Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Silifke’de Erik Hasadı Başladı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. Eriğin 100 gramının 10-15 TL arasında satılması hedefleniyor.İlçeye bağlı Keben Köyü’nde 1 dönümlük serada hasadı...

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2016 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2016 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Silifke’de Erik Hasadı Başladı
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. Eriğin 100 gramının 10-15 TL arasında satılması hedefleniyor.
İlçeye bağlı Keben Köyü’nde 1 dönümlük serada hasadı yapılan ve 100 gramlık kaselere konulan yaklaşık 150-300 kilo arasında erik, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere gönderildi. Silifke Erik Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş, bu yıl da örtü altında ilk erik hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıkların kaydetti.
AÇIK ALANDA İLK ERİK HASADI NİSAN AYINDA YAPILACAK
Türkiye’nin ilk turfanda eriğinin Silifke’de üretildiğini ifade eden Göktaş, “Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Tadımlık olarak az miktarda toplanan eriği 100 gramlık kaselerde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini vurgulayan Göktaş, “Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de aşerip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıp gidiyorlar” diye konuştu.
30-35 DÖNÜM ARAZİDE ÖRTÜLÜ ÜRETİM
İlçede erik üretiminin Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, Imambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke’nin Kabasakallı Mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını hatırlatan Göktaş, “Yaklaşık 7-8 yıl önce kurmuş olduğumuz birlikte eğitim çalışmaları neticesinde öncelikle 1-1,5 dönümlük bir arazide başlattığımız örtü altı bugün 30-35 dönümlük bir alanda oldu. Bu neden bu kadar az derseniz de örtü altı başlı başına bir risk verim olarak rekolte olarak açık alandan çok çok düşük hatta bazen yanmalar neticesinde sıfır rekolteye bile inebiliyorsunuz. Bu anlamda ilk çıkması açısından önemli zaten açık alanda da örtü altında da nisanın ilk haftasında çıkarıyoruz bizim amacımız 10-15 günlük bir erkencilik sağlamaktı. Ve hasat dönemini de biz 25-30 günden 45-50 gün civarına uzatmış olduk. Bu bizim açımızdan bölge çiftçisi açısından olduğu kadar bölge ekonomisine ve esnafına da önemli katkılar sağlamakta sıcak para girişi sağlanmakta” dedi.
7-8 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
Açık alanda normalde 800 hektarlık arazide 7-8 bin ton bir rekolte beklediklerini belirten Mustafa Göktaş, “Örtü altındaki 30-35 dönümlük alanda da yaklaşık 10-15 ton bir rekolte bekliyoruz. İlk hasadımızı yaptık. 100 gramlık paketler halinde yaptık daha önce yarımşar kiloluk paketler yapıyorduk. Geçen yıllarda fiyatlar çok yüksekti bu anlamda tüketicinin de alım gücü zayıftı. 100 gramlık paketliyoruz tüketicide olumlu tepkiler verdi en azından tadımlık alabiliyorlar” dedi.
Silifke eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğine dikkat çeken Göktaş “Bölge, mikro klima özelliğe sahip. Bu nedenle burada yetişen ürünlerin ayrı bir aroması ve görünümü var” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.