Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öztrak’tan plaket tepkisi: Hükümet milletle açıkça alay ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son açıkladığı ekonomik paketi eleştirdi. Öztrak, “Kaçak saraya 1,4 katrilyon TL, özel uçağa 400 trilyon TL harcayan Hükümet, şimdi tasarrufları artırmaya soyunmuş....

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2014 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2014 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son açıkladığı ekonomik paketi eleştirdi. Öztrak, “Kaçak saraya 1,4 katrilyon TL, özel uçağa 400 trilyon TL harcayan Hükümet, şimdi tasarrufları artırmaya soyunmuş. Müthiş bir tasarruf tedbiri olarak da yerel yönetimlerin, valiliklerin ve diğer kurumların plaket vermesini yasaklama kararı almıştır. Kaçak saraylara özel uçaklara katrilyonlarca para harcayan Hükümet, bu dahiyane tedbirle milletle açıkça alay etmektedir.” ifadelerini kullandı.

İktidarın 12 yıl önce işbaşına geldiğinde dünyada yaşanan sıcak para iklimini yeni normal sandığını, ancak iklim değişince ekonomiyi yönetemediğini öne süren Faik Öztrak, "Bunu aşabilmek için 1,5 yıl önce çıkardığı 10. Kalkınma Planındaki tedbir ve politikaları 'Eylem Planı' adı altında paketleyerek kamuoyuna sunmaya başlamıştır. Oysa, sıcak para rüzgarının devam edeceği varsayımıyla hazırlanan bu planın ekonomik varsayım ve öngörüleri, daha yayımlandığı gün geçerliliğini yitirmiştir. Bu yüzden, açıklanan tedbirler zamanla kara mizaha dönüşmüştür." dedi.

Hükümetin ülkeyi yıllardır niteliksiz ve ithalata dayalı büyümeye mahkum ettiğini dile getiren Öztrak, Başbakan Davutoğlu'nun, 'krizi piyasalara hissettirmeden yönettiklerine' dair açıklamasını da son derece ilginç bulduğunu belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı, şöyle devam etti:

"Türkiye’yi en kırılgan beş ekonomi arasına sokan bu Hükümetin bizzat kendisidir. Yaşanan son çalkantıda Türkiye, kırılgan beşli içinde, Brezilya ile beraber en fazla dalgalanan ekonomi olmuştur. Dolar kuru 2,41 TL’leri görerek rekor kırmıştır. Dövizdeki dalgalanma 179 milyar dolar döviz açık pozisyonu bulunan reel sektörümüzdeki şirketlerin omuzlarına 15 milyar TL kur farkı zararı yüklemiştir. Büyümeyi yüzde 1,7’lere kadar düşüren, işsizliği çift hanelere çıkaran, enflasyonu artırırken geliri düşüren, vatandaşı borca batıran Başbakan’ın krizi hissettirmediklerine yönelik açıklaması da ancak kara mizahla izah edilebilir. İstatistikler yalan söylemez ama istatistiklerle yalan söylenebilir. Bunun en güzel örneklerini Başbakan’ın yaptığı konuşmada görmek mümkündür.
Dünyada ekonomiler, kendi liglerindeki benzerleriyle karşılaştırılır. Rakip listesine Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri değil, ekonomik gelişimlerini tamamlayan, nüfusu yaşlanan, büyümeleri düşen ülkeleri yazan Başbakan, 'Dünya ortalamasının üstünde büyüdük' diyerek başarısızlıklarını saklamaya çalışmaktadır. Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkeler liginde bakıldığında ülkemizin yüzde 1,7 büyüdüğü 2014 yılının üçüncü 3 ayında, Çin yüzde 7,3, Malezya yüzde 5,6, Hindistan yüzde 5,3, Endonezya yüzde 5,0, Güney Kore yüzde 3,2 büyümüştür."

"REKABETTE GERİDE KALDIK"

Türkiye'nin rekabet açısından pek çok ülkeden geride olduğunu dile getiren Öztrak, "Güney Kore’de bir iş adamı inşaat ruhsatı almak için 29 gün beklerken Türkiye’de 169 gün beklemektedir. Güney Kore’de işadamı vergisini ödemek için bir yılda 187 saat harcarken, Türkiye’deki işadamı bürokrasiden başını alamamakta, vergisini ödemek için bir yılda 226 saat mesai harcamaktadır. Güney Koreli işadamı 1 konteynır ihracat için 670 dolar masraf yaparken Türkiye’deki işadamı 990 dolar masraf yapmaktadır." bilgilerini paylaştı. Sonuç olarak, Türkiye’de iş yapan firmaların yabancı rakipleriyle rekabette dezavantajlı duruma düştüğünü, Hükümetin getirdiği paketin iş adamlarının bu sorunlarına çözüm üretmekten uzak olduğunu ifade etti.

"İSTANBUL’U FİNANSIN DEĞİL RANTIN MERKEZİ YAPTILAR"

Öztrak, Hükümetin planında 'İstanbul uluslararası finans merkezi programı' başlığının da yer aldığına işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İstanbul’un Küresel Finans Merkezleri Endeksindeki yerinin bu yıl 3 sıra birden düşerek 47. sıraya gerilediğini görmezden gelen Başbakan, bir ülkede hukuk ve adalet alt yapısını geliştirmeden o ülkenin finans merkezi haline gelemeyeceğini bilmez görünmektedir. Siyasetin ekonomiye açıkça müdahale ettiği, kuralların ve kurumların pervasızca aşındırıldığı ülkemizde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı, bu haliyle İstanbul’da yeni rant alanları yaratmaktan öteye gidememektedir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.