Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pamukta rekolte beklentisi 140 bin ton

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, “beyaz altın” pamuğun geçmişteki parlak günlerine dönmesi için çalıştıklarını söyledi.Karataş ilçesi Yüzbaşı köyünde Progen Tohum tarafından düzenlenen “Tarla...

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2016 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2016 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, “beyaz altın” pamuğun geçmişteki parlak günlerine dönmesi için çalıştıklarını söyledi.
Karataş ilçesi Yüzbaşı köyünde Progen Tohum tarafından düzenlenen “Tarla Günü” etkinliğine katılan Tekin, Adana’da bu yıl 270 bin dekar alanda pamuk ekimi gerçekleştirildiğini belirtti. Adana’da pamuk ekiminin geçmiş yıllara oranla daha düşük seviyede olduğunu ifade eden Tekin, yapılan çalışmalarla pamuğun geçmişteki parlak günlerine dönmesini hedeflediklerini kaydetti.
Bu yıl il genelinde 140 bin ton pamuk üretimi beklediklerini ifade eden Tekin, “Pamuk üretiminin gelişmesi, eski günlerine geri dönmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bakanlığımız da destek uygulamaya başladı. Pamukta prim desteği 75 kuruşa çıkarıldı” dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova’da, son yıllarda ekimi giderek azalan pamuğa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mutlaka destek vermesi gerektiğine dikkati çekerek, “Zenginliğini pamuğa borçlu olan Adana’da pamuk üretimi yeniden canlandırılmalı, eski günlerine dönmeli” diye konuştu.
Türkiye’de tekstil ağırlıklı bir sanayi olduğuna işaret eden Doğan, “Pamuk, önemli miktarda ithalat yaptığımız bir ürün. İthalatla dışarıya giden dövizin Türkiye’de kalması için devletimiz gerekli önlemleri alarak, pamuk üreticisine destek olmalı” ifadelerini kullandı.
Progen Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart ise yeni geliştirilen pamuk ve soya çeşitlerinin üreticilerle buluştuğu Tarla Günü’nde, üreticinin pamuktan uzaklaşma nedenleri ve sürdürülebilir bir pamuk tarımı için yapılması gerekenleri anlattı.
Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye’nin, 2015 yılı verilerine göre 7.9 milyar dolar ile Avrupa’nın üçüncü büyük tekstil ve ham maddeleri ihracatçısı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye aynı zamanda yıllık 16.9 milyar dolar ihracat rakamı ile dünyanın altıncı büyük hazır giyim ihracatçısı. En fazla dış ticaret fazlası veren sektörü tekstil ve tekstil sektörünün toplam ihracatındaki payı yüzde 17.6. Pamuk yetiştirme potansiyeline sahip olduğu halde, pamuk alanlarının giderek daraldığı ve tekstilin ham maddesi olan pamuk ihtiyacının her yıl yaklaşık yarısının ithal edildiği bir ülke. Türkiye bir tekstil ülkesi olmasına rağmen, tekstilin ham maddesi olan pamuk üretimi maalesef yıldan yıla düşüyor.”
Üreticinin bir ürünü tercih etmesinde veya etmemesinde, o üründen sağladığı kazancın diğer ürünlerle mukayesesinin önem taşıdığına vurgu yapan Mart, “Bir başka deyişle ürünler arası fiyat ve gelir paritelerine göre bazı ürünler daha fazla tercih edilir pozisyona geçiyor. Doğal olarak birim alandan elde edilen getiri düzeyi üreticinin tercihini etkiliyor” şeklinde konuştu.
Son yıllarda pamuk yetiştiriciliğinde birim alandan elde edilen getirinin alternatif ürünlere oranla daha düşük kalmasına bağlı olarak pamuk ekimine olan ilginin azaldığını ve pamuk ekili alanların bazı yıllar küçük artışlar olsa da daralmaya devam ettiğini belirten Mart, şöyle devam etti:
“’Pamukta birim alandan elde edilen getiriyi nasıl yükseltebiliriz?’ sorusu önem kazanıyor. Bunun iki yolu var. Birincisi birim alandan alınan verimi yükseltmek; ikincisi ise üretim maliyetlerini düşürmek. Birim alandan elde edilen getiriyi yükseltme adına verimi nasıl arttırabilir, üretim maliyetlerini nasıl düşürebiliriz? Progen Tohum olarak yüksek verimli çeşitleri geliştirerek buna katkı sağlamaya çalışıyoruz. Pamuk, soya, buğday ve mısır tohumu üreten yerli bir firmayız. Türkiye pamuk tohumu pazarının yaklaşık yüzde 40’ına ulaşan bir firma.”
Sürdürülebilir bir pamuk tarımı için üretici karlılığının yanında, sanayici talebinin de önemli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cafer Mart, “Yani geliştirilen çeşitlerin yüksek veriminin yanında sanayicinin istediği kaliteli elyafa sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Çukurova pamuğunun kalitesini yükseltmek amacıyla geliştirdiğimiz çeşitleri Çukurovalı üreticilerin seçimine sunuyoruz. Yüksek verimlilik konusunda önemli faaliyetler gerçekleştiren bir firmayız. Yürüttüğümüz ıslah programı bünyesinde geliştirdiğimiz yüzde 100 yerli Türk pamuk çeşitlerinin Türk Cumhuriyetlerinde, Orta Asya ülkelerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde geniş alanlarda tarımının yapılmasının gururunu yaşıyoruz. Yerli pamuk üretimini arttırmak, buna bağlı olarak ithal bağımlılığımızı azaltmak istiyorsak, öncelikle pamuk tarımının sürdürülebilir kılınması için pamuk politikası gözden geçirilmelidir” dedi.
Prof. Dr. Cafer Mart, yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı:
“Gümrük tarifelerinin etkisi ve önemi ürünler arası rekabette dikkate alınmalı. Yüksek verimin anahtarı durumundaki sertifikalı ve kaliteli tohumluk kullanımında yakalanan ivme sürdürülmeli. Ürünler arası paritelerde dengeleri sağlamada destekleme politikaları etkin ve doğru uygulamalı. Sertifikalı tohum kullanımına ve verime net katkısı nedeniyle, destekleme politikası ürüne fark ödemesi şeklinde devam etmeli. Birim alandan alınacak verim değerlerini yükselten endirekt desteklemeler uygulanmaya devam etmeli.”
Progen Tohum’un düzenlediği Tarla Günü etkinliğine; çok sayıda üretici, bayi ve kamuda görevli ziraat mühendisi katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.