Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şimşek: Kamu alacaklarına ilişkin düzenleme 2011 başarısını yakalayamaz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6552 sayılı bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yapılan düzenlemenin vergi affı niteliğinde bir düzenleme olmadığını, matrah artırımı öngörmediği için buradan 2011 başarısının yakalanması...

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2014 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2014 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şimşek: Kamu alacaklarına ilişkin düzenleme 2011 başarısını yakalayamaz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6552 sayılı bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yapılan düzenlemenin vergi affı niteliğinde bir düzenleme olmadığını, matrah artırımı öngörmediği için buradan 2011 başarısının yakalanması ihtimalini öngörmediğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarına ilişkin yapılandırma ile ilgili Ankara'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Yapılan düzenleme ile ne kadar tahsilatın yapılacağının sorulması üzerine Bakan Şimşek, bu tür yapılandırmalarda başarı oranının, tahsilatın ne olacağı konusunun vatandaşların gösterdiği ilgiye bağlı olduğunu anlattı. Tahsil edilmesi gereken alacakların tamamının alınamadığını da belirten Şimşek, “Bu tur yapılandırmalarda ön görülerde bulunmak zor. Vergi gelirlerinin asıl alacağı 67 milyar, Gelir Vergisi kısmı 17,6 milyar, Kurumlar Vergisi 5,8 milyar, Motorlu Taşıtlar Vergisi 7, 5 milyar, Katma Değer Vergisi 23,5 milyar, diğer alacaklar 7,9 milyar lira. Vergi cezaları 40 milyar lira. Gecikme faizi 16,7 milyar lira. Bunların hepsi Maliye açısında 124,6 milyar liralık bir rakam çıkıyor karşımıza. Bayağı ciddi bir rakam. SGK’nın alacakları 85 milyar lira. 200 milyarın üzerinde alacaktan bahsediyorsunuz. Doğrusu, vergiler af niteliğinde bir düzenleme yapmadığımız için matrah artırımı öngörmediğimiz için buradan 2011 başarısının yakalanması ihtimali öngörmüyorum.” diye konuştu.

“KASA FAZLASI AFFI İLE YOLSUZLUK AYRI ŞEY”

Kasa fazlası ile ilgili yapılan düzenlemelerin rüşveti arttıracağı iddialarının sorulması üzerine de Bakan Şimşek, hissedarlara borç veya temettü olarak alınması yeni bir şey olmadığını ifade ederek, geçmişte de defalarca düzenleme yapıldığını belirtti. Prensip olarak açık ve net olduğunu dile getiren Şimşek, yolsuzluk tartışmaları, soruşturmalarının olmadığı dönemlerde de kasa affının söz konusu olduğunu kaydetti. Şimşek, “İkisini ilişkilendirmen çok anlamlı değil.” ifadelerini kulandı.

“KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ”

Cumhurbaşkanının kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili “Gerekirse onlarla ilişkilerimizi keseriz” açıklamasının sorulması üzerine de Bakan Şimşek, söz konusu kuruluşların yüzeysel değil, kapsamlı bir şekilde bakmaları gerektiğini belirtti. Şimşek, “Biz uluslararası piyasalardan borç alan bir ülkeyiz. Tabi ki, kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşleri önemli. Bu çerçevede inanıyorum ki, temellerimiz sağlam. Bazı problemli alanlarımız var. Her şey mükemmel değil. Ama genel olarak baktığımız zaman, dünyada kamu maliyesi anlamında en güçlü ülke biziz.” şeklinde konuştu.

BANK ASYA SORUSUNU CEVAPLAMADI

Bank Asya ile ilgili Cumhurbaşkanı’nın görüş beyan etmesinin sorulması üzerine de Bakan Şimşek, “Kanun son derece açık. Sorumluluk BDDK’nın. Bu konularda, açıklama yapabilecek sadece BDDK var. Dolayısıyla ben değerlendirme yapamayacağım.” demekle yetindi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.