Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pamuk üreticisi 75 kuruş destekleme primi istiyor

Dünyanın en büyük ithalatçısı Çin’in alımları düşürmesine bağlı olarak gerileyen pamuk fiyatları, üreticiyi tedirgin etmeye devam ediyor. Üretici maliyetlerin azaltılmasına yönelik tedbirler alınması istenirken destekleme priminin...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünyanın en büyük ithalatçısı Çin’in alımları düşürmesine bağlı olarak gerileyen pamuk fiyatları, üreticiyi tedirgin etmeye devam ediyor. Üretici maliyetlerin azaltılmasına yönelik tedbirler alınması istenirken destekleme priminin de 55 kuruştan 75 kuruşa çıkarılması talep ediliyor. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, pamuk üreticisinin bu sezon hayal kırıklığına uğradığı ve önlem alınmazsa önümüzdeki sezon da üretimin ciddi anlamda düşeceği uyarısında bulundu. Bu durumun önüne geçmek için bir dizi önlem alınması gerektiğini vurgulayan Kocagöz, destekleme primi miktarı ve ödeme zamanı, maliyetlerin azaltılmasına yönelik tedbirler, Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi gibi konulardaki önerilerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sundu.

Kocagöz, raporunda şunlara dikkat çekti: “Geçtiğimiz sezon dünya piyasalarının tutunması ve ülkemizdeki üretim düşüklüğü sayesinde fiyat seviyeleri sağlam kalan pamuk, bu yıl hüsrana yol açıyor. Türkiye, artan ekim alanları ile 750 bin ton rekolte beklediğimiz bir pamuk hasat sezonuna girdi. Ne var ki hasat zamanındaki arz fazlalığı ve bunun yanısıra dünya fiyatlarındaki düşüş, iç piyasa fiyatlarını üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdı ve taşımaya da devam edecek gözüküyor. Bu nedenle zarar edilecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisinin, hızlı tedbirler alınamazsa tekrar pamuk üretiminden kaçması kaçınılmaz olacak.”

‘GELECEK SEZON PAMUK ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLENECEK’

Türkiye üreticisinin ulaştığı başarılı verim ve bakanlığın verdiği destekleme primi olmasa 1 kg. dahi pamuk yetiştirilmeyeceğini vurgulayan Kocagöz, “Bu anlamda bakanlığımıza müteşekkiriz ancak tam olumlu trendi yakalamışken hem dünya piyasasında oluşan düşük fiyatlar hem de Türkiye’deki hasattan kaynaklı arz yüzünden oluşan suni negatif yönlü fiyat hareketleri, ülke pamuk üretimini gelecek sezon için olumsuz yönde etkileyecektir.” diye konuştu. Önümüzdeki sezon, bu yıl ulaşılan üretim seviyesinin büyük kısmının kaybedilmesiyle birlikte hem üreticinin hem de ülkenin cari dengesinin olumsuz etkileneceğini belirten Kocagöz, bakanlığa sunduğu raporda şu önerilere yer verdi: “Özellikle bu fiyat-maliyet paritelerini gözönünde tutarak, uygun görülürse destekleme primini mümkünse 55 kuruştan 75 kuruşa çekmeliyiz. Ayrıca pamuk üretiminde ülkemizdeki yüksek maliyetlerin önümüzdeki yıl aşağı çekilmesi anlamında farklı uygulamalar bakanlığımızca uygulanabilir. Bildiğiniz gibi tarım ürünlerinde neredeyse sadece pamuk, gümrük duvarlarıyla korumadığımız ve gümrük almadığımız bir ürün. Dev tekstil sektörümüzün dünya ile rekabet edebilmesi adına buna mecbur kalmakla beraber, öte yandan üreticimizin direkt olarak maliyetleri düşük diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilme zorluluğunu gözardı etmememiz gerektiğine inanıyorum. Örnek olarak, mazotta ürüne endeksli mazot faturalarının prim dosyalarında beyan edilmesi ve primle birlikte ÖTV miktarlarının bu miktarlarda üreticilere iadesi yapılabilir. Aralık ayında üreticiyi sıkıştıracak Ziraat Bankası borçları, suni fiyat düşüşlerine neden olmaktadır. Bu nedenle Ziraat Bankası borçları ertelenebilir. Biliyorsunuz bu sezonun destekleme primleri haziran ayında ödeniyor. Bu primler, hiç olmazsa nisan ayında ödenerek üreticinin yeni sezon pamuk üretimi için kredi borcuna girmesi engellenebilir. Destekleme prim politikaları, 5 yıllık bir plan şeklinde duyurulabilir. Böylece 5 yıllık önünü gören üretici pamuk üretiminden vazgeçmez, üretimde özlenen 1 milyon tonluk hedef eşik değer yakalanır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.