Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sınır Ticaretinde Yeni Düzenlemeler Getirildi

Ekonomi Bakanlığı sınır ticaretinde yaptığı düzenlemede; Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerinde yer alan sınır illerinde, sınır ticareti uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için iki yıldır...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanlığı sınır ticaretinde yaptığı düzenlemede; Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerinde yer alan sınır illerinde, sınır ticareti uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için iki yıldır yerleşik olma şartı bir yıla düşürüldüğünü açıkladı.
Ekonomi Bakanlığı, sınır ticaretinde yeni düzenlemeler getirildiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklaya göre, sınır ticareti uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için iki yıldır yerleşik olma şartı bir yıla düşürüldü. Bölge ticaretinin canlandırılmasını teminen, sınır ticareti kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil edecek olan İthalat Değer Limitleri yüzde 50’si oranında artırıldı, her bir ülke için en fazla 150 milyon dolara kadar olmak üzere yeniden belirlendi.
Sınır ticareti Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerinde yer alan sınır illerinde yerleşik halkın yetkilendirilmiş gümrük kapıları ve Sınır Ticaret Merkezleri üzerinden komşu ülkeden kolaylaştırılmış bürokratik işlemlerle ve ithalat vergilerinden muaf olarak ithalat ve aynı şekilde ülkemizden de komşu ülkeye ihracat yapmalarına imkan sağlayan istisnai bir dış ticaret şekli olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’de sınır ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 01.12.2008 tarih ve 2008/14451 sayılı Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının yürütülmesi safhasında ortaya çıkan ihtiyaçların, ilgili diğer mevzuatta meydana gelen değişiklikler, ilgili bakanlıklar ve valiliklerin görüş ve önerileri ile bölgedeki işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri dikkate alınarak yeni bir düzenlemenin yapılması ihtiyacı ortaya çıktığı belirtildi. Bu itibarla, yapılan çalışmaların sonucunda hazırlanan ve 25.01.2016 tarihli ve 2016/8478 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ’Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar’ 18.03.2016 tarih ve 29657 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.
Bu çerçevede, yürürlüğe konulan yeni sınır ticareti düzenlemesi şöyle;
Sınır ticareti uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için Karar kapsamındaki illerde en az iki yıldır yerleşik olma şartı bir yıla düşürüldü.
Sınır ticareti kapsamında ithalat veya ihracat yapabilmenin ön koşulu olan Sınır Ticareti Belgesinin geçerlilik süresi, hem Valiliklerin hem de belge sahiplerinin iş yükününün azaltılmasını teminen bir yıldan üç yıla çıkarıldı.
İl Değerlendirme Komisyonlarının, toplantı ve karar sayılarına ilişkin tereddütlerin bertaraf edilebilmesini teminen, bu Komisyonların salt çoğunlukla toplanarak oy çokluğu ile karar vermeleri düzenlendi.
Kars ilinin Dilucu sınır kapısı üzerinden Nahçıvan ile sınır ticareti yapması imkanı sağlandı.
Hakkari ilimize; Esendere Gümrük Kapısı üzerinden İran’la, Habur Gümrük Kapısı üzerinden Irak’la sınır ticareti yapabilmesinin yanı sıra Irak ile Üzümlü ve Derecik Gümrük Kapılarından da sınır ticareti işlemleri yapma yetkisi verildi.
Bölge ticaretinin canlandırılmasını teminen, sınır ticareti kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil edecek olan İthalat Değer Limitleri, eski düzenlemede belirtilen miktarların yüzde 50’si oranında arttırılmak suretiyle, her bir komşu ülke bazında en fazla 150 Milyon dolara kadar olmak üzere yeniden belirlendi
İthalat Uygunluk Belgesi sahibi esnaf ve tacirin, belgede belirtilen tahsisatı aşmamak kaydıyla, bir ay içinde komşu ülkeden ithal edebileceği en fazla 50 bin dolar karşılığı Türk Lirası’na kadar olan eşya değeri, 75 bin dolar karşılığı Türk Lirasına kadar olmak üzere yükseltildi.
Esnaf ve tacirin limit kullanımını arttırmak ve Valilikler ile İl Değerlendirme Komisyonunun iş yükünü azaltmak amacıyla, önceki düzenlemede süresi 45 gün olan ve her bir ürün için düzenlenen, İthalat Uygunluk Belgelerinin süreleri 90 güne çıkarıldı.
Ayrıca, söz konusu düzenlemeler ile bürokratik işlemlerin azaltılması ve sınır ticaretinden yararlanabilme imkanlarının genişletilmesi sağlanarak sınır ticareti sayesinde kapsam dahilindeki sınır illerinde ticari ve ekonomik hayatın canlandırılması ile istihdamın artırılmasına katkıda bulunulması hedeflendiği bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.