Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sabancı CEO’sundan faiz önerisi: Aracılık maliyetlerine bakılabilir

Sabancı Grubu'nun üst yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul’dan tartışmaların odağında olan faiz oranları ile ilgili öneri geldi. Kurtul, faizlerde 4-4,5 puana varan aracılık maliyetinin ele alınabileceğini vurguladı. Sabancı Grubu’nun 2014 bilançolarının...

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sabancı CEO’sundan faiz önerisi: Aracılık maliyetlerine bakılabilir
Sabancı Grubu'nun üst yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul’dan tartışmaların odağında olan faiz oranları ile ilgili öneri geldi. Kurtul, faizlerde 4-4,5 puana varan aracılık maliyetinin ele alınabileceğini vurguladı.

Sabancı Grubu’nun 2014 bilançolarının açıklandığı basın toplantısında gazetecilerin faiz tartışmaları ile ilgili sorularını cevaplayan Kurtul, "Tabii büyüme için, istihdam için, yatırım için uygun faizli ortamları talep ederiz hepimiz. Burada iki konu önemli. İlki aracılık maliyeti. Mevduat faizi yüzde 10 diyelim arada karşılık maliyeti, TMSF, BSMV kesintileri var; oran krediye geliyor ve yüzde 13 oluyor. Yine mevduatta 1,5 puan stopaj kesintisi söz konusu. Yani arada 4-4,5 puan var. Kredi faizleri bakımından bu önemli bir konu. Şu an hem mevduatı teşvik etmek, tasarrufu teşvik etmek hem kredi faizleri ile özel sektörün ardında durmak gerek. Burada görülüyor aracılık maliyetleri yüzde 4-4,5; bu önemli bir oran, buna bakılabilir." dedi.

Bu çerçevede diğer bir konunun da enflasyon olduğunu vurgulayan Kurtul, şöyle devam etti:

"Burada da hükümetin ortaya attığı yapılanma, reform programı önemli. Bu programın enflasyonu indirmeye önemli katkı sunacak. Mikro reformlara gerek var, enflasyonu yönetmek için. Tabii gıda enflasyonu da enflasyon için olumlu bir durum. Bu, herhalde 2015’te daha gerilerde olacak. Yine enerji ve emtia fiyatlarında aşağı yönlü oynama enflasyonu indirecek. Ama tabii hepimiz talep ederiz uygun faizli ortam, yatırımlar yapılsın, şirketler makul oranlardan borçlansın. Böylece daha çok istihdam yaratalım, daha çok büyüyelim."

Dolarda oynaklık ile ilgili yorumları da sorulan Kurtul, “Seçim ortamı var. Seçimlere giderken volatilite olur, seçimler sonrasında stabilite olur. Biz seçimden sonra istikrarın devam edeceği kanaatindeyiz. Sene sonu için doları 2,55 olarak öngörüyoruz. Tabii bu doların artışı tek Türkiye için geçerli değil, onun gibi diğer ülkeler için de geçerli. Kurlarda bir baskı, yukarı yönlü bir baskı olacaktır, doların güçlenmesi ile.” değerlendirmesini yaptı.

Bir gazetecinin, “Seçimsiz dönemden söz ediliyor. Seçimlerin hemen sonrasında başkanlık ile ilgili tartışmalar görülecek gibi. Bu konuda yorumunuz nedir?” sorusuna Kurtul, şu karşılığı verdi:

“Türkiye 8-10 senede büyüme anlamında, mali yönetim anlamında iyi bir yere geldi. 2003’te faiz ödemesinin bütçe içinde payı yüzde 60 idi, bu sene yüzde 14. Yine enflasyon geriledi. Ama yeni bir endeks gördüm. Endekste enflasyon ve işsizlik toplanıyor. Burada gerilerde olmalıyız, yukarılardayız. Yapılması gereken çok şey var. Bütün bunların temelinde istikrar var. Bizim de Türkiye’nin önemli topluluğu olarak ülkemiz için istikrar bekliyor, talep ediyoruz. O kadar kimse göremez gelecek sene nasıl ortam olacak, ama arzumuz siyasi istikrar olması ülkemiz için önemli. Yapmamız gereken çok şey var.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.