Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Kayısı İhracatı Başladı

Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 45 milyon dolar gelir beklendiği bildirildi.Dünyada olduğu gibi Türkiye’de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut’ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 08:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 45 milyon dolar gelir beklendiği bildirildi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut’ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da sofralara hızla ulaşıyor.
Mikro klima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor. Bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 45 milyon dolar gelir bekleniyor.
Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, kayısı ihracatına başlanılan ilçede bu yıl 56 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 70 bin ton civarında olduğunu söyledi.
Kayısı ihracatının daha çok Irak, Kuzey Kıbrıs ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiği söyleyen Acar, "Şu anda Ninfa cinsi kayısı ihracatı 2 TL ile 2,20 TL arasında devam ediyor. Trintina kayısı cinsi ise 3 TL ile 3,50 TL. arası alıcı buluyor. Ortadoğu pazarı yüksek bir pazar olmadığı için 1,50 ila 1,80 TL arası ihracata kayısı alımı yapılıyor. Bu sene geçen yıla göre 18 Mart’ta meydana gelen don olayından dolayı kayısı rekoltesini 65 ila 70 bin ton civarında bekliyoruz. Buna rağmen bu mahsulün yüzde ellisi ihracata gitmesi bekleniyor. Kayısılarımızda kalite, görüntü ve rengi son derece iyi. Bütün ihracatçı firmalar beğeni ile komisyoncularla bağlantı kurmakta. Bu sene kapsamlı bir ihracatın olmasını bekliyoruz" dedi.
İhracatçı Tevfik Yılmaz ise, günlük 40 ila 50 ton arası kayısı ihracatı yaptıklarını belirterek, "Şu an Irak pazarına kayısı gönderiyoruz. Rusya’da başlamak üzere. Fiyatları ise kalitesine göre değişiyor. Bu yıl ihracata hızlı bir şekilde girdik" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.