Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sandıklı’da patates hasadı sıkıntılı başladı

Türkiye’de patates üretiminde önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki üreticiler, yaklaşık 10 gün önce hasadın başladığını, ancak alımların düşük olması sebebi ile sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.İlçede...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sandıklı’da patates hasadı sıkıntılı başladı
Türkiye’de patates üretiminde önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki üreticiler, yaklaşık 10 gün önce hasadın başladığını, ancak alımların düşük olması sebebi ile sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.
İlçede bu yıl, geçen yıla oranla patates rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, rekoltenin üreticiyi mutlu ettiğini, ancak alım fiyatlarının bu yıl yine üreticinin yüzünü güldürmediğini kaydetti. Yıldız, “İlçemizde bu yıl geçen yıla oran ile ilçemizde patates ekimi az olmasına rağmen verim yüksek olması nedeni ile yine ülkemiz genelinde verim yüksekliğine bağlı olarak şimdi üretim maliyetinin altında patates satışı yapılmaktadır. Tarlada üreticinin kilogramını 20 kuruşa sattığı patates büyük marketlerde 2 lira gibi bir rakama satılmaktadır. Geçtiğimiz yıl 60 ila 70 kuruş arasında üretici patates sattı, fakat o dönemde de verim düşüklüğü ve hasatlık nedeni ile zarar etti. Üreticinin 30 ila 40 kuruş arasına üretim maliyeti var. Üretici öteleme ile, takla attırma ile işini yürütüyor. Bu sene de fiyatların düşük olması üreticiyi sıkıntıya soktu. Çoğu çiftçi patatesi sulamak için kullandığı elektrik parsını ödeyemez durumda. İlçemizde geçtiğimiz yıl 40 bin civarında ekiliş alanımız vardı. Bu yıl 28 bin dekar alan ekilişimiz var. Patatesden başka ürüne de geçemiyoruz, yönelemiyoruz. Haşhaşta ve pancarda kota var. Arpa ve buğday ile çiftçi kanını zaten zor doyuruyor. Bizim dışarıya ürün satmamız gerekiyor. Ya da üretimin tüketim yollarını aramamız gerekiyor. Avrupa da ekmek ununa patates katılması yönünde yasa var. Patates ekmeğin bayatlamasını önlüyor. Üretimini ve tüketimini sağlıyor. Bizim de ülkemizde bunun kanunlaşması lazım” dedi
“Patatesin kilogramını tarladan 20 kuruşa yapıyoruz”
Patates ekimi ile uğraşan 36 yaşındaki Cemil Nardal ise, alım fiyatlarından dert yakındığı açıklamasında şunları söyledi:
“Her yıl 150 ila 200 dekar arası patates ekimi yapıyorum. Bu yıl verimlerimizin iyi olmasına rağmen fiyat konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Şuanda patatesin kilogram satışını tarladan 20 kuruşa yapıyoruz. O da bin 400 lira para yapıyor. Masraflarımız ise2 bin 500 lira. Yaklaşık bin lira zarar etmekteyiz. Patates 2 lira olduğunda devlet yetkilileri depoları kontrol ettikleri gibi çiftçinin bu konusuna çözüm yolları araması gerekiyor”
“Yaptığımız masrafların hiç birini alamıyoruz”
Patates alım-satımı yapan 30 yaşında ki patates tüccarı Emre Akagündüz de üreticinin zor durumda olduğunu dile getirerek, “Manisa ve İzmir’de tüccarlık yapmaktayım. Sandıklı İlçesi’nde de yıllardır patates alımı yapmaktayım. Bu sene patatesin rezaleti hat safhada, çiftçi zor durumda ve biz de dolayısıyla zor durumdayız. Çünkü yaptığımız masrafların hiçbirini alamıyoruz. Devlet yetkilileri bir an önce dışarıdan gelen tohum sevkiyatlarına çözüm bulmalı. Çünkü ülkemizde çok aşırı derece ekim var. Bu ekimi kısıtlamamız lazım” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.