Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya krizi derinden etkiliyor, üretici ve ihracatçı kaygılı

Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesiyle yaşanan kriz, Antalyalı ihracatçı ve üreticiyi kaygılandırıyor. Rusya'daki krizin Türkiye'yi derinden ilgilendirdiğini belirten sektör temsilcileri, çözüm için tekliflerini sıralayarak, hızlı...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya krizi derinden etkiliyor, üretici ve ihracatçı kaygılı
Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesiyle yaşanan kriz, Antalyalı ihracatçı ve üreticiyi kaygılandırıyor. Rusya'daki krizin Türkiye'yi derinden ilgilendirdiğini belirten sektör temsilcileri, çözüm için tekliflerini sıralayarak, hızlı hareket edilmesini istedi.

Antalya Ticaret Borsası'nda (ATB) bir araya gelen sektör temsilcileri, rubledeki değer kaybının etkilerini görüşerek, çözüm önerilerini ele aldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Toptancı Hal Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Kumluca Yaş Meyve Sebze Komisyoncular Derneği Başkanı Selahaddin Okur, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın meclis üyesi İlker Yılmaz ile yaş sebze meyve ve çiçek ihracatçıları katıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır, sektörün Rusya krizinden derin yara aldığını belirterek, bu işin içerisinde olan üretici, komisyoncu, ihracatçılarla sorunların belirlenerek çözüm için ortak hareket edilmesini benimsediklerini kaydetti. Çandır, toplantıyı bu çerçevede düzenlediklerini söyledi.

BAİB Mustafa Satıcı, Rusya'daki olayın olağanüstü bir durum olduğunu belirterek, "Buna basit bir devalüasyon demek doğru değil." dedi. Rusya krizinden ihracatçıların önemli ölçüde etkilendiğini kaydeden Satıcı, "Antalya'da cuma günü yapılacak Ekonomi Zirvesi'ne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katılacak. Sorunlarımızı burada dile getirebiliriz. Herkesin sorunu farklı anlaması yerine burada sağlanacak ortak çözüm önerilerini dili getirmeliyiz." diye konuştu.

Rusya kriziyle ilgili görüşlerini dile getiren sektör temsilcileri, ihraç edilen ürünlere verilen teşviklerin artırılması ya da devlet alacaklarında mahsuplaşmaya gidilmesi modelini önerirken, yüksek gümrük vergilerinde indirim yapılması, Türk Lirası ile ruble arasında kur belirlenerek ticaretin bu kurla yapılması, ihracatçıya akaryakıt ve lojistik destek sağlanması, Rusya'da serbest bölge oluşturularak sınırda teslimat yapılması yönünde görüş bildirdi. Sunulan öneriler rapor haline getirildi. Rapor, cuma günü Antalya'da olacak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye sunulacak ve önlemlerin biran önce alınması talep edilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.