Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) MTSO Başkanı Aşut: "Narenciye sektöründe hareket bu sabah itibariyle başladı"

Mersin Ticaret ve sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Rusya lideri Vladimir Putin’in, narenciye ve yaş sebzeye yönelik kısıtlamaları kaldırdıklarını açıklamasıyla birlikte hem üreticinin hem ihracatçının çok...

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2016 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin Ticaret ve sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Rusya lideri Vladimir Putin’in, narenciye ve yaş sebzeye yönelik kısıtlamaları kaldırdıklarını açıklamasıyla birlikte hem üreticinin hem ihracatçının çok sevindiğini belirterek, özellikle narenciye sektöründe bu sabahtan itibaren hareketliliğin başladığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in, dünkü Türkiye ziyaretinde narenciye ve yaş sebzeye yönelik yasağın kaldırılması kararını aldıklarını açıklaması, Rusya kriziyle büyük mağduriyet yaşanan narenciye sektöründe sevinçle karşılandı. Putin’in, "Türkiye’den ihraç edilmesi yasaklanan bazı kalemlerin yeniden ihracını açmış bulunuyoruz. Narenciye gibi bazı tarım ürünlerindeki kısıtlamaları kaldırdık" demesi, Türkiye’de hasadına başlanan narenciye ürünlerinin en büyük pazarı olan Rusya kapısının yeniden açılmasıyla hareketlenecek.
"Putin’in açıklamaları bölgemiz üretici ve ihracatçılarını çok sevindirmiştir"
Putin’in açıklamaları ve Rusya pazarının yeniden açılması konusunu İHA muhabirine değerlendiren MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, narenciyenin, Çukurova bölgesinin omurga ve ihracata ayna ürünü olduğunu vurguladı. "Bu noktada en güçlü pazarımız ise Rusya idi" diyen Aşut, Rusya ile yaşanan kriz ve narenciye ihracatının bitmesinin, sektörde hem üreticiyi hem ihracatçıyı, depocuyu, paketlemeciyi domino taşı gibi olumsuz etkilediğini kaydetti.
Aşut, "Rusya ile normalleşen ilişkiler ve Putin’in Türkiye ziyaretinde narenciye ile ilgili yaptığı olumlu açıklama, bölgemiz üretici ve ihracatçılarını çok sevindirmiştir. Rusya-Türkiye krizi öncesinde paketleme firmalarına bölgemizden günde 3 bin araç narenciye naklediliyordu. Yaşanan kriz sonrasında bu rakam günde 200 araca kadar düşmüştü. Rusya-Türkiye arasında normalleşen bu ilişkiler birçok sektörde olduğu gibi narenciyede de eski parlak günlere ulaşacak gibi görünüyor. Mersin, Adana, Hatay hattında canlanma bugünden başladı. En kısa sürede yine günlük 3 bin araç sayısına ulaşılabileceğinin sinyalleri geliyor" dedi.
"Sektörde hareket bu sabah itibariyle başladı"
Anlaşmanın özellikle turunçgil ihracatı adına çok önemli bir döneme denk geldiğine işaret eden Aşut, "Belki erkenci çeşit yetiştiren bir kısım çiftçi ürününü iyi fiyattan değerlendirememiş olabilir, ancak Ekim’den Şubat ayına kadar hasat yapacak olan çiftçilerimizin, ki bu narenciyemizin yaklaşık yüzde 70’ine denk geliyor, Rusya pazarını iyi değerlendireceğini tahmin ediyorum. Rusya’ya önemli ihracat yapan firmalarımız 3 aydır sessiz kalırken bu sabahtan itibaren özellikle mandalina ve portakalda Ekim-Kasım ayında kesilecek çeşitler için çiftçilerle mal alımına girme teşebbüsüne başladılar" diye konuştu.
Sebzede de aynı şekilde tüm Türkiye’de sera ekimleri yapıldığını dile getiren Aşut, yasağın kaldırılmasının onların hasadı adına da önemli bir dönem olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.
"Rusya’nın kapılarını açması iç piyasayı ciddi şekilde rahatlatacak"
Türkiye’nin, Rusya’nın kapıları kapatması sonrasında yeni pazarlara da yöneldiğini, pazar çeşitlendirmesine gittiğini ifade eden Aşut, ancak halen Rusya’nın, Türkiye için büyük ve önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek, kapılarını açmış olmasının önemli olduğunu söyledi. Aşut, bu gelişmenin, meyve sebze kalemlerinde iç piyasayı ciddi şekilde rahatlatacağının da altını çizdi.
Bununla birlikte Türkiye’nin önümüzdeki süreçte Rusya kapısı açıldı diye durmaması gerektiği uyarısında da bulunan Aşut, "Uzak pazarlardaki, Asya pazarlarındaki temaslarını, araştırmalarını sürdürmeli. Tek pazara bağımlı kalmanın bedellini ödedik, ders almamız gerek. Şu anda meyve sebzeye tanınan bu imkan birçok sektörü nakliyeden sigortacılığa, beyaz eşyadan inşaata kadar Türkiye geneline dolaylı da olsa yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.