Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Kış Sezonunda 3,5 Liraya Kadar Satılan Domatesin Kilosu, İhracat Azalınca 50 Kuruşa Düştü

Mersin’de kış sezonunda dalında cinsine göre 3,5 lirayı gören domates, Mayıs ayı başında 50 kuruşa düştü. İhracattaki yavaşlama iç piyasadaki ürünü arttırırken, talep fazlasıyla domates fiyatı 50 kuruşa kadar düştü.Erdemli Ziraat...

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 09:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin’de kış sezonunda dalında cinsine göre 3,5 lirayı gören domates, Mayıs ayı başında 50 kuruşa düştü. İhracattaki yavaşlama iç piyasadaki ürünü arttırırken, talep fazlasıyla domates fiyatı 50 kuruşa kadar düştü.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, düşüşteki ana sebebin ihracatın yavaşlaması olduğunu ifade ederek, "Arap ülkeleri şuanda kendilerine yakın olan Ürdün ve Mısır’dan domates ithal etmektedirler. Orada maliyet düşük, ürün bol olunca bizden almıyorlar. İkinci bir konu ise Rusya’ya olan ihracatımızla ilgili. Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaştan dolayı karayolunun kapanması dolayısıyla ihracat yapamamaktayız. Bu konuda yetkililerimizden ve bakanlığımızdan gerekli duyarlılığı göstermelerini istiyoruz" dedi.
İç piyasada ürün bolluğu yaşandığını anlatan Şahin, "Antalya ve Erdemli’den gelen ürünlerle birlikte iç piyasada bir tıkanıklık var. İhracatın olmamasıyla birlikte ürün 50 kuruşa düşmüştür. Yetkililerden destek bekliyoruz" diye konuştu.
Tüccarlardan Abdulkadir Tanrıverdi ise, "Her gün fiyat düşüşü yaşıyoruz. Aldığımız malların fiyatı bir gün elimizde kaldığında ertesi gün elimizde patlıyor. Gelen mal günden güne artıyor. Tüketimde zorlanıyoruz. Fiyatlar günlük düşüşte, her gün zarar ediyoruz. Mallar dışarı gitmiyor. İhracat olmadığından dolayı iç piyasada tıkanıklık var. Mersin halinde domates satamıyoruz. Antalya’dan gelen ürünle Erdemli ürünleri çakışıyor" şeklinde konuştu.
Üreticilerden Abdurrahman Ceylan ise acil çözüm beklediklerini ifade ederek, "Çiftçi şuanda ne fidesinin, ne gübresinin, zaten emek aramıyoruz, girdi maliyetini karşılama durumumuz kesinlikle ve kesinlikle yok" dedi.
Sera ve açıkta olmak üzere 12 ay domates üretimi gerçekleştirilen Erdemli’de yıllık 400 bin tonun üzerinde ürün hasat ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.