Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sezonun ilk kuru üzümü 50 TL’den satıldı

Manisa’da sezonun ilk kuru üzümü yapılan açık artırma ile kilosu 50 TL’den Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergün Türek tarafından satın alındı.Manisa Ticaret Borsası tarafından 2016-2017 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun açılışı...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sezonun ilk kuru üzümü 50 TL’den satıldı
Manisa’da sezonun ilk kuru üzümü yapılan açık artırma ile kilosu 50 TL’den Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergün Türek tarafından satın alındı.
Manisa Ticaret Borsası tarafından 2016-2017 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun açılışı ve geleneksel ilk ürün töreni düzenlendi. Törene Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber ve Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı. Manisa’da yılın ilk çekirdeksiz kuru üzümünü Saruhanlı ilçesine bağlı Gümülceli Mahallesinden Veysel Karaca (65) üreterek borsaya getirdi. Karaca’nın getirdiği 80 kiloluk üzümün kilosu 50 TL’den borsa tarafından satın alındı.
500 milyon dolar gelir bekleniyor
Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenleri andı. Başkan Özkasap, ürettikleri mahsullerle tarımsal ekonomiye katkı sağlayan ve Manisa sultani çekirdeksiz üzümünün üretiminden iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar her aşamada geliştirilmesinden, her fırsatta tanıtılmasına kadar emek sarf eden bütün çiftçiler başta olmak üzere herkese teşekkür etti. Özkasap, tüccar ve üzüm işletmelerinin uluslar arası iş dünyasında Türk mallarına ve Türkiye ile yapılan ticarete duyulan güvene güç kattığını belirterek, “Manisa, çalışkan insanları, bereketli toprakları, tarımı ve sanayisiyle her alanda zenginlik üretme niteliğine sahip nadir kentler arasındadır. Tarım ve tarıma dayalı sanayi ayağında ise çekirdeksiz kur üzüm en önemli sembollerimizden birisidir. Ülkemizin en önemli tarımsal döviz kaynaklarından olan çekirdeksiz kuru üzüm arzının her sene yüzde 90’dan fazlası Manisa’da üretilmektedir. 2015-2016 sezonunda temmuz sonu itibariyle 200 bin 388 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edildi. 6 Ağustos tarihli son ihracat raporuna göre ise 190 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu ihracat miktarıyla ülkemiz 391 milyon dolar elde etmiştir. 2016-2017 rekolte tahmini çalışmalarına göre 1 milyon 4 bin 440 dekor bağ alanında 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm elde edileceği tahmin edilmiştir. Bu rakam ile ülkemize 500 milyon doların üzerinde gelir kazandıracağı öngörülmektedir” dedi.
Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sevindirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile görüşmesinin önemli olduğunu kaydeden Özkasap, “İki liderin, tarım ürünleri ticaretinde Rusya’nın uyguladığı kısıtlamaların kaldırılmasını da kapsayan görüşmesi üzüm ihracatımıza, pazarlama faaliyetimize bir süreliğine ara verdiğimiz pazarın yeniden açılacağı anlamına geliyor. Bu da sektörümüz adına çok sevindirici bir haberdir. Yeni sezonunun üreticilerimize, Manisa’mıza ve ülkemize hayırlar getirsin” diye konuştu.
"Rekolteler yüksek açıklanmasın"
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, kuru üzüm üreticilerinin çok büyük sorunlarının olduğunu kaydetti. Bütçenin üreticilere hiçbir katkısının olmadığını çiftçilerin söylediğini ifade eden Biçer, “Bütçe üreticinin derdine derman olmuyor. Üreticilerin sorunlarına gerçek çözümler üretmeliyiz” dedi. Rekoltelerin yüksek açıklanmasının üzüm fiyatlarını düşürdüğünü vurgulayan Biçer, rekoltelerin yüksek açıklanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin çözülmesinin üreticilere katkı sağlayacağını belirtti. Berber, bu durumdan önümüzdeki günlerde Manisalı üreticilerin daha çok faydalanacağını söyleyerek, rekoltenin fazla olmasının sıkıntıları beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Berber, “Rekolteler aşağı çekilirse üreticinin ürünü para eder. Kaliteli Manisa üzümü dışında başka üzümler istenmiyor. Üzüm fiyatları 4 liranın altını düşmemelidir. Bizim ihracatçılarımız başka ihracatçı yok mu kendileriyle rekabet ediyor. Başka ülkelerin ihracatçılarıyla rekabet edilmedir” dedi.
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da, Manisa’da üretilen yaş üzümün Rusya’ya kuru üzümün ise Avrupa’ya satıldığının belirterek, “Ticaret hacmi genişlerse ihracat da artar. Dış ticarette başarılı olursak ekonomide de başarılı oluruz” diye konuştu.
Manisa Valisi Mustafa Hakana Güvençer, Manisa’nın en önemli değerlerinden biri olan üzümü yetiştiren bütün çiftçilere teşekkür etti. Vali Güvençer, “Bu güzel nimetler için Rabbime şükürler olsun, bereketli bir sezon diliyorum, İnsanlarımızı bütün hayallerini, bütün işlerini hasat dönemine göre yapıyor. Çiftçi mutlu olduğu zaman bizde mutlu oluyoruz. Manisa’da yetişen üzüm dünyanın her yerinde insanların tadına sunuyoruz” dedi.
Açık artırmayla satıldı
Konuşmaların ardından yılın ilk üzümü açık artırmayla satışa çıkarıldı. Vali Güvençer’in kilosunu 5 liradan başlattığı ilk üzümün kilosunu Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergün Türek 50 liradan aldı. Üretici Veysel Karaca’ya protokol üyeleri tarafından çeşitli ürünler takdim edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.