Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seyahat Analisti Ekinay, Havalimanlarında Rahat Etmenin Püf Noktalarını Açıkladı

Enuygun.com Seyahat Analisti Murat Ekinay, seyahatimizi sorunsuz tamamlamak için havalimanında, uçuş öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.Her yıl çok sayıda yolcuyu ağırlayan havaalanlarında bazı kurallara dikkat ederek...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enuygun.com Seyahat Analisti Murat Ekinay, seyahatimizi sorunsuz tamamlamak için havalimanında, uçuş öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Her yıl çok sayıda yolcuyu ağırlayan havaalanlarında bazı kurallara dikkat ederek çok daha rahat ve keyifli bir yolculuk yapmanın mümkün olduğunu belirten Enuygun.com Seyahat Analisti Murat Ekinay, uçakla seyahat ederken havalimanında seyahatimizi sorunsuz tamamlamak için havalimanında, uçuş öncesi ve sonrasında dikkat etmemiz gerekenleri açıkladı. Uçuş öncesi, havalimanında en sık karşılaşılan sorunlardan birinin bagajda yasak malzemelerin taşınması olduğunu söyleyen enuygun.com Seyahat Analisti Murat Ekinay: "Bavulunuzda veya el bagajınızda uçakta taşınması yasak eşyalar varsa bunları güvenlik kontrolüne girmeden bavulunuzdan çıkarın. Örneğin sıvı gıdalar, 100 mililitreden büyük ilaçlar, bıçak, çakı gibi kesici ve delici aletlerin kabin içinde taşınması yasak. Eğer düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, bu ilaçların kabinde taşınması ile ilgili öncesinde havayolu ile görüşerek bilgi almalı, yolculuk sırasında da reçete veya raporlarınızı yanınızda bulundurmalısınız" dedi.
“YANINIZDA METAL TAŞIMAYIN”
Güvenlik kontrolünde en fazla sorun çıkaran eşyaların saat, kemer gibi metaller ve bozuk paralar olduğunu belirten Ekinay, “Öyleyse bunları yanınızda bulundurmaya gerek var mı? Eğer uçaktan indikten hemen sonra önemli bir toplantıya katılmayacaksanız, kemer ve saat gibi metal parçaları olan eşyalarınızı bavula yerleştirin. Böylece güvenlik kontrolünden çok daha hızlı bir şekilde geçebilir ve uçağa yetişme stresini azaltabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Murat Ekinay, havalimanlarının alışveriş yapmak veya yemek yemek için oldukça pahalı yerler olduğunu belirterek, “Uçakta yemek verilecek olsa dahi önceden yanınıza alacağınız kraker, bisküvi gibi atıştırmalıklar, uçak beklerken açlığınızı yatıştırabileceğiniz harika alternatifler olabilir. Böylece karnınızı doyurmak için havalimanındaki büfe ve restoranlara küçük bir servet ödemek zorunda kalmazsınız” dedi.
"PANOLARI VE ANONSLARI TAKİP EDİN"
Murat Ekinay, sözlerine şöyle devam etti: “Bavulunuzu teslim edip biniş kartınızı aldınız ve kapıya yakın bir yerde uçağınızı beklemeye başladınız. Bu arada bir şeyler okuyarak veya müzik dinleyerek zaman geçirebilirsiniz. Ancak uçuş saati yaklaştığında dikkatli olmakta fayda var. Çünkü biniş kartınızın üzerinde yazan kapı numarası uçuştan önce değişebilir ve sizin bunu, havalimanında yer alan panolardan takip etmeniz beklenir. Özellikle İstanbul, Ankara ve New York gibi büyük havalimanlarında biniş kapıları birbirine oldukça uzak mesafede yer alabilir. Böylesi bir durumda uçağa binmek için kalktığınızda kapınızın değişmiş olduğunu öğrenebilir ve ’boarding’e yetişemeyip uçağı kaçırabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için uçağınıza binene dek belirli aralıklarla panoları ve yapılan anonsları takip edin. Böylece uçağın kalkış saatinde veya biniş kapısında bir değişiklik olup olmadığından emin olabilirsiniz. Özellikle iş seyahatlerinden dönerken yorgun ve uykusuz olabiliriz. Havalimanında uçak beklerken bu süreyi biraz dinlenmek için ayırmak oldukça cazip görünebilir. Ancak bunu yaparken yanımızda bulunan değerli eşyaları emniyete almalıyız. Eğer arkadaşlarınız veya ailenizle birlikte seyahat ediyorsanız, biraz daha rahat olabilirsiniz. Ancak tek başınıza yolculuk yaparken bu konuya daha fazla dikkat etmelisiniz. Üstelik biraz şekerleme yapayım derken uçağı kaçırma riski de var”.
"BAVUL AĞIRLIĞINA DİKKAT EDİN"
Bavul ağırlığının da havalimanında en fazla sorun yaşatan konulardan biri olduğunu belirten Ekinay, “Her havayolu firmasının uçuş sınıfı ve rotaya bağlı olarak belirli bir ağırlık sınırı var. Bavulunuzu hazırlamaya başlamadan önce uçacağınız havayolundan rotanıza ve uçuş sınıfınıza göre bu sınırı öğrenebilir ve bavulunuzu buna göre hazırlayabilirsiniz. Eğer bavulunuzun ağırlığı sınırın üzerindeyse ek ücret ödemeniz gerekir. Bu ücreti azaltmak veya hiç ödememek için bir yöntem de eşyalarınızın bir kısmını el bagajı olarak yanınıza almak. Eğer yanınızda küçük bir sırt çantası varsa bazı eşyalarınızı yanınıza alabilir ve bu sayede fazla bagaj ücreti ödemekten kurtulabilirsiniz. Yanınızda çantanız yoksa, havayolundan bunun için bir çanta veya poşet isteyebilirsiniz” dedi.
Seyahat Analisti Murat Ekinay, havaalanında valiziniz hasar gördüyse yapılması gerekenleri ise şöyle açıkladı: “Eğer valizinizin hasar görmüş veya kırılmış olduğunu fark ederseniz hemen havalimanında bulunan kayıp eşya bölümüne başvurun. Kısa süren bir hasar tespitinin ardından oluşan zararın telafisi için havayolu yetkililerinden yeni bir bavul temin edilmesini veya nakit ödeme yapılmasını talep edebilirsiniz. Havayolu, hasar tespitinden sonra inceleme için süre de isteyebilir. Bu gibi durumlarda, yapılan incelemenin sonunda verilen hasar tespit belgesini saklamanız oldukça önemli. Böylece hasarın telafisi için gerekirse sonradan tekrar başvuru yapabilirsiniz”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.