Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanayici 2015'ten umutlu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 2015’in olumlu geçeceğini vurguladı. Bahçıvan, “Küresel toparlanmadan Türkiye de olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyonda iyileşmeler finansman maliyetlerini indirecek,...

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2014 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 2015’in olumlu geçeceğini vurguladı. Bahçıvan, “Küresel toparlanmadan Türkiye de olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyonda iyileşmeler finansman maliyetlerini indirecek, yatırımlara ivme katacaktır.” dedi.

İSO Meclisi’ne hitap eden Bahçıvan, sanayinin 2014’te güç şartlara rağmen üretimini arttırdığını, büyümeye önemli katkı sunduğunu dile getirdi.
Bahçıvan, “10 ayda sanayi üretim endeksimiz yüzde 3,8 arttı. İlk 3 çeyrekte yüzde 2,8 büyümenin 1 puanlık kısmı sanayi sektörü katma değerinde artıştan ileri geldi.” dedi. Erdal Bahçıvan, Euro Bölgesi’nde durgunluğun devam etmesi, Rusya-Ukrayna bunalımının ve Irak-Suriye odaklı sorunların önünün alınamamasına rağmen sanayi sektörü ihracatının yüzde 5,4 oranında arttığını bildirdi. Bahçıvan, ayrıca liranın geçen seneye göre daha rekabetçi bir seviyede olmasının ihracatı arttırdığını anlattı.

İhracat konusunda kaygılarının bulunduğunu belirten Erdal Bahçıvan, şöyle devam etti:

“Daralan ihracat ağımıza çapraz kurdan kaynaklanan Euro bazlı olumsuz gelişmeye, temel hammadde girdilerinin birim fiyatlarından kaynaklanan ciro kaybına ilaveten ülke içinde ihracatçılarımızı kaygılandıran bir diğer öğe Dâhilde İşleme Rejimi Belgeleri kapatma işlemlerinin, Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, kaygının kaynağını oluşturuyor. Bu düzenleme, ihracatçılarımızın son zamanlarda gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracağı gibi, artan bürokrasinin ihracatımıza ivme kaybettirme riskini de göz ardı etmemeliyiz. Güç rekabet şartlarında bir doların bile değerlendiği bu dönemde, kurumlar arası rekabet ve çekişme nedeniyle ekonomimizin süratini kesecek, sanayicimizi ve ihracatçımızı demoralize edecek uygulamalardan kaçınılması önem taşıyor.”


Ekonomi ve yatırım için güven ve istikrarın önemli olduğunu vurgulayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı, “Bu konuda dönüp arkamıza bakacak olursak, dış dünyadan koparak içeriye odaklanmanın, enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçen senelerde çok ağır ödedik. Aynı bedeli bir daha ödememek için sorunları, toplumsal barışa önem vererek, hukuk çerçevesinde çözmek, herkesin vazgeçilmezi olmalı.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.