Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sultaniye Üzümlerinin Yüzde 65’i İhraç Ediliyor

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinin yüzde 65’i, başta Rusya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen altın sarısı Sultaniye üzümlerinin...

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2015 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2015 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinin yüzde 65’i, başta Rusya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen altın sarısı Sultaniye üzümlerinin hasadının Kasım ayının ortalarına kadar devam edeceğini belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ’’Bu yıl üzümlerimizin rekoltesi düşük. Bunun sebebi ise kış ve baharın ilçemiz ovasında meydana gelen don ve dolu olayıdır. İlçemiz ve çevresinde 90 bin dekarlık alada üzüm bağımız var. Zarar nedeniyle 57 bin dekarlık üzüm bağımızda don ve dolu zararı etkili oldu. Geriye kalan kısımda ise üzümlerimizin kalitesi çok iyi durumdadır’’ dedi.
"YAŞ ÜZÜMLERİN YÜZDE 65’İ İHRAÇ EDİLİYOR"
Ülgen, Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen Sultaniye üzümlerinin yaş olarak başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmekte olduğunu belirterek, ’’Sarıgöl’ün üzümlerinin büyük kısmı ihracatçı firmalar aracılığı ile başta Rusya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gönderilmektedir. Rekoltemizin yüzde 65’i yaş olarak ihraç edildiği gibi geriye kalan yüzde 35’i yurt içinde yaş ve kuru üzüm olarak, şaraplık olarak değerlendirilmektedir" diye konuştu.
Ülgen, 2015 ürünü yaş ve kuru üzüm fiyatlarının üreticileri sevindirdiğini belirterek, ’’Sarıgöl Ovamızda rekolte düşüklüğü nedeniyle yaş ve kuru üzüm fiyatlarını etkiledi. Bu yıl TARİŞ’in kuru üzüm fiyatlarını 6 TL’den açıklaması piyasaya canlılık kazandırdı. Bu açıklanan kuru üzüm fiyatına bağlı olarak da yaş üzümlerimizin kilosu da yurt içi satılan üzümlerin kilosu 1.70-2TL arasından, ihracatlık yaş üzüm fiyatları da 2TL-2.40 TL arasından satılması üreticileri sevindirdi’’ dedi.
Ülgen, şaraplık olarak satılmakta olan üzümlerin kilosunun da 65 kuruş olduğunu belirtti.
REKOLTE DOLU VE DON NEDENİYLE BU YIL YARI YARIYA AZALDI
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 2015 yılında dolu ve don olayından rekoltenin 2014 yılına oranla yarı yarıya azaldığını ifade ederek, ’’2014 yılında Sarıgöl ve çevresinde 300 bin ton yaş üzüm elde edilmişti. Oysa 2015 yılında dolu ve don olaylarının verdiği zarar nedeniyle 180 bin ton oldu. Rekolte düşük ama sevindiren üzümlerimizin kalitesinin yüksek olmasıdır’’ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.