Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Piri Reis ve Haritaları’ sergisi açıldı

UNESCO’nun 2013 yılı kutlama ve anma programına aldığı, Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500’üncü yıldönümü etkinlikleri başladı. Kutlama programı çerçevesinde gerçekleştirilen ilk etkinlik 'Piri Reis ve Haritaları' Sergisi'ni...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Piri Reis ve Haritaları’ sergisi açıldı
UNESCO’nun 2013 yılı kutlama ve anma programına aldığı, Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500’üncü yıldönümü etkinlikleri başladı. Kutlama programı çerçevesinde gerçekleştirilen ilk etkinlik 'Piri Reis ve Haritaları' Sergisi'ni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik açtı.

Açılış konuşması yapan Ömer Çelik, "2013 yılında, 1513 tarihli Piri Reis Dünya Haritası’nın 500. yıldönümü olması sebebiyle Bakanlığımız 15 Ocak 2013 tarihinde UNESCO’ya başvuruda bulundu. Nitekim bu yıl UNESCO 36. Genel Konferansı’nda Piri Reis Dünya Haritası’nın 500. yılı olarak ilan edildi ve kutlama ve anma programına alındı. Bu çerçevede bu yıla özel Piri Reis Dünya Haritası 500 Yaşında sloganı benimsendi." dedi. Ömer Çelik, Arap Baharıyla ilgili son zamanlarda ortaya çıkan gelişmelerin Doğu Akdeniz’deki enerji savaşlarıyla ilgili olarak düşünüldüğünde Akdeniz’in stratejik öneminin ortaya çıkacağını kaydetti. Çelik, "Ben özellikle Suriye, Mısır meselesinde ne düşündüğümüzü tanıdığım birçok arkadaşımla sohbet ettiğimde meseleleri biraz da Suriye, Mısır bağlamından çıkararak Doğu Akdeniz’deki gelişmeler merceğinden okumalarının onlara çok iyi ufuklar açacağını söylüyorum, her fırsatta belirtiyorum." diye konuştu.

Denizlerde hangi devlet daha fazla veriye ve bilgiye sahipse ekonomik, politik ve askeri olarak o devletin daha fazla söz hakkına sahip olduğuna dikkat çeken Çelik, "Bu maksatla Türk deniz haritacılığının ve deniz araştırmacılığının geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Biz zamanında Akdeniz’i bir göl haline getiren büyük denizcilerimizin vizyonuna sahip çıkmak zorundayız. Ve üniversitelerimizin, denizcilikle uğraşan bütün kurumlarımızla işbirliği içerisinde denizler konusundaki vizyonumuzu geliştirme hususunda daha önemli çalışmalara imza atması zorunlu görülmektedir. Akdeniz’de işbirliği geliştikçe barış, refah ve istikrarda daha fazla artacaktır." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.