Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

STA’nın 1. yıldönümünde Türk ve Koreli işadamları bir araya geldi

Güney Kore ile Türkiye arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının birinci yıl dönümünde Türk ve Koreli işadamları ikili iş görüşmeleri düzenledi.Güney Kore ile Türkiye arasında imzalanan STA’nın 1. yıl dönümünde Türk ve Koreli...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
STA’nın 1. yıldönümünde Türk ve Koreli işadamları bir araya geldi
Güney Kore ile Türkiye arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının birinci yıl dönümünde Türk ve Koreli işadamları ikili iş görüşmeleri düzenledi.

Güney Kore ile Türkiye arasında imzalanan STA’nın 1. yıl dönümünde Türk ve Koreli işadamları bir araya geldi. Türkiye Kore İşadamları Derneği (KOTUBA) ile Kore Uluslararası Ticaret Birliği (KITA), ticaret merkezi COEX’de ortaklaşa bir program düzenledi. Türk ve Koreli iş adamlarının ilgi gösterdiği program öncelikle seminerlerle başladı.

İlk semineri Kore tarafı yaptı. Seminerde Güney Kore’nin Türkiye ile imzaladığı STA’nın ülkeye sağladığı ekonomik faydalarından bahsedildi. Seminerde Güney Kore’nin Japonya ve Çin’den önce Türkiye ile STA imzalamanın çok avantajlı olduğu ifade edilirken, söz konusu anlaşma ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çok hızlı bir şekilde gelişeceğinin öngörüldüğü aktarıldı.

Türk heyetinin yaptığı seminerde ise Türkiye’de yatırım avantajlarından ve ülkenin jeopolitik konumunun ekonomiye etkisi hakkında bahsedildi. Türkiye ile Güney Kore’nin kardeş olduğu ifade edilen seminerde, Koreli şirketlerin Türkiye’ye yatırım yapmaları halinde çok büyük kazanç elde edeceği aktarıldı.

Yapılan seminerlerden sonra Türk ve Koreli işadamlarının ikili iş görüşmeleri başladı. 2 saat süren görüşmelere Türk tarafından 12 firma katılırken, Kore tarafından 36 firma geldi.

Programa katılan şirketlerden iki tanesi Türkiye’ye 20 milyon dolarlık yatırım yapmak için görüşmelerde bulundu. Verilen bilgiye göre, beton katkı maddesi ve LED aydınlatmaları alanlarında yatırım yapmak isteyen Koreli firmaların görüşmelerini KOTUBA üyeleri ile devam ettirme kararı aldığı ifade edildi.

Cihan Haber Ajansı’na demeç veren KOTUBA Genel Sekteri Fatih Salmanoğlu, imzalanan STA’nın iki ülke arasındaki ticari ilişkilere nasıl etkilediğini değerlendirdi. “STA sonrasında 1. yılı sonunda Kore ihracatında yüzde 30 civarında artış olmasına rağmen, özellikle STA kapsamındaki ürünlerde yüzde 35’lik bir artış sağlandı.” diye konuşan Salmanoğlu, “Türkiye’nin ise STA sonrasında sadece yüzde 11’lik bir artış olmasına rağmen, STA kapsamındaki ürünlerde belirgin bir artış görülmezken, özellik petro-kimyasal ürünlerin ihracında azalma kaydedildi.” Salmanoğlu konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Bu tür verilere baktığımızda özellikle Türk tarafının imzalanan bu STA’dan haberdar edilmesi gerekiyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.