Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Seraları vuran kar ürünlerin yüzde 80’ine zarar verdi

İzmir’in Menderes ilçesinde yağan kar özel günler için yurt dışına ihraç edilen çiçeklerin yüzde 80’ine zarar verirken, seralar da kar nedeniyle yıkıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2017 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2017 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İzmir’in Menderes ilçesinde yağan kar özel günler için yurt dışına ihraç edilen çiçeklerin yüzde 80’ine zarar verirken, seralar da kar nedeniyle yıkıldı.

İzmir’de salı günü etkili olan kar yağışı, en çok Menderes ilçesindeki üreticileri vurdu. Yetiştirilen ürünlerin büyük çoğunluğu zarar görürken seralar da kar nedeniyle yıkıldı. Menderes İlçe Tarım Müdürlüğü, hasar tespit için çalışmalara başladığını bildirirken, ilçedeki seraların yüzde 80’inin zarar gördüğü belirtiliyor. Üreticiler, 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yurt dışına ihraç edilen karanfilleri satamayacaklarını ve büyük zarar gördüklerini söyledi.

“350-400 bin lira zararımız var”

Marul ve karanfil yetiştirdiği 16 dönümlük arazisinin 8,5 dönümünün yıkıldığını belirten Aydoğan Aka isimli üretici, “Seraların altındaki mahsüllerim tamamen gitti. Devrilen seralarımın içindekilerin hepsi karanfildi. Önümüzdeki 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlık yapıyorduk. Emeklerimizi saymazsak sadece maliyet açısından 350-400 bin lira kadar zararımız var. Şu anda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tekrar krediye başvurmayı düşünüyoruz. Zaten kredi borcu ödüyoruz. Bankalar uzun vadeli kredi ile cevap verirse nefes alabiliriz” dedi.

“İlk kez böyle zarar gördük”

Menderes ilçesindeki seraların yüzde 80’inin zarar gördüğünü söyleyen Aydoğan Aka, “Çevre köylerde de büyük zararlar var. Yıkılan yerlerden artık yarar gelmez. Ürünler tamamen gitti. 1975 yılından beri bu işle uğraşıyorum ve ilk kez bu kadar zarar gördük. İçimiz kan ağlıyor. Bu işin altından nasıl kalkacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

“Geçen sene Türkiye-Rusya krizi, bu sene kar krizi”

Nisan ayından bu yana seralara emek verdiklerini ifade eden üretici Esma Aka ise şunları söyledi:

“14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaştı. Emek vererek yetiştirdik. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen sene Türkiye-Rusya krizi nedeniyle ürünlerimizi satamadık, bu sene de kar krizi vurdu. Seralarımız gözümüzün önünde yıkıldı. ‘Bittik biz’ dedim. Çoluğumuz çocuğumuz var. Avazım çıktığı kadar ağladım. Vazoya koymaya kıyamadığımız karanfiller gitti. Biz dolar üzerinden seraları yapıyoruz. Bunlar ihraç ediliyor. Türkiye ekonomisine de ciddi katkılarımız var.”

Üretici Emine Aka da, “Tam sezon üstü kar vurdu. Kredilerimiz vardı. Onları bile ödeyemiyoruz. Ne olur bize yardımda bulunsunlar. Çok çaresiziz” diyerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yardım çağrısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.