Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Samsun’da 100 Bin Ton Fındık Üretimi Bekleniyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da bu sene 101 bin ton fındık üretimi beklediklerini açıkladı.Fındık hasadının son günlerine yaklaşırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, fındık üretimi...

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2015 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2015 16:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Samsun’da 100 Bin Ton Fındık Üretimi Bekleniyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da bu sene 101 bin ton fındık üretimi beklediklerini açıkladı.
Fındık hasadının son günlerine yaklaşırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, fındık üretimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçen sene yaşanan don olayı nedeni ile Samsun’da 57-60 bin ton civarında fındık üretildi. Kadir Güven, bu sene yüksek kesimlerde de fındık veriminin iyi olduğunu belirterek geçen seneye oranla yaklaşık iki kat daha fazla fındık üretimi beklediğini belirterek, Samsun’un fındık üretiminde Türkiye genelinde Ordu’dan sonra ikinci il olabileceğini söyledi.
Geçen sene don yaşanan yüksek bölgelerde bu sene fındığın verimli olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, “Samsun ilinde 2014 yılındaki ürün azlığından kaynaklanan bir sıkıntı vardı. Geçen yıl 300 metre ve üstündeki yerlerde 30 Mart itibari ile don olayı yaşamıştık. Bu yıl ise don yaşanan bölgelerde de iyi miktarda bir verimle karşılaştık. Ovalarda da geçen senenin üstünde bir verime ulaştık. Geçen sene yukarı kesimlerde verim olmaması nedeniyle 57 bin ile 60 bin ton arasında bir rekolte ile karşı karşıya kalmıştık. 2015 yılı öngörülerinde ise yaptığımız araştırmalara Samsun’da göre 101 bin ton ürün olacağı öngörüldü. Samsun’da şuanda yukarı kesimlerdeki hasat kısmen bitmiş durumda. Terme, Çarşamba ve Tekkeköy ovasında hasat işlemleri devam ediyor. Genel kanıya bakarsak bu yıl itibariyle Samsun’da 100 bin tondan aşağı bir üretim olmayacağı kanaatindeyiz” dedi.
“FINDIK’DAKİ KÜLLENME VERİMİ FAZLA ETKİLEMEDİ”
Bu sene ilk kez yaşanan küllenme olayının fındıktaki verimi fazla etkilemediğini belirten Kadir Güven, “Samsun ve çevre illerde bu yıl ilk kez fındıkta küllenme vakası ile karşı karşıya geldik. Bu sıkıntıdan dolayı üretimde veya randımanda kısmi bir düşüklük olsa da fındık verimini bu sene çok aşırı derecede etkilemedi. Genel olarak ise elde ettiğimiz verilere göre bu sene ülke genelinde 700 bin ton fındık olacağını öngörüyoruz. Fındık fiyatları dış piyasadaki alıcı miktarına göre şekillenecek. Şuanda fındığın başlangıç fiyatı 11,5 lira civarında. Bu da bizim üreticilerimizin adına da sevindirici bir durum. Bu sezon da üreticimiz fındık üretiminden belli bir kazanç ile çıkacaktır” diye konuştu.
“FINDIK ÜRETİMİNDE SAMSUN TÜRKİYE 2. OLABİLİR”
Bu sene Samsun’un fındık üretiminde Türkiye’de ikinci sırayı alabileceğini belirten Güven, “Samsun ili fındık üretiminde genel olarak Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Bazı yıllar bu sıralama ikinciliğe gelebiliyor. Fındık üretiminde birinci sırada her zaman için Ordu ili bulunuyor. Bazen Zonguldak bölgesi fındık üretiminde ikinci sırayı alabiliyor. Samsun ili bugünkü verim ve rekolte itibariyle ikinci sırayı alacak gibi görünüyor. Ordu ilinin bu sene 200 bin ton fındık üreteceğini tahmin ediyoruz. 60-70 bin ton civarında Trabzon ilinin üretim yapacağını ön görüyoruz. Aynı civarda Giresun ilinin üretim yapacağını zannediyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.