Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Adana’da Karpuz Hasadı Başladı

Sezonun ilk turfanda karpuz hasadı, Adana’nın sahil kesimlerinde başladı. Tarlada kilosu 90 kuruş ile 1 lira arasında satılan karpuzlar kamyonlara yüklenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.Dünyada karpuz üretiminde Çin’den sonra...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 08:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sezonun ilk turfanda karpuz hasadı, Adana’nın sahil kesimlerinde başladı. Tarlada kilosu 90 kuruş ile 1 lira arasında satılan karpuzlar kamyonlara yüklenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Dünyada karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada olan Türkiye’nin yüzde 20’sinin karpuz ihtiyacını karşılayan Adana’da ilk hasat heyecanı başladı. Karataş ilçesindeki Tuzla’da deniz kumunda yetişen ve kilosu 90 kuruş ile 1 lira arasında satılan karpuzlar kamyonlar aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmeye başladı.
Kapı Mahallesi’nde karpuz üreten Hüseyin Aslan Giray, bu yıl çiftçilerin yer fıstığı ve başka ürünlere yönelmesi nedeniyle tonajda yüzde 10-20 azalma olduğunu kaydetti. Havanın da bir süre soğuk olması nedeniyle karpuzlarda döküm yaşandığını belirten Giray, bunun da tonaj ve verim düşüklüğüne sebep olabileceğini söyledi. Kumsal alanlar daha sıcak olduğu için verimin arttığına dikkat çeken Giray, turfanda karpuz hasadının Türkiye’de ilk kez Kapı Mahallesi’nde yapıldığını ve iç pazara gönderildiğini ifade etti.
“AĞIZLARININ TADINI BİLİYORLARSA ADANA KARPUZUNU YİYECEKLER”
Güntaş Yurtseven isimli başka bir çiftçi ise hasatla birlikte piyasanın yeni oluşacağını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda dönüm başına 8-9 ton ürün aldıklarını ancak bu sene bu rakamın 5-6 tona düştüğünü kaydeden Yurtseven, karpuzun kilosunun tarlada 900 ile 1 lira arasında değiştiğini söyledi. Şu anda Adana’da, Türkiye’ye 1 buçuk 2 ay yetecek kadar karpuz bulunduğunu ifade eden Yurtseven, ürünlerin kalitesine ve ihracata yönelik ise, “Çiftçimiz artık bilinçlendi. Mahsule ne vereceğini biliyor. Hormon yok. Eskiden aşılı dedikleri olaylar var ama artık anaçlar orjinale en yakın şekilde değişti. Mahsullerde lezzet, kalite düzgün. Halkımızın ağzına layık. Türk halkı tatlıyı sever. İhracat başlangıcı var dediler ama daha turfanda olduğu için bu 10-15 gün sonra netleşir. Fransa’da Avrupa Futbol Şampiyonası var. Ağızlarının tadını biliyorlarsa Adana karpuzunu yiyecekler” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.