Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SGK’dan Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişikliğe ilişkin açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve sigortalılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda sağlık hizmet sunumunda yaşanan aksamaların giderilmesine yönelik olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklikler ve fiyat güncellemeleri yapılması ihtiyacı duyulduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2017 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2017 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
SGK’dan Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişikliğe ilişkin açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve sigortalılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda sağlık hizmet sunumunda yaşanan aksamaların giderilmesine yönelik olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklikler ve fiyat güncellemeleri yapılması ihtiyacı duyulduğunu bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamada, “Bu değişiklikler ile; yatarak tedavide kullanılmakta olup sağlık hizmet sunucularınca temini zorunlu olan yaklaşık 46 malzemede yüzde 22 ila yüzde 230 arasında değişen oranlarda fiyat artışına gidilerek söz konusu tıbbi malzemelere erişimin kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Sigortalılarımız tarafından tıbbi cihaz satış merkezleri veya eczanelerden temin edilerek kurumumuzca finansmanı sağlanan içinde hasta alt bezi, kolostomi torbası gibi önemli kalemlerin olduğu 119 malzemenin fiyatı yüzde 10 ila yüzde 400 arasında değişen oranlarda arttırılmıştır. Böylece bu malzemelere ihtiyacı olan sigortalılarımızın cebinden ödemek zorunda kaldıkları fark ücretleri nedeniyle üzerlerinde oluşan yükün kaldırılması amaçlanmıştır. Özellikle terör mağduru gazilerimiz başta olmak üzere sağlık hizmeti sunucularında yatarak tedavi gören hastalarımız için gereken vücut içi üç boyutlu kişiye özel implantların ödeme kapsamına alınmasına yönelik değişiklik yapılmıştır. Bu kapsamda Medikal Tasarım Üretim Merkezi tarafından kişiye özel üretilecek 11 adet yeni malzeme kalemi belirlenmiş ve sigortalılarımızın hizmetine sunulmuştur” denildi.

“Yurt içi kemik iliği bankalarından temin edilen kemik iliği bedellerinin kemik iliği işlemlerinden ayrı olarak ödenmesiyle ilgili düzenleme yapılmıştır”

Söz konusu açıklamada Yeni Kuşak Kronik Hepatit C ilaç tedavisinden faydalanabilecek hasta grubunun genişletilerek, karaciğer harabiyeti olan tüm hastaların tedaviye erişimlerinin sağlandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Malign Melanom (Deri Kanseri) ve Multipl Skleroz (MS) tedavisinde kullanılan ve 3 tanesi daha önce yurt dışından temin edilen 4 adet yeni ilaç ödeme listesine ilave edilerek bu hastalıklardaki mevcut tedavi seçenekleri artırılmış, vatandaşların erişimine sunulmuştur. Multipl Skleroz (MS) ve 3 Beta Hidroksi Steroid Dehidrogenaz Eksikliği (Safra Asidi Sentez Bozukluğu) hastalıkların tedavisinde kullanılan 2 adet ilaç yurt dışı ilaç fiyat listesine (EK-4/C) ilave edilerek, vatandaşların erişimine sunulmuştur. 681 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan er ve erbaşlar için sağlık hizmeti sunucularına müracaat işlemleri, katılım payı ve ilave ücret alınmaması, yol ve gündelik giderleri ile diş tedavilerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemesi tamamlanmıştır. Kızılay ve Sağlık Bakanlığının önerisiyle, havuzlanmış trombosit süspansiyonu yeni bir işlem olarak tariflenmiştir. Sağlık hizmet sunucularının bu tür tanıya dayalı işlem kapsamına dahil olan kan bileşenlerini paket işlemlerde kullanmaları halinde mali açıdan zarar görmemeleri için belli oranlarda ilave ücretlendirmeye imkan veren düzenlemeye gidilmiştir. Malzeme fiyatı da dahil edilerek yeni işlem kodları oluşturulup ve bu işlemler için yüksek fiyatlar belirlenerek, hastalardan bu işlemler için ilave ücret alınmaması amaçlanmıştır. Sağlık Uygulama Tebliği’ne İntraoperatif Nöromonitörizasyon başlığı altında bu işlemin ödeme kurallarını düzenleyen yeni başlık, SUT eki EK-2/A Listesine Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık dalı ve SUT EK-2/C Listesine malzeme dahil fiyat belirlenerek beyin cerrahi branşında bazı yeni işlem kodları eklenmiştir. Pulmoner rehabilitasyon işleminin pulmoner rehabilitasyon ünitelerinde göğüs hastalıkları uzman hekimlerince de yapılması yönünde düzenleme yapılmıştır. Hasta mağduriyetlerini önlemek ve kemik iliği bankalarınca yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla yurt içi kemik iliği bankalarından temin edilen kemik iliği/ kordon kanı bedellerinin kemik iliği işlemlerinden ayrı olarak ödenmesiyle ilgili düzenleme yapılmıştır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.