Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pancar tarımı alarm veriyor

Muş’ta pancar rekoltesinin düştüğünü belirten Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, çiftçinin pancar üretiminden çekilmeden desteklenmesi gerektiğini söyledi.Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, yaptığı...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2015 18:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Pancar tarımı alarm veriyor
Muş’ta pancar rekoltesinin düştüğünü belirten Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, çiftçinin pancar üretiminden çekilmeden desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, yaptığı açıklamada, şeker fabrikalarının istihdam ve katma değer ile Türk ekonomisinin can damarlarından biri olduğunu, pancar üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Pancarın milli ürün olduğunu ifade eden Sancar, şunları söyledi:

“Ancak desteklenmeyen bir ürün olduğundan çiftçimiz pancar tarımından el çekmektedir. Çünkü batı bölgelerimizdeki çiftçiler kadar kazanamamaktadırlar ve diğer çiftçilerimiz kadar destek alamamaktadırlar. Aslında pancar tarımının ülke ekonomisine kattığı katma değer düşünüldüğünde, ihmal edilmeyecek bir ürün olduğu rahatlıkla görülecektir. Bir kere doğaya sağladığı oksijen yönüyle hemen hemen bütün tarım ürünlerinin önündedir. Bunu geçelim, yan ürün olan küspenin hayvancılığa sağladığı katkı büyük bir destek olmakla beraber samanın olmadığı yıllarda bölgede büyük yem açığını kapatmaktadır. Pancara tatmin edici bir fiyat verilmediği gibi bundan sonra verilecek taahhütler de ekilecek pancarın yüzde 5'in C kotası sayılacak olması yani yarı fiyata yakın bir fiyatta alınacak olması, çiftçimize tamamen bir haksızlık yapıldığı kabul edilmelidir.”

Şeker pancarı gibi ülke ekonomisinin can damarlarından biri olmuş stratejik öneme sahip ürünlerin korunma kapsamına alınması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Sancar, “Bölgemizde pancar verimi batı bölgelerimize göre düşüktür. Bunun mevsimler, şartlara bağlı olan yönü; çiftçimizden kaynaklanan yönleri vardır fakat bu durum çiftçimizin batıdaki çiftçilerimize göre daha az kazandığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Doğuya pek çok alanda verilen teşvikler pancar tarımına da verilmelidir. Zira bölgemizde pancar olmamayışından çalışmayan fabrikalarımız vardır. İlimizde de pancar rekoltesi gittikçe düşmektedir. Çiftçi bu tarımdan tamamen çekilmeden desteklenmelidir. Yoksa Şeker Fabrikası pancar olmadı mı atıl duruma gelecektir.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.