Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rousseff, Brezilya'nın petrol hamlesini anlattı

Rio de Janiero'da göstericilerin hedef aldığı petrol ihalesine açıklama getiren Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yapılan ihalenin devlete olan katkısını öne çıkartarak bu hamlenin özelleştirme olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.Halka...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 09:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rio de Janiero'da göstericilerin hedef aldığı petrol ihalesine açıklama getiren Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yapılan ihalenin devlete olan katkısını öne çıkartarak bu hamlenin özelleştirme olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Halka sesleniş programında yaptığı uzun konuşmada ihalenin detayları hakkında bilgi veren Rousseff, özel şirketler ve kamu yararı arasında adil bir denge gözetildiğini, şirketlerin aldığı riskler ve ülkedeki yatırımları doğrultusunda kazanırken devletin ortak olduğu işletme gelirleriyle kazançlı çıkacağını belirtti.

Ülkenin milli kaynaklarından elde edilen gelirin yine ülkenin milli çıkarları doğrultusunda kullanılacağını söyleyen Rousseff, tüm gelirlerin yüzde 75'inin eğitime, yüzde 25'inin ise sağlık yatırımlarına dönüştürüleceğini söyledi.

Eleştirilere karşı ihale şartlarının ülke lehine olduğunu savunan Dilma, "İhalenin sonuçlarına göre Campo Libra'da üretilen tüm gelirlerin yüzde 85'i Brezilya devletine ve Petrobras şirketine kalacak. Bu, özelliştermeden çok farklı bir durum. Elbette özel şirketler de yatırımları ve riskleri doğrultusunda bu gelirden istifade edecekler. Herkesin kazanarak çalışacağı bir anlaşma oldu." şeklinde konuştu.

35 yıllığına işletmeye verilen petrol kaynağının ülkeye 1 trilyon real kazandıracağını söyleyen Brezilya lideri, ülkede petrol üretimini ikiye katlayarak ülke kalkınmasına önemli bir katkı yapacağını ifade etti.

Libra bölgesinde kurulacak 12-18 platformda kullanılacak tüm materyalin Brezilya'da üretileceğini ve bu yolla binlerce kişiye iş imkanı sağlanacağını hatırlatan Rousseff, ayrıca şirketlerden alınacak özel bir vergi ile açlıkla mücadele, iklim şartlarının iyileştirilmesi, teknoloji, spor ve kültür projelerinin destekleneceğini belirtti.

Ülkede petrol çıkarmak için yabancı yatırımcıların çekilmesini "teknolojik bir zafer" olarak nitelendiren Rousseff, bu ihalenin yapılacak diğer ihalelere örnek teşkil edeceğini ve ülkenin henüz keşfedilmemiş zenginliklerini yeryüzüne çıkartarak sosyal bir dönüşümü gerçekleştireceklerini ifade etti.

Brezilya'nın dünyaya açılan bir ülke olduğunu ve petrol hamlesinin yükselme için en büyük fırsat olduğunu vurgulayan Rousseff, "Bugün verilen karar, bize ve çocuklarımıza açılacak büyük bir geleceğin kapısını çalmıştır." diyerek sözlerine son verdi.

Beş uluslararası şirketin oluşturduğu konsorsiyumun kazandığı ihalede dağıtılan paylar şöyle: Petrobras yüzde 40 (Brezilya), Total yüzde 20 (Fransa), Shell yüzde 20 (Hollanda), CNOOC yüzde 10 (Çin) , CNPC yüzde 10 (Çin)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.