Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sabancı Holding 3 Aylık Karını Açıkladı

Sabancı Holding, 2016 yılının ilk üç aylık karını açıkladı. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 8 milyar 260 milyon TL oldu.Sabancı Holding 2016 yılı ilk üç aylık karını açıkladı. Barselona’da konuya ilişkin...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sabancı Holding, 2016 yılının ilk üç aylık karını açıkladı. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 8 milyar 260 milyon TL oldu.
Sabancı Holding 2016 yılı ilk üç aylık karını açıkladı. Barselona’da konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısına Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, Sabancı Holding CFO’su Barış Oran, Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay ve Kordsa Global CEO’su Cenk Alper katıldı. Şirketin satışları, 2016 yılının ilk üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 8 milyar 260 milyon TL oldu. Sabancı Holding’in yılın ilk üç ayındaki net karı ise 641 milyon TL olarak gerçekleşti. Toplam varlıkları ise 31 Mart 2016 itibari ile 272 milyar 517 milyon TL’ye, toplam konsolide özkaynakları ise 21 milyar 176 milyon TL ‘ye ulaştı.
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "2016 yılının ilk üç ayında Sanayi ve Enerji iş kollarımızda oldukça başarılı işlere imza attık. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedefimiz; hem karlılığı artırmak hem de sağlıklı büyümemizi önümüzdeki dönemde de hızlandırarak sürdürmektir. Bu şekilde Sabancı Topluluğu olarak ülkemizin geleceğine daha fazla katkıda bulunacağımıza inanıyoruz" dedi.
"AKBANK SON BEŞ YILDIR TÜRKİYE’NİN EN DEĞERLİ BANKA MARKASI"
Toplantıda holdingin bankacılık faaliyetleriyle ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtul, Akbank’ın aktiflerinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 büyüdüğünü ve 259 milyar TL’nin üzerine çıktığı belirtti. Kurtul sözlerine şöyle devam etti: "Akbank; nakdi ve gayrinakdi kredileriyle ekonomimize sağladığı desteği 186 milyar TL’ye yükseltti. Bugün üç milyonun üzerinde dijital banka müşterimiz var ve son beş yıldır üst üste ’Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ oldu. Tüm bunlar da gösteriyor ki Türk bankacılık sektöründe Akbank’ın çok sağlam bir yeri var".
Enerjisa’nın 2016’nın ilk üç ayında başarılı bir performans sergilediğini belirten Kurtul, Sabancı Holding’in enerji alanındaki faaliyetleriyle ilgili şöyle konuştu: "Enerjisa olarak 2016’nın ilk çeyreğinde başarılı bir dönem geçirdik. Bu dönemde ortalama elektrik fiyatları yüksek arz fazlası nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 daha düşük gerçekleşmesine karşın, Enerjisa operasyonel mükemmelliğe odaklanarak FAVÖK’ünü (faiz, amortisman ve vergi öncesi net kar) yüzde 28 artırarak 576 milyon TL’ye çıkardı. Türkiye’nin özel sektör tarafından hayata geçirilen en büyük linyit santrali olan ve en yenilikçi ve çevre dostu teknolojiyle inşaa edilen 450 MW kurulu güce sahip Tufanbeyli Santrali’nin işletmeye geçmesiyle kurulu gücümüz yaklaşık 2 bin 900 MW’a, yenilenebilir ve yerli kaynakların kurulu gücümüz içindeki payı ise yüzde 67’ye ulaştı. Tufanbeyli Santrali yaklaşık 1 milyon 500 bin hanenin elektrik tüketimini karşılayabilecek potansiyelde. Bu da iki Adana’yı aydınlatmak demek. Bu ihtiyacı ülkemizin kendi kaynaklarını kullanarak karşılıyor olmaktan Sabancı olarak mutluluk duyuyoruz."
Toplantıda Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun faaliyetlerine de değinen Kurtul, "Sanayi grubumuz ilk üç ayda çok başarılı işlere imza attı. Özellikle Kordsa Global, rekor kar seviyesine ulaştı ve yüzde 27 ciro büyümesine ek olarak FAVÖK’ünü yüzde 72 artırdı. Özellikle kompozit teknolojilerinde yaptığı AR-GE çalışmaları ve yatırımlarla Kordsa Global markamızın gelecek senelerde de adını sıkça duyuyor olacağız.
Türkiye’de satılan her üç lastikten biri Brisa markalı. Brisa, sektör liderliğine devam ediyor. Ayrıca inşaatına devam ettiğimiz Aksaray ilindeki fabrikamızın açılmasıyla üretim kapasitemizi yüzde 30 artırmayı planlıyoruz. 300 milyon dolar yatırım yaptığımız ikinci fabrikamız 2018 yılının başında açılacak.
Temsa Otobüs şirketimizle de çok başarılı işlere imza atmaya bu dönemde de devam ettik. Temsa markalı otobüslerimizi artık dünyanın 66 ülkesinde görmek mümkün. Özellikle son yıllardaki rekor üretim ve satış rakamlarıyla gurulanıyoruz. 2016 yılı bu konuda bizim için hızlı başladı ve bir çok yeni ürünün tanıtımını yaptık. Bunlardan birisi de MD9 ElectriCITY markalı yüzde 100 elektrikli bir otobüs. Çok yakın bir zamanda da Aselsan işbirliğiyle tamamı Türk mühendislerince üretilecek olan elektrikli otobüsümüzü size tanıtacağız" ifadelerini kullandı.
