Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya Merkez Bankası faizleri yüzde 9,5’e yükseltti

Rusya Merkez Bankası, faiz oranlarını sürpriz 1,5 puanlık artışla yüzde 9,5’e yükseltti. Bankadan yapılan açıklamada haftalık repo ihalesi faiz oranları 150 baz puan artışlar, yüzde 8’den yüzde 9,5’e yükseltildiği belirtildi. Bankanın...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2014 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2014 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya Merkez Bankası, faiz oranlarını sürpriz 1,5 puanlık artışla yüzde 9,5’e yükseltti.
Bankadan yapılan açıklamada haftalık repo ihalesi faiz oranları 150 baz puan artışlar, yüzde 8’den yüzde 9,5’e yükseltildiği belirtildi. Bankanın faiz artış kararında petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, yaptırımlar, rublenin zayıflaması ve diğer jeopolitik dış faktörler etkili oldu.

Eylül ve Ekim tarihlerinde dış ekonomik şartların değiştiğine işaret eden Rusya Merkez Bankası, “Rusya’ya yönelik Batılı ülkelerin yaptırımları ile petrol varil fiyatları keskin bir şekilde düştü. Bu şartlarda ruble de zayıfladı. Yaptırımlara karşılık gıda alımının durdurulması tüketici fiyatlarının artmasına neden oldu…” bilgisini paylaştı.

Nisan ayında Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını yüzde 8’e çıkarmıştı.

Rusya Merkez Bankası, ekonomik büyüme ve enflasyona karşı kullandığı önemli araçlardan biri faiz oranları. Rusya’nın yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 5 olarak öngörülen hedefleri çok aşarak yüzde 9’ları bulması bekleniyor.

Ukrayna ile doğalgaz konusunda sağlanan anlaşma ve faizlerin artırılması ile ilgili karar sonrası son aylarda rekor düşüş görülen ruble güçlenmeye başladı. Serbest piyasada dolar 41,5 rubleye kadar geriledi.

Rusya Merkez Bankası rubledeki düşüşü önlemek için son bir ayda 27 milyar dolar harcadı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.