Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Shell, Nida Vakfı ile birlikte öğrencileri teknik bölümlere özendiriyor

Hollandalı Türk öğrencileri teknik bölümlere özendirmek amacı ile Shell, Rotterdam Nida Vakfı ile ortak bir program düzenledi. Shell’in özel tasarımı olan maket arabaları yapan çocuklar, Shell Eco-Marathon’un yanı sıra 15 Mayıs’tan...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Shell, Nida Vakfı ile birlikte öğrencileri teknik bölümlere özendiriyor
Hollandalı Türk öğrencileri teknik bölümlere özendirmek amacı ile Shell, Rotterdam Nida Vakfı ile ortak bir program düzenledi. Shell’in özel tasarımı olan maket arabaları yapan çocuklar, Shell Eco-Marathon’un yanı sıra 15 Mayıs’tan itibaren ziyaretçilere açık olacak Shell Enerji Laboratuvarı hakkında bilgi aldı.

Shell’in Rotterdam Ahoy’da 15 ve 18 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceği Shell Eco-Marathon yarışmasında Türkiye’nin 7 şehrinin 14 farklı üniversite ve lisesinden 16 takım katılıyor. Toplamda 200 takımın katılacağı bu yarışmada, Türkiye 16 takımla ile en çok takım gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Hollanda’daki Türk öğrencileri de teknik bölümlere özendirmek amacıyla Shell, Nida Vakfı ile ortak bir proje düzenliyor.

TÜRKİYE'DEN 16 TAKIM

17 Mayıs’ta Nida Vakfı öğrenci ve aileleri ile birlikte Shell, Ahoy’da Hollanda Türk toplumuna özel bir program düzenliyor. Programa Shell’de yönetici olarak görev yapan Nebahat Albayrak da katılacak. Nida Vakfı öğrencileri ve Türkiye’den gelen teknik bölüm öğrencileri tanıştırılarak, proje için üretilen arabalar hakkında detaylı bilgi almaları sağlanacak. Projenin koordinatörlüğünü yapan Shell yetkilisi Celina Wang, amaçlarının gençlere teknik bölümleri sevdirmek olduğunu söyledi. Wang, Shell’in sadece ticari amaçlı bir şirket olmadığını, bu tarz projelerle de toplumsal sorumluluk taşıyan bir şirket olduğunu ifade etti. Hollanda genelinde 160 okulla iş birliği yaptıklarını söyleyen Wang, Nida Vakfı ile birlikte özellikle Rotterdam Zuid Bölge’sinde yaşayan Türklere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’den 16 takımın katıldığını söyleyen Wang, "Takımlarda kız öğrenciler de mevcut. Bunun kız öğrencileri de teknik alanlara teşvik etmesini umuyoruz." dedi.

NİDA VAKFI ROTTERDAM'DA 4 ŞUBE İLE HİZMET VERİYOR

Nida Vakfı Genel Müdürü İbrahim Ünal ise Shell ile böyle bir program düzenlemekten çok mutlu olduklarını söyledi. Nida Vakfı Rotterdam genelinde 4 farklı şubede hizmet verdiklerini belirten Ünal, "Öğrencilerimize hafta sonları ve okul dışı saatlerde kültürel derslerinin yanı sıra, ebru, ney, saz, halk oyunları gibi alanlarda da kurslar veriyoruz.’’ dedi. Basketbol, voleybol ve tekvando gibi değişik spor alanlarında da amatör olarak dersler verildiğini söyleyen Ünal, veliler için de ‘Anne*Baba Okulu’ adı altında aktivitelerinin olduğunu belirtti. Hafta sonları kahvaltı programlarıyla velileri bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyleyen Ünal, her yıl geleneksel olarak da Vakıf’ta gönüllü annelerin öncülüğünde festivaller ve kermesler düzenlediklerini ifade etti.

Düzenlenen kurslarla, Rotterdam’da binden fazla öğrenciye ulaştıklarını söyleyen Ünal, daha önce de Roteb, Hogeschool Rotterdam gibi profesyonel kurumlarla ortak programlar düzenlediklerini ifade etti. Shell ile yapılan bu programı ise çok önemsediklerini belirten Ünal, "Gençlerimiz yanlış bölüm seçmeleri sonucunda diploma almadan okuldan ayrılabiliyorlar. Ya da yanlış bölüm seçmeleri sonucunda iş bulmakta zorlanıyorlar.’" dedi.

Rotterdam gibi bir liman şehrinde, teknik bölüm mezunu gençlere ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyacın gelecekte de artacağını söyleyen Ünal, "Biz de gençleri teknik bölümlere teşvik etme konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Nida öğrencileri ise yaptıkları maket arabalarla çok mutlu olduklarını ve 17 Mayıs’ı sabırsızlıkla beklediklerini söylediler.

SHELL ECO-MARATHON

Shell Eco-marathon her sene Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında öğrenci takımları arasında düzenlenen uluslararası nitelikli bir yarışma. Shell Eco-marathon Avrupa kapsamında bu yıl 26 ülkeden 16-25 yaş arasında mühendisler ve bilim insanı adayları kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yarışıyor. Yenilikçi tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh ya da 1 litre yakıt ile en uzak mesafeyi kat eden takımlar ödüllendiriliyor.

Takımlar yarışa, “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yenilikçi tasarımlara sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, sıvı petrol gaz (LPG), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi veya elektrik gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor.
15-18 Mayıs tarihlerinde Hollanda’nın Rotterdam kentinde 30’uncusu düzenlenecek Shell Eco-marathon’a Türkiye’den 16 takım katılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.