Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Palandöken: Memur, işçi ve esnaf aynı haklara sahip olmalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının Bağ-Kur'lu açısından pek çok olumsuz durum ortaya çıkardığını bildirdi.Palandöken “Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2015 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2015 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının Bağ-Kur'lu açısından pek çok olumsuz durum ortaya çıkardığını bildirdi.

Palandöken “Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar eşit haklar istiyorlar. Norm birliği neden sağlanamıyor? Aynı prim gün sayısında emeklilik hakkı, emekli maaşında eşitlik, tedavi parasının geri ödenmesi, raporlu olup dükkanı kapalı olduğunda geçim yevmiyesi gibi hakları olsun istiyor.” dedi.

Doğum borçlanması hakkı yalnızca kadın sigortalı çalışanlara tanınmakta iken 11 Eylül 2014 tarihinden sonra doğum borçlanması hakkının kadın esnaf ve sanatkarlara da tanındığını söyleyen Palandöken, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

“Meclis’te yeni kabul edilen yasaya göre 12 aydan fazla borcu olan ve yapılandırma yaptıramayan Bağ-Kur’lunun prim borçları dondurulacak. Böylece derhal sağlık yardımlarından yararlanması sağlanacak. 1 milyon 305 bin Bağ-Kur'luya sağlık hizmeti verilerek çok önemli bir eksiklik giderilecek. Ayrıca Bağ-Kur'lu sağlık hizmeti kesildiğinde hastalanırsa eğer tedavi için hastaneye gittiğinde cebinden ödediği tedavi paralarının da sigorta primlerini yatırmaya başladığında iade edilmesiyle ilgili düzenleme gerekir.”

“DÜKKANINI AÇAMAZSA NAFAKASINI ÇIKARAMAZ”

Bağ-Kur'lular için emeklilik süresinin 9 bin gün olduğunu, diğer sigortalılar içinse 7 bin 200 gün olduğunu belirten Bendevi Palandöken, “Emeklilik için gereken süreler de eşitlensin. Bağ-Kur emeklisi hem en uzun süre prim ödüyor hem de en az emekli maaşını alıyor. Bu eşitsizliğinde giderilmesini istiyoruz. Esnafın işi zordur. Hastalanamazsın bile. Eğer işe gidemezsen nafakanı çıkaramazsın. Bu durumda olan esnaf ve sanatkarımız işe gidemediği, raporlu olduğu günler için kendisine geçimini sağlayacak kadar sigortadan ‘raporlu ödemesi’ yapılması için gerekli çalışmaları yapmaktayız.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.