Çimento şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Kurtul, şirketlerin kombine satışlarının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9, kombine FAVÖK’ünün yüzde 11, net karlılığının da yüzde 9 arttığını belirtti. Kurtul sözlerine şöyle devam etti: "Çimento şirketlerimiz Akçansa ve Çimsa ile sektördeki liderliğimizi bu dönemde de sürdürdük. Dünyanın ikinci büyük beyaz çimento üreticisi olan Çimsa, Mersin Fabrikası Atık Gaz Isısı Elektrik Üretim Tesisi’nde ilk üç ayda 10,5 milyon kilowatt saat elektrik üreterek, karbondioksit emisyonu tasarrufu sağladı. Ayrıca Eskişehir Fabrikası’ndaki Atık Yakma Tesisi ile yine ilk üç aydaki yakıt tüketimi yüzde 33 oranında azaldı. Yine bu senenin sonuna doğru açılışını yapmayı planladığımız ve 165 milyon dolar yatırımla hayata geçireceğimiz Afyon Çimento’nun yeni fabrikası ile Çimsa sektördeki pozisyonunu daha da sağlamlaştıracaktır".
Toplantıda perakende şirketlerinin performansına da değinen Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul; "Sizin de bildiğiniz gibi Carrefoursa’da 2015 yılında satın almalar ve mağaza açılışlarıyla oldukça hızlı bir büyüme gerçekleştirdik. 2016 yılını ise bu büyümenin karlılığa yansıması ve optimizasyonun gerçekleştirilmesi yılı olarak belirledik. Şimdi bu çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Teknosa ise pazar liderliğini sürdürüyor. Aynı mağazalardaki satış büyümesi yüzde 20’ye kadar ulaştı. Özellikle teknosa.com’daki büyüme ise bizi sevindiren bir diğer nokta oldu. İlk üç aydaki büyüme yüzde 49’lara ulaştı. Birinci çeyreğin sonunda Avivasa ile bireysel emeklilik kategorisindeki BES fon büyüklüğünde geçen yıllara göre yüzde 31 büyümeyle bugün itibariyle 10 milyar TL’yi aştık ve sektördeki liderliğimizi devam ettiriyoruz. Aksigorta’da ise dengeli ürün ve kanal portföy yönetimini sürdürerek karlılığı yüksek ürünlere odaklanmaya ve büyümeye devam ettik. Biz Sabancı Topluluğu olarak 64 binden fazla çalışanımızla büyük bir aileyiz. Ülkemize ve çevremize olan sorumluluğumuzun hep farkında olduk ve Türkiye’nin Sabancı’sı olarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2016 yılının ilk üç ayında da başarılı performansımıza katkıda bulunan hissedarlarımıza, çalışanlarımıza ve müşterilerimize teşekkür ederiz" dedi.
Toplantıda söz alan Kordsa Global CEO’su Cenk Alper de, şirketin hedeflerine ilişkin açıklamalarında; "Kordsa Global olarak Nylon 6.6 ürününde dünyanın bir numarası, polyesterde de dünyanın iki numarasıyız. 2016 yılının ilk çeyreği bizim için çok iyi geçti. 2016 yılının ilk çeyreğinde Kordsa Global olarak 488 milyon TL net satışı yakaladık. Yine aynı dönemde net karımız da 56.6 milyon TL oldu. Kordsa Global olarak bugün dünyadaki her üç uçak lastiğinden ikisini, her iki otomobil lastiğinden de birini Kordsa Kord Bezi Teknolojileri ile güçlendiriyoruz. Geçen yıl Asya-Pasifik’teki operasyonlarımıza yaptığımız 100 milyon dolar yatırımın geri dönüşünü hızla alıyoruz. Polyester iplik kapasitemiz tamamı ile doldu.
Lastik güçlendirme teknolojilerinden gelen dünya liderliğimizi şimdi kompozit sektörüne taşıyoruz. 30 milyon dolar yatırımla, Sabancı Üniversitesi işbirliği ile kurduğumuz Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi inşaatında sona geldik.Türkiye’deki en kapsamlı Üniversite Sanayi İşbirliği Modeli ilk yarı sonunda faaliyete geçecek. Bu merkezde havacılık, otomotiv malzemeleri, medikal ürünler, basınçlı kaplar ve rüzgar türbini sektörlerine yönelik kompozit malzemelerin geliştirlmesini ve üretimini hedefliyoruz. Karbon elyaf kompozitler, metallere göre 10 kat daha hafif ve 3 kat daha dayanıklı bir malzemelerdir" dedi.
LASSA KÜRESEL BİR TÜRK MARKASI OLDU
Basın toplantısında söz alan Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay da şunları söyledi; "Sabancı Topluluğu Sanayi Grubu çatısın altında yer alan Brisa şirketimiz 2016’nın ilk çeyreğinde 402 milyon TL’lik net satışa, FAVÖK’ü 67.8 milyon TL’ye ulaştı. Brisa olarak 2016 yılında ise 120-140 milyon dolar ikinci fabrika yatırımı olmak üzere, toplam 170-190 milyon dolar bir yatırım öngörüyoruz.
Tabii ki Brisa’nın en önemli markalarından biri de Lassa. Lassa markasının artık global bir Türk markası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Brisa’nın toplam ihracatının yüzde 78’i Lassa markalı ürünlerimiz. İtalya, Almanya, Avusturya, İspanya, İngiltere, İran, Kuzey Afrika, Mısır gibi pek çok ülkede Lassa lastiklerini görmeniz mümkün. Halen 70 ülkede faaliyet gösteren Lassa markamız ile geçtiğimiz yıl dünyanın en itibarlı spor kulüplerinden FC Barcelona ile dört sezonu kapsayan bir sponsorluk anlaşması yaptık. Salon sporlarının isim hakkına sahibiz. FC Barcelona’nın gücüyle birlikte Lassa markasını çok daha geniş pazarlara ulaştırma hedefimiz var".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.