Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ayında et fiyatları

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Ramazan ayındaki et fiyatlarıyla ilgili olarak, “Ramazan öncesi stok bulundurmak isteyen esnafların bir miktar fiyatı yükselttiğini tahmin etmekle beraber fiyatın 10 gün içinde 27-28 TL civarında kalacağını düşünüyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Ramazan ayındaki et fiyatlarıyla ilgili olarak, “Ramazan öncesi stok bulundurmak isteyen esnafların bir miktar fiyatı yükselttiğini tahmin etmekle beraber fiyatın 10 gün içinde 27-28 TL civarında kalacağını düşünüyoruz” dedi.

Başkan Yörük, Ramazan ayının Türk mutfak kültüründe bulunan inceliklerin ortaya çıkarıldığı bir bayram gibi yaşandığını kaydederek, özellikle kırmızı etin mutfağımızdaki öneminin büyük olduğunu belirtti. Türkiye’de bir süredir et fiyatları ile ilgili ithalat yoluyla ciddi bir fiyat istikrarının sağlanmaya çalışıldığını hatırlatan Başkan Yörük, “Gelinen noktada dana karkas baz kesim fiyatı 27-29 liralar arasında arz ve talep çerçevesinde değişmektedir. Ramazan ayı için yetiştirilen besilik hayvanlar bir bir mezbahalara sevk edilmektedir. Ramazan öncesi stok bulundurmak isteyen esnafların bir miktar fiyatı yükselttiğini tahmin etmekle beraber fiyatın 10 gün içinde 27-28 TL civarında kalacağını düşünüyoruz. Burada et ve süt kurumu üzerinden yapılan ithalatın umulan başarıyı sağlamaya başladığını Türk piyasası içinde gerçekliğini bulan Ramazan ayı ve Kurban Bayramı gibi durumlara henüz tam uyumlu olmasa da elde kesime hazır olarak bulunan ithal hayvanların kesimlerinin hızlı bir şekilde başlamasıyla fiyatın düşeceğini öngörüyoruz” dedi.

“Et fiyatı düşecektir”

Et fiyatlarının Ramazan ayı içerisinde düşeceğini belirten Başkan Yörük açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hali hazırda elde gerek ithal gerekse yerli kesime hazır hayvan varlığı ülke ihtiyacının üzerindedir. Geliştirilen damızlık ithal etme ve bu süre içerisinde ithal besilik kesimi politikası sayesinde hayvan varlığımız artmaya ve piyasada bunun etkileri hissedilmeye başlamıştır. Şu an da ki 29 liralara yaklaşan fiyat Ramazan ayı hazırlığı çerçevesinde oluşmuş bir fiyattır ve doğal olarak düşecektir. Ayrıca devletin ithalat ve diğer imkanları ile piyasaya etki etmesi ve fiyatlar üzerinde bir baskı unsuru olmasını devletin gücünü göstermesi açısından anlamlı ve etkileyicidir. Bu şekilde ithalat yoluyla damızlık girişinin de hayvan kalitesi üzerine olumlu etkileri görülmeye başlanmıştır. Burada serbest piyasa sisteminin sağladığı olanakları suistimal eden rantçılarla mücadelenin daha etkin yapılabilmesi için devletin doğrudan stok bulundurması gerekliliği, sözleşmeli üreticilik gibi sistemlerin incelenmesini anlamlı kılmaktadır.”

“Görevimizi ibadet ciddiyetiyle yapmakta kararlıyız”

Kasap esnafı olarak üzerilerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını dile getiren Başkan Yörük, “Devletimiz yaptığı hamlelerle bir bütün halinde anlamını bulan ve piyasa zincirinin başlangıç ve bitiş noktaları olan üretici ve tüketici dengesini sağlamak üzere ciddi girişimlerde bulunmaktadır. Üreticiyi tüccar elinde ezmek veya tüketiciyi anlamsız fiyatlarla yıpratmak gibi zor bir işi başarmaya çalışmaktadır. Bu şekilde ithalatın yaygınlaşması ve ESK üzerinden doğrudan halka satış gibi yöntemlerle yapılan çalışmaları olumlu bulmaktayız. Kendi kendine yeten, ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda bağımsızlık tüm milletimizin önemli bir yol göstericisidir. Bu yüzden kasap esnafları olarak kendimize düşen bu anlamdaki sorumluluğu tarihten, atalarımızdan ve topluma olan minnet borcumuzdan aldığımız güçle ibadet ciddiyetiyle yapmakta kararlıyız. Bu duygu ve düşünceler içerisinde evimizin baş köşesine yılda bir kez uğrayan namaz ve Kur’an-ı Kerimle gönüllerimizin sahibi mübarek Ramazan ayının, ülkemize, halkımıza Müslüman kardeşlerimize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan diliyorum” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.