Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomobil Üretimi Son 10 Yılın Zirvesinde

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son açıklanan verilerin hepsiyle yüzlerinin güldüğünü ifade ederek, “Otomotiv üretimi yüzde 5 artış gösterdi. İlk çeyrek itibariyle otomobil üretimi son 10 yılın zirvesine çıktı. Bu bir...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Otomobil Üretimi Son 10 Yılın Zirvesinde
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son açıklanan verilerin hepsiyle yüzlerinin güldüğünü ifade ederek, “Otomotiv üretimi yüzde 5 artış gösterdi. İlk çeyrek itibariyle otomobil üretimi son 10 yılın zirvesine çıktı. Bu bir rekordur. Yine ilk çeyrekte otomotiv ihracatımız yüzde 50’lik artış gösterdi” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tofaş Otomobil AŞ’nin Egea hatcback serisinin üretimine başlama törenine katıldı. Tofaş’ın Egea projesi ile 2023 yılına kadar 1.3 milyon adet araç üretmeyi ve 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini dile getiren Işık, “Egea ailesine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle 2023’te yeni bir istihdam oluşmuştur. Bu proje ülkemiz için çok önemli. Geçtiğimiz yıl satılan her 4 otomobilden üçünü ithal etmişiz. Ülkemizde binek otomobillerinin sınırlı olması sebebi ile otomobil pazarındaki artış bize büyükleri talep gücü oluşturacak. Her geçen gün artan bu talebin Türkiye’de karşılanması ihracat dengesini korumamızı sağlayacaktır. Dışarıda otomotivdeki yatırımlar bizleri sevindiriyor. Ancak binek otomobillerle ilgili yatırımlar bizi daha fazla sevindiriyor. Egea projesinin Türkiye’de yüzde 70 oranında Tofaş mühendisliği ile hayata geçirilmiş olmasından mutluluk duyuyorum” açıklamasında bulundu.
“OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İLK 10’A GİRMELİYİZ”
Tofaş’ın son 10 yıldır cirosunu yüzde üçünü ar-ge merkezine ayırdığını dile getiren Işık, şöyle devam etti:
“Bakanlık olarak her yıl ar-ge merkezleri performans endeksini yayınlıyoruz. 2014 sonuçlarına göre Tofaş, ar-ge merkezi otomotiv sektöründe birinci olurken, tüm ar-ge merkezleri arasında da en iyi üçüncü oldu. Otomotiv sektörü her alanda ülkemizin en önde gelen sektörlerinden biridir. Yirminci yüzyılda yaşanan ekonomik dönüşümün en yüksek sanayi dallarının başında otomotiv sektörü gelmektedir. Bugün hayatımızdaki birçok teknoloji otomotiv sektörü üzerinden gelişiyor. Diğer sektörlerde ki ar-ge çalışmalarını otomotiv sektörünün talepleri doğrultusunda şekilleniyor. Türkiye gibi ülkelerin küresel ekonomiye dahil olmasında otomotiv sektörü kilit bir rol oynamıştır. 1950’den bu yana ürettiğimiz ve yatırım yaptığımız bu sektörde dünyada en büyük 15’inci üretim merkezi haline geldik. Ama bu durum bizi kesmez. İlk ona girmek durumundayız.”
“2016 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE OTOMOBİL ÜRETİMİ SON 10 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI”
Son dönemde ekonomi ile ilgili gelişmeleri aldıklarını anlatan Işık, şöyle konuştu:
“Son açıklanan verilerin hepsi yüzümüzü güldürdü. 2016 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre üretim iç ve dış pazar gibi alanlarda tarihi seviyeleri geride bıraktık. Otomotiv üretimi yüzde 5 artış gösterdi. İlk çeyrek itibariyle otomobil üretimi son 10 yılın zirvesine çıktı. Bu bir rekordur. Yine ilk çeyrekte otomativ ihracatımız yüzde 50’lik artış gösterdi. Adet bazında bu sektörün geleceği dünya ekonomisinin geleceği açısından çok belirleyici olmuştur. 2015’de dünyada elliye yakın firma 90 milyonun üzerinde araç üretti. Bu araçlar gelişecek, değişecek. Ancak otomotiv sektörü insan hayatındaki önemini korumaya devam edecek. Önümüzdeki yıllarda birleşmeler yoluyla üretici firma sayısı azalacak. Üretim gelişmekte olan ekonomilere doğru kayarken, gelişmiş ülkeler ar-ge ve tasarım konusunda daha yüksek katma değerli konularda yoğunlaşacak. Gelişmekte olan ekonomilerde araç satışları gelişmiş ülkelerdeki satışlarını ikiye katlayacak. Yeni nesil çevre dostu motor talep her geçen gün artıyor.”
“BUGÜN ARAÇLARDA KULLANILAN PARÇALARIN YÜZDE 70’İ GELECEK TEKNOLOJİLERDE YOK”
Ekonomik ve siyasi istikrarın, işgücü niteliği üretim kalitesi iç ve dış pazarın büyüklüğü gibi hususlar ciddi bir avantaj olduğunu vurgulayan Işık, “Yeter ki biz ar-ge ve tasarımlarımızı geliştirelim, yeni teknolojilerinde söz sahibi olalım, ip hakları bize ait olan modemleri kendimize kazandıralım. Gelecek yıllarda araçtan araca etkileşim, akıllı sürüş sistemleri, güvenlik ve konfor da belirleyici olacak. Akıllı numaralı taşıyıcılar malzemelerin çok katmanlı korumalarını sağlayacak, elektrikli araçlarla ilgili batarya ve şarj teknolojileri elektrik dağıtım ve güvenliği ile ilgili teknolojiler daha da önem kazanacak. Otomotiv sektörüyle ilgili kullanılan parçaların yüzde yetmişi artık kullanılmayacak. Bugün bu araçlarda kullanılan parçaları yüzde 70’i gelecek teknolojiler de yok. Bunu bilerek tedbir almamız gerekiyor. Bu noktada yerli otomobil projesi de büyük bir dikkat ve hassasiyetle yönetiyoruz. Bazıları bu projeyi mevcut üretim yapanların aleyhine göstermeye çalışıyor. Proje Türkiye’ye merkez yapma açısından çok önemlidir. Bir firmanın otomotiv merkezinin bir ülkede bulunması önemlidir. Yerli otomobilinizin adeta bir teknoloji geliştirme platformu olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.
Bursa’nın Yenişehir ilçesine inşa edilecek Otomotiv Test Merkezi hakkında da konuşan Işık, “Otomotiv Test Merkezi için şu ana kadar 54 milyon lira harcadık. Projenin ilk aşaması olan ihaleyi yaptık. Şuanda projeler yapılmaya başlandı. Hedefimiz 2006 yılında projede bir aksama olmazsa fren merkezinin temelini atmak istiyoruz. Diğer kalan projeleri tamamlanıp, hayata geçtiğinde Türkiye’deki otomotivin dünyadaki en önemli halkalarından biri olması için gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.