Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk’ Projesi, Mahalleye İnecek

’Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk’ projesi bu yıl merkezine mahalleyi alacak ve bisikleti mahalleli kadınların hayatına taşıyacak.Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan ’hareketlilik’ kavramını bisiklet aracılığı ile...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
’Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk’ Projesi, Mahalleye İnecek
’Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk’ projesi bu yıl merkezine mahalleyi alacak ve bisikleti mahalleli kadınların hayatına taşıyacak.
Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan ’hareketlilik’ kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan ETİ ve Aktif Yaşam Derneği, 2016 yılında Sarı Bisiklet Projesi kapsamında İstanbul’da ’kadınlara’ ve ’mahallelere’ odaklanacak, kadınların öncülüğünde mahallelerde bisiklet kullanımını teşvik edeceğini açıkladı. Projenin 2016 hedefleri olarak, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Günü’nde düzenlenen basın toplantısında; geçtiğimiz yıl, bisikletli ulaşımı yaşam tarzı haline getirmiş kadınların bir araya gelmesine öncülük ederek Bisikletli Kadın İnisiyatifi oluşumuna ilham verdiklerini ve inisiyatif ile birlikte yıl boyunca kadınlarda bisiklet farkındalığı oluşturacak uygulamalar olarak açıklandı. 2016 yılında mahalle yaşamına bisikletle hareketli yaşamı entegre etmeyi amaçlanan proje için pilot olarak belirlenen mahallede yıl boyunca eğitim ve etkinlikler düzenleneceği, öncelikle kadınları, kadınlar aracılığıyla da tüm mahallelileri bisiklete binmeye teşvik edeceği belirtildi.
BEYKOZ ÇAMLIBAHÇE, PİLOT MAHALLE OLARAK SEÇİLDİ
İstanbul’da Beykoz’un pilot bölge olarak seçildiğini belirten ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, “Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’ndeki kadınlarımızın öncülüğünde başlatacağımız dönüşümü tüm Türkiye’ye duyurmak ve kadınları bisikletli hayata teşvik etmek istiyoruz. Çamlıbahçe Mahallesi’nde projemize gönüllü rol modellik yapan kadınlar, mahallede bisiklete binmek isteyen diğer kadınlara örnek olacak ve çarpan etkisi yaratarak bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya katkı sağlayacaklar” dedi.
Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde ilk olarak ev hanımlarının sıklıkla gerçekleştirdiği ’altın günü’ için bir dönüşümü hayata geçirilen projede, kadınlar birbirlerine altın almak yerine bisiklet hediye etmelerini teşvik edilecek ve bu yolla mahallede kadınların bisiklet sahipliğini de artırmayı amaçlanacak. Bisiklet günü yaklaşımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Polatoğlu, “Bisiklet günlerinin yanı sıra gerçekleştirmeyi planladığımız pek çok etkinlik mevcut. Bisiklete binmeyi bilmeyenlere eğitimler, annelerin çocuklarını okula bisikletle götürebilmeleri için güvenli sürüş eğitimleri, hafta sonlarında ailece katılabilecekleri toplu sürüş aktiviteleri, Ramazan ayında iftar sonrası mahallelilerin katılımıyla bisiklet sürüş etkinlikleri bunlardan sadece birkaçı” diye konuştu.
Geçtiğimiz 2 yılda on binlerce ilköğretim öğrencisine bisiklet eğitimi veren Sarı Bisiklet Projesi 2016 yılında, Beykoz çevresindeki ilkokullarda eğitimlerine devam ederek 5 bin çocuğun daha bisiklete binmeyi öğretecek. Sarı Bisiklet Projesi ayrıca mobil tamir aracı ile İstanbul sokaklarında bakıma ihtiyacı olan bisikletlerin ücretsiz tamirini yaparak atıl durumdaki bisikletleri sokaklara geri kazandırmaya devam edecek.
Hareketsiz ve motorize bir hayatın sosyal, çevresel, kültürel, ekonomik ve sağlıkla ilgili bedelleri olduğuna dikkat çeken Aktif Yaşam Derneği Yöneticisi Mehmet Ali Çalışkan, “Trafiğin motorize hali nedeniyle anneler-babalar trafikten endişe ediyor ve çocuklarını sokağa, oyun oynamaya göndermiyor. Kadınlar gündelik hayatlarında sokağa çıkmıyor, şehrin onlar için sunduğu hareket ve sağlık olanaklarından faydalanamıyor. Şehrin ve trafiğin motorize akışı kentlilerde endişeye yol açıyor ve şehrin sunduğu hareket olanaklarını kısıtlıyor. Trafiği ve şehrin akışını bisikletin hızında tutabilirsek sokaktaki herkesin kendine yer bulabileceği bir ortam yaratmak mümkün. Bunu yapabilecek güce sahip olanlar ise kadınlar. Kadınlar hem kendileri, hem çocuklarının sağlığı için bu değişime öncülük edebilir. Sarı Bisiklet Projesi bu sene mahalleden başlayarak şehirde daha az motorize ve bisiklet hızında bir akışla daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyor” ifadelerini kullandı.
Bisikletli Kadın İnisiyatifi Kurucu Üyesi Seçil Öznur Yakan ise, “Geçtiğimiz yıl Bisikletli Kadın İnisiyatifi hayatında bisiklet olan veya olmasını isteyen kadınlarla ortaya çıktı ve şehrin merkezinde sosyalleşen kadınlarla bir araya geldi. Mahalledeki bisikletli kadınlarla birlikte bisiklet sürüşlerini, annelerle birlikte okula sürüşleri ve çarşı-pazar alışverişlerini bisikletle yapmak ve bisiklet kültürünün yayılabilmesi için gönüllü olarak vereceğimiz her türlü destek bizi çok heyecanlandırıyor” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.