Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Palandöken, "Kurban derilerini ziyan etmeyelim"

Kurban derilerinin tecrübesiz kasapların elinde ziyan edilmemesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Acemi kesici hem hayvana eziyet hem de kendisi için tehlike oluşturuyor. Ayrıca kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların...

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2016 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2016 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kurban derilerinin tecrübesiz kasapların elinde ziyan edilmemesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Acemi kesici hem hayvana eziyet hem de kendisi için tehlike oluşturuyor. Ayrıca kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. Her yıl 20 milyon liralık deri heba oluyor" dedi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Bendevi Palandöken, "TESK olarak yaptığımız genelge ile kasaplar vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlayacaklar. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 850 bin civarında büyükbaş, 2 milyon 850 bin civarında da küçükbaş hayvan kesimi yapıldı. Küçükbaş post deri 10 TL, büyük baş deride 90-100 TL civarında satış değeri olmaktadır. Sadece kurban derilerinin değeri 100 milyon lira tutmaktadır. Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanılma alanı tabakhanelerdir. Yerli kesimlerinin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor. Bundan dolayı deri işletmeleri ihtiyaç duyulan ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda. 2015 yılında 1,60 milyar dolar tutarında deri ve deri eşya ithalatımızın 286 milyon 961 bin dolarını ham postlar ve deriler oluşturmaktadır" diye konuştu.
"Deri üzerinde et parçalamayın"
Acemi kasapların deri üzerinde et parçaladıklarına da dikkat çeken Palandöken, "Usta kasap en iyi malzemeyi kullanarak deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarır. Hatasız yüzülen deri içine yeteri kadar tuz serilmesi deriyi korur. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında deride meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşturuyor. Bu da derilerinin israf edilmesinde en önemli unsur. Bu hatalardan dolayı kurban derilerinin en az yüzde 20’si kullanılamaz hale geliyor. Belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda deri yüzme makinelerini artırması faydalı olacaktır. Belediyelerin bu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirmesi için kurban derilerini toplayan kurum ve kuruluşlar da katkı vermelidir" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.