Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Terör Olayları Batıdaki Hayvan Pazarlarını Etkiledi

Kurban Bayramı’na 20 günden az bir zaman kalmasına rağmen Manisa Hayvan pazarındaki büyükbaş ve küçükbaş hayvan padokları Doğu ve Güneydoğu’da artan terör olayları nedeniyle boş kaldı.Her Kurban Bayramı öncesinde yaklaşık bir ay...

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2015 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2015 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Terör Olayları Batıdaki Hayvan Pazarlarını Etkiledi
Kurban Bayramı’na 20 günden az bir zaman kalmasına rağmen Manisa Hayvan pazarındaki büyükbaş ve küçükbaş hayvan padokları Doğu ve Güneydoğu’da artan terör olayları nedeniyle boş kaldı.
Her Kurban Bayramı öncesinde yaklaşık bir ay önce Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen kurbanlık hayvanlarla dolan Manisa Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsasındaki çok sayıda padok boş kaldı. Geçen seneki fiyatlara göre yüzde 40’lara varan artış yaşanan hayvan fiyatları hem üreticiyi hem vatandaşı hem de kasap esnafını kara kara düşündürüyor.
KURBANLIK FİYATLARI YÜZDE 40’A KADAR ARTTI
Manisa’daki kurban pazarına 25 yıldır geldiğini belirten üretici Tufan Kılıç bu sene kurban fiyatlarının geçen seneki fiyatlara göre yüzde 30 ila yüzde 40 arasında daha yüksek olduğunu belirterek, “Geçen sene 110 tane hayvan sattım. Bu sene o paraya 50 tane hayvan alıp geldim. Hayvan da yok, üretici korkuyor. Doğu karışık. Oradaki nakliye şirketleri korkudan buraya hayvan getirmiyorlar. Kamyon yok terör olayları var. Vatandaş ortada kalmış durumda. En büyük sebebi terördür. Manisa’ya Ege’ye, gelmemesinin sebebi terördür. İstanbul’a da gönderdik yok. Geçen sene bu padokların hepsi doluydu. Bu sene çoğu boş. hayvan yok” şeklinde konuşarak, Manisa’ya hayvan gelmemesinin sebebini Doğudaki terör olaylarına ve hayvan azlığına bağladı.
TERÖR OLAYLARI ETKİLİ OLDU
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve kasaplar temsilcisi Rıdvan Keçeci, terör olaylarının bu sene kurbanlık satışlarına olumsuz yansıdığını söyledi. Kurbanlık satışlarında yaşanan olumsuzlukta terör olaylarının tırmanmasının etkisinin çok büyük olduğuna değinen Keçeci, “Terör olayının yaşandığı bir yerde kim hayvan besleyebilir. Nasıl besleyebilir. Tabi oda bir soru işarete. Bu sıkıntı, son günlerde büyük bir ölçüde terör olaylarının tırmanmasından kaynaklanıyor. Yoksa normalde Doğu’dan, Güneydoğu’dan ilimize çok sayıda kurbanlık hayvan getiriliyordu.” diye konuştu.
KEMİKLİ KARKAS ETİN KİLOSU 30 TL
Türkiye’de şu anda insanların alım gücünün çok zayıf olduğunu belirten Keçeci, “Kasabın 27 lira civarında karkas eti temin ettiği bir şartta, şimdi kalkıp ta üretici kurban satayım diye ucuza kurbanlık satmaz. 30 lira civarında karkas etin kilosu. Kemikli kurbanlık karkas etin kilosu 30 lira. Kuzu eti de o civarlarda. Böyle bir ortamda nasıl ucuz et satılabilir. Birçok hayvanın girdiği söyleniyor da biz daha bunun etkisini göremedik. O zaman düşer ama düşünce de haksız rekabet olayı oluyor. Bir yerde de onu düşünüyorsunuz. Bugüne kadar emeğini vermiş, parasını harcamış bu işten para kazanmaya çalışan insanların durumu ne olacak? Onlar da bir soru işareti yani çok karışık bir ortam biz bile ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ben eti koymaya korkuyorum tezgaha. Neden çünkü yarın neyle karşılaşacağımı bilmiyorum. Bugün satıyorum kar ettiğimi düşünüyorum yarın zarar ettiğimi anlıyorum. Çok enteresan bir durum. Çok kötümser konuşmak da istemiyorum ama bugünün şartlarında emekli maaşıyla, asgari ücretiyle bu kadar insan olduğu bir ortamda bir insan nasıl bin lira verirde bir kurbanlık alabilir? Buda bir soru işareti” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.