Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Serbest Bölgelerden "Bizi Unutmayın" Çağrısı

Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneğinin (ESBİAD) ev sahipliğinde Türkiye’de faaliyet gösteren 19 serbest bölgeyi temsil eden Türkiye Serbest Bölgeler Dernekler Platformu, İzmir’den “Bizi unutmayın” çağrısı yaptı.ESBAŞ...

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2016 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2016 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneğinin (ESBİAD) ev sahipliğinde Türkiye’de faaliyet gösteren 19 serbest bölgeyi temsil eden Türkiye Serbest Bölgeler Dernekler Platformu, İzmir’den “Bizi unutmayın” çağrısı yaptı.
ESBAŞ Teknoloji Merkezinde yapılan Türkiye Serbest Bölgeler Platformu mayıs ayı toplantısında konuşan Türkiye Serbest Bölgeler Dernekler Platformu Başkanı Ekrem Sağlam, Türkiye ekonomisine önemli katma değer ve istihdam sağlayan serbest bölgelerin 1980’li yıllarda olduğu gibi yeniden devlet politikası haline getirilmesini istediklerini söyledi.
“YÜZDE 100 DOLULUĞA ULAŞTI”
Serbest bölgelerin uzun süredir beklediği yasanın haziran ayında çıkmasını beklediklerini ancak ülkedeki gelişme nedeniyle yasanın birkaç maddesinin torba yasa kapsamında çıkacağını dile getiren Sağlam, şöyle konuştu: “Hükümetten serbest bölgeye karşı 1988 yıllarındaki devlet bakışını görmek istiyoruz. Lokomotif olan Mersin, Antalya, Bursa, İzmir gibi bölgelerde artık yer kalmadı. Yüzde 100 doluluğa ulaştı. Bu bölgelerde genişleme alanı var. Şayet onlar serbest bölgeye katılacak olurlarsa yıllık 25 milyar dolarlık işlem hacmimizin hızlı bir şekilde yukarı çıkabileceğini 70 bin istihdamın hızlı bir şekilde artacağını net bir şekilde söyleyebilirim.”
Serbest bölgelerde İzmir’in önemine değinen Sağlam, “İzmir, geniş bir alana oturmuş, özellikle teknoloji anlamında yüksek katma değer üreten bir bölge. Sosyal projeleri var. Batıya yakın olması, limana yakın olması, uçaklar için günü birlik seferlerinin olması İzmir’i ön plana çıkarıyor. İzmir Serbest Bölgesinin diğer serbest bölgelere örnek olmasını arzu ediyoruz. İzmir’in daha da ileri gidebilmesi için genişleme alanının bir an önce kazandırılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
"İLK İŞİMİZ YENİ KANUN ÇALIŞMALARI"
ESBİAD Başkanı ve Türkiye Serbest Bölgeler Platformu Başkan Yardımcısı Bilgen Salih Narlı ise, dünya ekonomisine de önemli katkı sağlayan serbest bölgelerin Türkiye’de de unutulmamasını istediklerini söyledi.
Narlı, "Haziran ayında çıkmasını bekledikleri yasa maddelerinin bazı sorunlarını çözeceğini ancak serbest bölgelere eşik atlatacak uygulamaları hayata geçirmeyeceğinin" altını çizdi. Bir yıldır kanunlaşmasını bekledikleri Serbest Bölgeler Kanununun ilk torba yasa ile çıkacağı bilgisini aldıklarını anlatan Narlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Beklentimiz, haziran ayı içinde ilk torba yasada kanun yayınlanarak belli sorunlarımızı çözmesi. Elbette kanun tüm isteklerimizi yerine getirmiyor. Sektörün tüm problemlerini ortadan kaldırmıyor ancak bir harekettir. İlk işimiz, yeni kanun çalışmaları olacak. Rahmetli Turgut Özal zamanında Devlet Planlama Teşkilatının kuruluşundaki uluslararası kalkınma modeli olarak ele alınan serbest bölgelerin, yine bir devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hükümetler, bakanlar, siyasiler değiştikçe, müsteşarlıktaki fikirlere göre serbest bölgeler etkilenmemeli. Serbest Bölgeler Kanununun amacı olan kalkınma modeli özelliği ile tekrar devlet politikası haline dönmelidir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.