Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rekabetçi Sektörler Programı’nda yeni dönem

İmalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve kreatif endüstriler, AR-GE ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileştirme ekseninde gerçekleştirilecek projeler için 405 milyon Euro kaynak oluşturulan Rekabetçi Sektörler Programı’nın tanıtım...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2016 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2016 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İmalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve kreatif endüstriler, AR-GE ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileştirme ekseninde gerçekleştirilecek projeler için 405 milyon Euro kaynak oluşturulan Rekabetçi Sektörler Programı’nın tanıtım semineri, Adana’da yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen Rekabetçi Sektörler Programının 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, Türkiye’nin görece daha az gelişmiş 43 ilinde bölgesel rekabet gücünü artırarak sosyoekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla sunulan projelere 565 milyon Euro mali kaynak aktarıldı.
Rekabetçi Sektörler Programının Türkiye’nin 81 ilini kapsayacak yeni döneminde ise imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve kreatif endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon Euro kaynak oluşturuldu. Bu kapsamda 2016 yılı sonu, 2017 yılı başında teklif çağrısı yapılarak desteklenecek projelerin seçimi başlayacak.
Yeni dönemde geliştirilecek projelerin, ihracatın ve katma değerin artırılmasına; üniversite-kamu-sanayi işbirliğine; kreatif endüstriler ile imalat sanayi arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, kreatifliğin rekabetçiliğe kanalize edilmesine, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesine, yenilikçi fikirler ile sermaye yatırımcıları arasında işbirliği kurulmasına katkı sağlayacak nitelikte olması bekleniyor.
Programlama dönemi 2007-2013 yıllarını kapsayan Rekabetçi Sektörler Programı birinci döneminde projelerin seçimi ve olgunlaştırılması tamamlandı; uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor. Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin ise uygulaması 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.
Bölgesel seminerlere kimler katılıyor?
Bölgesel seminerler geniş bir katılımla gerçekleşiyor. Rekabetçi Sektörler Programı’nın yeni dönem proje desteklerine valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, TOBB ve bağlı oda ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kuruluşlar başvurabilecek. Projelerin destek görmesi için Rekabetçi Sektörler Programının hedeflerine yapacağı katkı göz önünde bulundurulacak.
Rekabetçi Sektörler Programı nedir?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon euroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen program ile Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Euro bütçeyle Hatay’dan Sinop’a, Mardin’den Yozgat’a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ’lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, sağlanan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, 2014-2020 yılları arasında hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişlemiş olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Programın tanıtım semineri Adana’da yapıldı
Ocak 2017 başına kadar düzenlenecek tanıtım seminerinin Adana ayağı bir otelde başladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programları Dairesi Başkanı Murat Altun, program hakkında yaptığı sunumda, yatırımlarda altyapıdan ziyade AR-GE, inovatif ve katmadeğer sağlayan ürün konularına odaklandıklarını kaydetti. Programın bir amacının bölgesel kalkınma diğer amacının ise Türkiye’nin rekabet gücüne destek vermek olduğunu vurgulayan Altun, “Daha inovatif, daha yenilikçi projeler ülkenin ekonomik yapısına katkılar sunacaktır” şeklinde konuştu.
Rekabetçi Sektörler Programı’nın tanıtım seminerine kent protokolü, oda ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra davetliler katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.