Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sahte palet üretenlere karşı denetimler başlıyor

Avrupa Paletçiler Birliği’nin (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) aracılığı ile Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı marka başvurusu olumlu sonuçlandı.EPAL Başkanı Robert Holliger, Yönetim Kurulu Üyesi Pier Clenin ve Teknik Müdür...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2016 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2016 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sahte palet üretenlere karşı denetimler başlıyor
Avrupa Paletçiler Birliği’nin (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) aracılığı ile Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı marka başvurusu olumlu sonuçlandı.
EPAL Başkanı Robert Holliger, Yönetim Kurulu Üyesi Pier Clenin ve Teknik Müdür Jens Lübbersmeyer’in iştirakiyle sonunda İzmir’de yapılan üye toplantısında konuşan TEPAL Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türk Patent Enstitüsü’ne yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlandığını belirterek, "EPAL markası Türkiye’de tescilli olmadığı için Türkiye’de artan sahte üreticilere artık göz açtırmayacağız" dedi.
Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye’de yılda 4 milyon adet EPAL palet kullanıldığını, ama lisanslı üretim adedinin sadece 800 bin olduğunu ifade ederek, "Marka tescil başvurumuz devam ettiği süreçte maalesef sahtecilere karşı etkili mücadele yürütülemedi. Böylece ülkemizde gerçeğinin 4 katı sahte EPAL palet üretilmeye başlandı. 28 Ekim 2016 tarihi ile Türk Patent Estitisü’ne yaptığımız başvurumuz olumlu neticelendi. EPAL yönetiminden beklentimiz vakit kaybetmeden sahte üretim yapanlara karşı başka ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yasal mücadele başlatmasıdır" dedi.
Muzaffer Balcıoğlu, EPAL’in bu yıl içinde Ukrayna, Polonya ve İtalya başta olmak üzere bütün dünyada sahte üretime karşı etkin bir mücadele başlattığını hatırlatarak, "Üyelerimiz merdiven altı üretimlerle rekabet edemiyor. Bu durum ülkemiz için büyük vergi kaybına neden olurken, EPAL markasına da gölge düşüyor" diye konuştu.
“Sahtecilere göz açtırmayacağız”
EPAL Başkanı Robert Holliger de, EPAL markasının Türkiye’de tescillenmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. EPAL’in 66 yıldır tüm dünyada kullanılan en güvenilir ahşap palet ve metal kasa (Gitter Box) üreticisi olduğunu söyleyen Holliger, "EPAL bu üretimlerini Türkiye dahil 17 Ulusal Komitesine üye olan lisanslı üreticileri ile yapıyor. EPAL’in lisanslı üreticileri bağımsız denetim şirketimiz Breu Veritas tarafından haberli ve habersiz olarak sürekli denetleniyor. Dünyanın en güvenilir ahşap palet ve metal kasalarını üretmekteyiz. Bizden lisans almayan sahte üreticilerin bu güvene leke sürmesine ve lisanslı üreticilerimize karşı haksız rekabete girmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
Almanya’ya döndükten sonra EPAL hukuk bürosuna talimat vereceklerini ve Türkiye’deki hukuk ofisi tarafından yetkili mercilerle birlikte derhal denetimlere başlanacağını da söyleyen Robert Holliger, "Bu yıl içinde Ukrayna, Polonya ve İtalya’da yaptığımız denetimlerde yetkili makamlarca çok sayıda sahte palete el konuldu. Sahte üretim yapanlar hakkında da yasaların ön gördüğü cezalar verildi. Bunlar ağır para ve hapis cezalarıdır. Artık Türkiye’de de bunu yapmamızın önünde yasal engel kalmadı. Elimizde sahte üretim yapan ve bunları kullananların listesi var. Denetimlerimiz önce buralara yapacağız" dedi.
Sahte palet kullanmakta suç
Sahte palet üretmek kadar sahte palet kullanmanın da suç olduğunu söyleyen Robert Holliger, denetimlerde lisansız üreticilerin imal ettiği ahşap palet ve metal kasa kullanıldığı tespit edilirse yetkili makamların bunlara da el koyacağını kaydetti. Holliger, "Türkiye’de ucuz olduğu gerekçesi ile sahte üretilen EPAL paletleri kullanan büyük çaplı işletmeler olduğunu tespit ettik. Bu işyerleri de denetlenecek. Sahte paletlere görüldüğü yerde el konulacak. Hatta sevkiyat esnasında, gümrüklerde veya herhangi bir ülkede sahte paletlere rastlanırsa el konulacak. Biz hiçbir firmanın böyle tatsız bir durumla karşılaşmasını istemeyiz. Bu nedenle EPAL Palet alırken tedarikçi firmalardan üretim ve/veya tamir lisansını sorun. EPAL lisansı olmayan firmalardan kesinlikle EPAL palet ve metal kasa almayın" uyarısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.