Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Petkim’in yatırımcısından bakana bürokrasi şikayeti

Türkiye’ye gelen en büyük yabancı sermaye olan Petkim’in Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev bürokrasiden yakındı. Yatırımların kolaylaştırılması için Petkim Yarımadası’nın özel endüstri bölgesi ilan edilmesini isteyen Aliyev,...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2014 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2014 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Petkim’in yatırımcısından bakana bürokrasi şikayeti
Türkiye’ye gelen en büyük yabancı sermaye olan Petkim’in Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev bürokrasiden yakındı. Yatırımların kolaylaştırılması için Petkim Yarımadası’nın özel endüstri bölgesi ilan edilmesini isteyen Aliyev, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması yönünde destek istedi. Aliyev, “Almamız gereken ruhsat ve izin sayısı, fantastik bir rakam olan 3 bin 700 adet olarak gözüküyor. Şu ana kadar bunlardan yalnızca 900'ünü almış durumdayız. Hükümet olarak bu konuda desteğinizi rica ediyoruz.” dedi.

Petkim tarafından 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen etilen fabrikası, Bakanı Işık’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Işık, Türkiye'nin yüksek katma değerli ürünler üretmesi gerektiğini söyledi. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi öncelikli olarak belirlediklerini ifade eden Işık, “Türkiye'de ölçek olarak üretebileceğimiz her şeyi yerli üretme gayretinde olacağız. Bu noktada özel sektöre verilmesi gereken her türlü teşviki ve desteği veriyoruz. Artık Türkiye, katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke olmalı. Bunun için ar-ge merkezlerine önem veriyoruz. 100 liralık harcamanın 60 lirasını siz harcayın, 40 lirasını da biz verelim. Hem şirket hem istihdam edilenler hem de ülke kazansın. Bu ar-ge tesisleri sonucunda üretilecek üretimle cari açığı azaltacağız.” diye konuştu.

‘SON 30 YILDA EN BÜYÜK ÖZEL SEKTÖR YATIRIMINI YAPTIK’

Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Aliyev ise konuşmasında, Türkiye’ye yaptıkları yatırımlarda karşılaştıkları bürokrasiden şikayet etti. Petkim tarafından inşa edilen Star Rafinerisi’nin, son 30 yılda Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük özel sektör yatırımı olduğunu belirten Aliyev, “Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini yakalaması için enerji sektörüne tahminen 100-120 milyar dolar yatırım yapması gerekir. SOCAR, Türkiye’deki 20 milyar dolarlık yatırımıyla bu ihtiyacın yüzde 20’sini karşılıyor. Petkim'i satın aldıktan sonra 500 milyon dolar ilave yatırım yaptık. Aliağa'ya 10 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin enerjide en büyük çözüm ortağı olacağız. Kuracağımız Star Rafinerisi, 30 yıldan beri Türkiye'nin en büyük reel sektör yatırımı. Bu da Azerbaycan’ın Türkiye’ye verdiği destek ve önemin bir göstergesidir. Türkiye’nin verdiği ar-ge teşvikleri, bizim için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda yatırım ortamının iyileştirilmesi için bürokrasinin azaltılması yönündeki desteklerinizi beklemekteyiz, çünkü 2023 vizyonu için alacağımız ruhsat sayısı fantastik bir rakama ulaştı. 3 bin 700 adet ruhsattan ancak 900’ünü aldık. Bu konuda hükümetinizden destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut da etilen fabrikasının 200 milyon dolara mal olduğunu, bu yatırımlarla Türkiye'nin 2023'te 50 milyar dolar olan kimya ihracatına 5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını söyledi.

‘BÜROKRASİYİ MART AYINA KADAR BİTİRECEĞİZ’

Konuşmaların ardından Bakan Işık ve beraberindekiler, Petkim tesislerini gezerek bilgi aldı. Fikri Işık, burada yaptığı açıklamada bürokrasinin azaltılması için talimat verdiğini söyledi. Mart ayına kadar bu çalışmaları sonlandıracaklarını aktaran Işık, "Arkadaşlarımızın üzerinde en fazla durdukları bürokrasinin azaltılması konusunda elimizden gelen her tür desteği vereceğiz. Maalesef Türkiye'de yabancı yatırımcının gözünü en çok korkutan bürokrasi. Bunun azaltılması gerekiyor." dedi. Bakanlık olarak bütün mevzuatı İç Denetim Birim Başkanlığı'nın incelediğini belirten Işık, "Gereksiz, kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi arttıracak her türlü mevzuatı ayıklayacağız. Son derece basit, sade, anlaşılan, yalın bir mevzuatı, önümüzdeki mart ayına kadar tamamlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

TESİS 200 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Petkim'in yıllık toplam üretim kapasitesini yüzde 13 arttırarak 3 milyon 600 bin tona çıkaran etilen fabrikası yenileme yatırımı, 200 milyon dolara mal oldu. Yıllık 588 bin ton etilen üretecek fabrika sayesinde Türkiye, yılda 400 bin ton daha az petrokimya ürünü ithal edecek.

SOMALI İŞÇİDEN BAKANA PLAKET

Törende ayrıca Soma'daki faciada madenden çıkarıldığı sırada çizmelerinin sedyeyi kirletmesinden endişe ettiği görüntüleri basına yansıyan, ardından da Petkim'de iş güvenliği alanında çalışmaya başlayan Murat Yalçın ve SOCAR Türkiye Üst Düzey Yöneticisi Kenan Yavuz, Bakan Fikri Işık'a plaket takdim ettiler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.