin hayata geçirilmesi isteniyor.

Ferrero Fındık tarafından 5 yıldan beri uygulanan Değerli Tarım Projesi kapsamında, "Damla Sulama Sistemi" ile ilgili çalışmalar ve üretici bilgilendirmeleri yapılıyor. Değerli Tarım Projesi Zirai İşler Direktörü Gökhan Arıkoğlu, oluşturdukları örnek bahçelerden 8 tanesinde damla sulama sistemini uygulamaya koyduklarını belirterek "Bitkinin gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yollarla karşılanamayan su ihtiyacının kök bölgesine yakın toprağa verilmesiyle uygulanan sistemin verim ve kaliteye katkısı büyüktür. Bu sistemde sulama ile birlikte bazı ilaçlar ve gübrelerde toprağa verilebilmektedir. Bu hem ilaç ve gübreden azami katkıyı sağlamakta, hem de daha az işgücünü gerektirmektedir" dedi.

Arıkoğlu, günümüzde bilinçli ve makineli tarımın verim ve kaliteye olan katkısının yanında, üründe maliyetin azalmasına da etki yaptığına dikkat çekti.

Devletten sulamaya sıfır faizli, yüzde 50 hibeli destek

Basınçlı sulama sistemlerine Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığınca yüzde 50 hibe desteği verildiğini kaydeden Arıkoğlu, “Bazı bankalar ve tarım kuruluşlarınca sıfır faizli, 3-5 yıl vadeli kredi imkânı sunulmaktadır. Tüm bu desteklerin dışında basit bir hesap yapıldığında; Gübrelerin toprağa karıştırılma mecburiyeti, yılda en az iki kere uygulama yapılması zorunluluğunun işçilik maliyeti, 3 yılın sonunda damla sulama sistemine ödenecek ücrete eşit olacaktır. Taban gübresinin toprağa karıştırma işçilik ücretiyle bile 3 yılda kendini amorti edebilen damla sulama sisteminin verim ve kalitede ki müthiş artışa katkısı sistemin nedenli ekonomik, verimli ve elzem bir sistem olduğunun göstergesidir” diye konuştu.

Susuz kalan bitki strese giriyor

Öte yandan uzmanlar, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de artık fındık tarımında sulama sistemine geçilmesi kaçınılmaz hale geldiğini, çünkü fındık bitkisinin yağmurlarla yeterli düzeyde su ihtiyacını karşılayamadığını belirtiyor. Gerektiği kadar su ihtiyacını gideremeyen fındık bitkisi strese giriyor. Bitki strese girince de sadece yaşamını sürdürmeye yönelik besleniyor ve ürünü ikinci plana atıyor. Bu da hem o yıl mahsulünü, hem de gelecek yıl ki ürün rekoltesine olumsuz etkiliyor. Bu nedenle fındık üreticilerinin aşırı sıcakların etkisini azaltmak için mutlaka bahçelerini sulamaları ve sürekli olarak bahçeler ıslak tutmaları isteniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.