Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan Ayı Öncesi ET Fiyatları Tartışmaları

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, yakalaşan Ramazan ayı öncesi et fiyatlarının yükselmesi için “piyasa yüzsüzlerine” fırsat verilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Ramazan’da et fiyatlarının yükselmemesi...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, yakalaşan Ramazan ayı öncesi et fiyatlarının yükselmesi için “piyasa yüzsüzlerine” fırsat verilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Ramazan’da et fiyatlarının yükselmemesi için et ihracatındaki bürokratik ve evrak işlemleri ithalatçılar açısından azaltılmalıdır” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, Ramazan’da et fiyatlarının artıp artmayacağı yönündeki, “Elimizde 1 milyon 300 bin besi hayvanı var. Bosna’dan destek amaçlı aldığımız 6 bin ton civarında et var. Kırmızı etle ilgili bir sıkıntı yok” şeklindeki açıklamalarına destek veren Başkan Yörük, Ramazan ayı öncesinde “piyasada et yok” şeklinde spekülasyonlar yapıldığını ve bunun da fırsatçıların iştahını kabarttığını kaydetti. Ramazan ayına sadece sayılı günler kala spekülatif haber ve bilgilerin et kesim fiyatlarını yükselttiğine işaret eden Başkan Yörük, buna bakanlığın gerekli müdahaleleri yapması gerektiğini aktardı. Başkan Yörük, “Ülkemizde et fiyatları uzunca bir süredir gündemi meşgul etmektedir. Bunun vatandaşa yansıması ise daha da vahim bir sonuca erişmiştir. Et fiyatlarını vatandaş için daha uygun hale getirmek için bir takım kararlar alınmış ve uygulamaya geçilmiştir. Kasap esnafı olarak vatandaşımızın uygun fiyatla ete ulaşması ve piyasanın devamlılığı, tüketicinin küstürülmemesi uğruna alternatif çözümler ürettik, zorlukların göğüslenmesi için elimizden gelen katkıyı yaptık. Ana konusu et fiyatlarındaki yükseliş ve dengesizlik olan bu meselede, üreticinin ve esnafın temel problemi önünü görememesidir. Bu sorunların çözümü konusunda alınan tedbirlerin en önemlisi besilik ve damızlık hayvan ithalatı olmuştur. Ülkemizde hayvan sayısının azalmasıyla başlayan süreçte öncelikle besilik ihtiyacının temini ve ardından kaliteli damızlıkların getirilmesi yoluyla çözüm aranmıştır” diye konuştu.
ET KESİM FİYATLARI SON 1 HAFTA İÇERİSİNDE YÜKSELİŞ GÖSTERDİ
Başkan Yörük, et fiyatları ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti:
“Ancak üreticilerin damızlık ithalatı başvuruları son günlerde çok basit problemler yüzünden iptal edilmekte, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından resmen açık olan damızlık ithalatı, evraklar bekletilerek ya da düzeltilebilecek evrak hataları yüzünden iptal edilmektedir. Bunun piyasaya yansıması ise bu türden bir haber için devamlı pusuda yatan piyasa yüzsüzlerinin anlık fiyat değişimlerine sebep olmasıdır. Örneğin, bu haberlerin yaygınlaşması ile et piyasası için taban fiyat olan dana kesim karkas fiyatı geçtiğimiz haftalarda 24-24,5 civarındayken, haberlerin duyulması ile 26-26,5 civarına yükselmiştir. Ortalama 350 kilogram karkas ağırlıktaki hayvanın maliyetinde 500-750 TL arasında artış olmuş ve esnafta bunu raf fiyatına yansıtmak zorunda kalmıştır.”
“BAKANLIĞIN FIRSATÇILARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ KONUSUNDA POLİTİKA ÜRETMESİ GEREKMEKTEDİR”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının et fiyatlarının yükselmemesi için bir et ithalatındaki bir takım uygulamaları gözden geçirmesi gerektiğini vurgu yapan Başkan Yörük, “Son on yılda alınan mesafe Türkiye’de insani ihtiyaçlar konusunda muazzam olduğu bilinen bir gerçektir. Devlet artık yardıma ihtiyaç duyan vatandaşına kulağını kapatmamakta aksine kucağını açmaktadır. Dolayısıyla yoksul kesimin de güçlü Türkiye’yi yanında hissetmesinin bir yolu bu türden temel gıda maddesine erişebilmesinden geçer. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bir an önce fiyatlarla ilgili tedbirleri alması, damızlık hayvan ithalatında planlı ve beklenmedik problemlere karşı vatandaşı koruyacak sistemi kurması gerekir. Sağlıklı ete erişime yardımcı olmak için bazı uygulamaların üzerindeki bürokrasi yükünü azaltması, fırsatçıların önüne geçilmesi konusunda politika üretmesi gerekmektedir. Bakanlığın bu politikasından bir an önce dönerek damızlık ithalatı yönünde üreticinin önünü açması ve yardımcı olması gerekmektedir. Et piyasası manasında hiçbir ülkeye benzemeyen ve ciddi bir kesimin gelir elde ettiği bu sektörün problemlerinin çözülmesi gerekir, bu ülkemiz refahı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu sektörde emeği ve katkısı bulunan, bu sektörün ürünlerini evlerinde tüketmekte olan bütün vatandaşların menfaati için bakanlığın politikasını bir an önce gözden geçirmesi ve vatandaş üzerinde belirsizliğin getirdiği tedirginliğin azaltılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.