Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sudan Ticaret Bakanı Ali: “Sudan Halkı Türk Mallarını Çok Seviyor”

İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali, Sudan’da Türkiye’nin adının ve şöhretinin çok büyük olduğunu belirterek, “Sudan halkı Türk mallarını çok seviyor. Bu da ülkelerimiz arasındaki ticareti...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2015 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2015 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali, Sudan’da Türkiye’nin adının ve şöhretinin çok büyük olduğunu belirterek, “Sudan halkı Türk mallarını çok seviyor. Bu da ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirmek için büyük fırsat” dedi.
84. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına katılmak üzere İzmir’e gelen Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali ve beraberindeki heyet, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini, 320 milyon dolarlık ticareti arttırmak istediklerini söyleyen Bakan Mohammed, “Türkiye’nin şöhreti ve adı Sudan’da çok büyük. Sudan halkı Türk mallarını çok seviyor. Bu da iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için büyük fırsat. Yani Türkiye’nin Sudan’da çok güçlü bir konumu var. Bunu değerlendirmemiz lazım” dedi.
Türkiye ile Sudan arasında ekonomik işbirliği antlaşması imzalanması için çalışmaların başladığını belirten Mohammed, bu anlaşmanın imzalanması ile yeni imkanlar doğacağını söyledi. Bakan Mohammed, “Sudan’ın Afrika’da önemli bir konumu var, Sudan’dan pek çok ülkeye açılabilirsiniz. Onun için sizleri Sudan’ı ziyaret etmeye, yatırım fırsatlarını yerinde görmeye davet ediyorum. Sanayi ve tarım alanında yatırımcılar bekliyoruz” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Güleç’in de katıldığı ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Sudan arasında güçlü tarihi bağlar olduğunu belirterek, “Sizi kendimizden ayrı tutmuyoruz” dedi.
Sudan’da önemli fırsatlar olduğunu belirten Demirtaş, vergi muafiyeti ve devlet garantisi verilmesinin önemli avantajlar olduğunu söyledi. Demirtaş, “Biz de iş adamlarımızı, üyelerimizi yatırım yapmaya teşvik edebiliriz. Özellikle potansiyel yatırım alanlarının başında etçilik geliyor. Sudan’da ilk öncelikle büyükbaş hayvan çiftlikleri kurulabilir, daha sonra da modern kesimhaneler ve soğuk hava depoları inşa edilerek et ihraç etmeniz sağlanabilir. Bunun için gerekli düzenlemeleri sizin de yapmanız lazım” dedi.
Sudanlı Bakan Mohammed de çok fazla miktarda büyükbaş hayvana sahip olduklarını ama kesimhaneleri olmadığı için bu hayvanları Suudi Arabistan’a kesime gönderdiklerini belirterek, bu alanda yapılacak yatırımlar için her türlü desteği ve düzenlemeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.
PAKİSTAN’DAN EXPO DAVETİ
Pakistan Federal Sanayi ve Üretim Bakanı Ghulam Murtaza Jatoi ve beraberindeki heyet de İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Pakistan İzmir Fahri Konsolosu Cahit Yaşar Eren’in de katıldığı ziyarette Jatoi, iki ülke arasındaki 700 milyon dolarlık ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunu özellikle İTO üzerinden arttırmak istediklerini belirterek, Demirtaş ve İTO üyelerini 2016 yılı Mart ayında Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenecek olan EXPO Fuarı’na davet etti.
Söz konusu fuara katılmak için çalışmalara başlanılacağını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Pakistan ile İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında bir anlaşma imzalandığını hatırlattı. İmzalanan anlaşma ile Pakistan’dan gelecek öğrencilere yüzde 50 burs uygulanacağını belirten Demirtaş, “İmzalanan anlaşmaya ek olarak Sayın Bakanın İzmir Ekonomi Üniversitesi ziyareti çerçevesinde kendileri onuruna bir Pakistanlı öğrenciye yüzde 100 burs imkanı vereceğiz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.