Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Piyasaların gözü bu haberde

Doların global olarak bir miktar değer kaybetmesiyle dolar/TL de yönünü aşağı çevirirken, piyasalar PPK toplantısına odaklandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2016 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2016 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TCMB'nin koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor. Dolar bu sabah güne 2,93 seviyesinden başladı. Euro ise 3,32'den işlem görüyor.

Dün saat 16.52'de 2.9455/2.9460 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 08.56'da 2.9350/2.9360 seviyesinden işlem görüyor. Dün aynı saatte 3.1393/3.1405 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1311/3.1326; 3.3327/3.3340 seviyesindeki euro/TL ise 3.3273/3.3293 seviyesinde bulunuyor.

"MERKEZ'DEN 50 BAZ PUANLIK İNDİRİM GELİRSE TEPKİ GELEBİLİR"

Yellen'den gelebilecek para politikasında sıkılaşma yanlısı ifadeler yatırımcılarda yaygın olan ABD'de faizlerin yakında artırılmayacağı beklentisini bozabilir. ING Bank Özel bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Dolar/TL 2.93-2.95 bant aralığında rahat görünüyor. Euro/doların 1.13'ün üzerine atması kuru da aşağı yönde etkiledi. Global olarak piyasalar Fed Başkanı Yellen'ın konuşmasını bekliyor. Temmuz Fed açıklamasındaki gibi faiz artırımı için acele etmeyeceği alt mesajını tekrarlayacak mı yoksa Dudley, Fischer ve Lockhart gibi faiz artırımının çok da uzak olmadığını mı ima edecek, piyasa bu konuda kararsız. O nedenle euro/dolar da 1.1250-1.1350 bandının dışına çıkmadı" dedi.

Yurtiçinde PPK toplantısının izleneceğini söyleyen Uslu, "Piyasanın beklentisi doğrultusunda 25 baz puanlık faiz indiriminin gelmesi halinde tepkinin nispeten sınırlı olacağı düşünülebilir. Faiz indirimine gidilmemesi veya 50 baz puanlık indirim yapılması halinde piyasanın tepki vermesi beklenebilir. Diğer taraftan yapılacak açıklamada sadeleşmenin sonuna ne zaman gelineceğine dair bir yorum gelip gelmeyeceği de izlenecek" dedi.

"BUGÜN GÜNLERDEN TCMB GÜNÜ... "

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, "Banka, Ağustos ayı olağan Para Politikası Kurulu toplantısını düzenleyecek. Karar, TSİ 14:00'te bir sayfalık metin ile birlikte kamuoyuna duyurulacak. Piyasa beklentisi, faiz koridorunun üst kısmında 25 baz puanlık bir faiz indirimine gidilebileceği yönünde... Bizim beklentimiz de bu paralelde. Ancak, bu beklentimiz, olması gerekenden ziyade TCMB'nin ne yönde bir adım atacağının tahmini niteliğine haizdir.
Zira, hem manşet hem de çekirdek rakamların yıllık bazda yüzde 8.7'li rakamlara geldiği bir ortamda yegane hedefi fiyat istikrarını sağlamak olan bir kurumun faiz indirimine gitmesini beklememek gerek! Ancak, sadeleştirme ya da basitleştirme şeklinde nitelendirilen bu sürecin halkası olarak TCMB'nin bu yılın başında başlattığı süreçte henüz sona gelmediğini düşünüyor ve bu nedenle de koridorun üst kısmında ölçülü indirimlerin süreceğini tahmin ediyoruz. Başkan Çetinkaya'nın basın toplantılarında vurgu yaptığı hususları bir araya getirdiğimizde, "tek bir faiz oranı" ile "dar ve simetrik bant" şeklindeki ifadelerin bizim zihnimizde yarattığı karşılık, faiz koridorunun üst kısmının, şartlar elverdiği ölçüde, yüzde 7.75'e kadar indirilebileceği yönünde... Bu paralelde, yüzde 7.25- yüzde 7.75'lik bir faiz koridoru ve fonlamanın tamamının yüzde 7.50'den yapılması kuvvetle muhtemel. Zaten, şu an itibariyle bir hafta vadeli repo faizinin geçtiği seviye olan yüzde 7.50'nin fonlamanın tamamının yapılacağı seviye olarak kalmasını da olası görüyoruz" dedi.

"25 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Enflasyon seviyeleri faiz indirimi çok fazla yer kalmadığını gösteriyor. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri yüksek, dolayısıyla enflasyon görünümü risk oluşturuyor. Bu yüzden sadeleştirmede yolun sonu yakın. Kısıtlı bir süre daha devam ettirilebilir, ancak artık biz indirimlerin yüzde 8 noktasına kadar 25 baz puan şeklinde yapılacağını öngörüyoruz. Bu kapsamda bugün Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde 25 baz puan daha indirim yapacağını ve yüzde 8,50 seviyesine getireceğini beklemekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"TCMB KARARI KRİTİK..."

Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, "Gelişmekte olan ülke para birimleri hafta açılışında dolara karşı zayıf fiyatlandı. Özellikle dolar yeni hafta açılışında TL'ye karşıda tepki verirken, küresel bazda zayıflığını koruyor. Paritenin gündeminde bugün TCMB'nin faiz toplantısı var. Merkez Bankası'nda faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Özellikle Merkez Bankası'nda indirim adımı gelmesi paritedeki aşağı yönlü hareketleri tutma eğilimi gösterebilir. Bununla birlikte TCMB'nin açıklamaları da takip edilmeli. Teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü hareketlerde 50 günlük hareketli ortalamaya takılan dolar/TL kazançlarını koruyamadı. Yeni günde dolar/TL'nin 2,9460 seviyesi altında kalmaya devam etmesi halinde, tekrar 2,9300 seviyesine doğru gevşeme hareketi görülebilir. Paritenin 2,9460 seviyesini aşması halinde ise; 50 günlük hareketli ortalamayı takip etmekte fayda var" yorumunu yaptı.

MERKEZ DAHA ÖNCE NE YAPTI?

Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra, Merkez Bankası sadeleştirme politikası kapsamındaki patikada kalmaya devam etmiş ve gecelik borç verme faizini indirerek yüzde 8,75 seviyesine getirmişti. Temmuz ayına ilişkin manşet enflasyon seviyesi yıllık bazda yüzde 8,79 seviyesine yükselmişti, çekirdek enflasyondaki iyileşme de duraksamaya uğramış ve I göstergesi yüzde 8,70 olarak açıklanmıştı.

TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.91, valörde son işlemde yüzde 9.87 seviyesindeydi. Gösterge beş yıllık tahvil olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.64 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.17 seviyesindeydi.

PİYASALARDA GÜNÜN GÜNDEMİ

Yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmişken diğer taraftan yatırımcılar ve küresel piyasalar, Fed Başkanı Janet Yellen'in bu Cuma günü gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısında faiz artışlarına dair vereceği sinyalleri bekliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.