Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şeftaliyi Kırağı Vurdu

Bursa’nın İnegöl ilçesinde kırağı sebebiyle şeftaliden umudunu kesen çiftçinin yüzünü kiraz da güldürmedi. Soğuk hava depolarında hala kıştan kalma elma ve armut olduğunu ifade eden İsaören Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin...

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2016 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2016 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şeftaliyi Kırağı Vurdu
Bursa’nın İnegöl ilçesinde kırağı sebebiyle şeftaliden umudunu kesen çiftçinin yüzünü kiraz da güldürmedi. Soğuk hava depolarında hala kıştan kalma elma ve armut olduğunu ifade eden İsaören Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ertürk, ihracatın olmamasının fiyatları iyice düşürdüğünü söyledi.
Hasadı başlayan kirazın tarlada 5 lira olduğunu belirten Kooperatif Başkanı Hüseyin Ertürk, “Şu an dalında müstahsil 5 liraya topluyor. Kirazın verimi cinsine göre değişiyor. Vinç, Vanlar ve Yarımcalar güzel, Napolyonlar az. Bölge bölge değişiyor. Hava şartlarından, dondan, kırağıdan dolayı rekoltede düşüklük var. Tam çiçek döneminde yağmur yağdı, dölleme yapamadı veya döllediği zaman kırağı vuruyor, yakıp gidiyor. Armutları zaten kırağı yaktı. Yüzde 30 ancak ürün çıkar. Şeftalimiz de aynı. Uludağ’ı gören kısımlarda şeftali yok. Bayırlarda ve yüksek kesimlerde şeftali var. Karakavak, Çayyaka, Karakadı gibi yüksek yerlerde, kırağının vurmadığı kesimlerde şeftali var. Ovalarda maalesef yok" dedi.
Meyvede bu yıl sıkıntı olduğunu anlatan Ertürk, "Mahsulde sıkıntı olmasa da pazar yok. Normalde köyümüzden her yıl 5 bin ton şeftali çıkardı. Bu yıl o kadar mahsul çıkmaz. Çünkü büyük bahçelerin çoğunu kırağı yaktı. Yüzde 70’e kadar zarar var” dedi.
İhracatçı firmaların artık köye uğramadığını ifade eden Ertürk, “Geçtiğimiz yıllarda Rusya’ya, Kuzey Irak’a ürün yolluyorduk. Geçen sene hiç ihracat firması gelmedi. Bu sene gelip gelmeyeceğini bilemiyoruz. İç piyasa kaldırırsa mahsul para eder. Kaldırmazsa çiftçi iyice dibe vurur” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.