Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Kumbaroğlu: "Kesintiyi Bu Kez Ucuz Atlattık"

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, dün akşam yaşanan kesintinin ‘karşılanamayan enerji değeri’ faturasının 726 bin TL olduğunu açıkladı.Dün akşam saatlerinde yüksek gerilim hatlarında...

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Kumbaroğlu: "Kesintiyi Bu Kez Ucuz Atlattık"
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, dün akşam yaşanan kesintinin ‘karşılanamayan enerji değeri’ faturasının 726 bin TL olduğunu açıkladı.
Dün akşam saatlerinde yüksek gerilim hatlarında yaşanan arıza sonucu 23 ilde meydana gelen elektrik kesintisinin faturası netleşiyor. Kimi uzmanlar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranla yapılan hesaplara göre kaybın 100 milyon dolar olduğunu belirtirken, Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise kesintinin ‘karşılanamayan enerji değeri’ faturasının 726 bin TL olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Kumbaroğlu, günlük yük eğrisi üzerinde yaptıkları incelemede saat 22.00’de 32 bin 678 MW seviyesinde olan talebin saat 23.00’de 30 bin 279 MW düzeyine düştüğü tespit ettiklerini söyledi. Normal şartlarda 22.00 ve 23.00 saatleri arasındaki talep düşüşünün 200 MW düzeyinde olması beklenirken, elektrik kesintisinin ortaya çıkardığı yük kaybının 2 bin 200 MW seviyesinde bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, saat 23.30 itibariyle kademeli olarak elektrik sağlamaya başlandığını hatırlattı.
"AKŞAM SAATLERİNDE OLMASI BÜYÜK ŞANS"
Kesintinin akşam saatlerinde gerçekleşmiş olmasının sanayi ve ticarethaneler için büyük şans olduğuna ve kesintiden ağırlıklı olarak mesken talebinin etkilendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti: "Bu kesintiyi güç bedeli hariç 33 kr/kWh’lik mesken tarifesi üzerinden hesapladığımızda fatura bedeli 726 bin TL oluyor. Fatura bedelinin dışında gerek üretici gerekse tüketici için ilave maliyetlerin söz konusu olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu tür kesintiler Türkiye için son derece önemli bir sıkıntıya da işaret ediyor. Biz de bu nedenle IAEE olarak karşılanamayan elektriğin maliyeti, elektrik arzında güvenilirlik ve iletim hatlarına yatırım konuları 26-28 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan IAEE Elektrik Piyasası Yaz Okulu’nda masaya yatıracağız".
“1 NİSAN 2015’TE FATURA ÇOK DAHA KABARIKTI”
Geçtiğimiz yıl yaşanan elektrik kesintisinde faturanın çok daha kabarık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “1 Nisan 2015’te yaşanan kesinti hem sıkıntının yaşandığı saat dilimi hem de daha uzun süreli olması nedeniyle dün yaşanan olaydan çok daha ciddi sonuçları beraberinde getirmişti. O dönemde GSYH hesabına göre 750 milyon dolarlık bir kaybın yaşandığı kaydedilirken, biz o kesintiyi de ‘karşılanamayan enerji değeri’ kaleminde hesaplamış 6 milyon 300 bin liralık bir faturayı kamuoyu ile paylaşmıştık” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.