Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ORGİAD: “Fındık fiyatlarına müdahale var”

Halen Fındık Hasadının Sürdüğü Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Fındık Fiyatı 10 Tl Bandında Seyrediyor

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2016 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2016 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ORGİAD: “Fındık fiyatlarına müdahale var”
Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, bu sezon fındık rekoltesinin düşük olmasına rağmen fiyatın 10 TL bandında seyretmesinin, fındık fiyatlarına müdahale olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 468 bin ton olarak açıklanan 2016 yılı fındık rekolte tahmininin geçen yılki rakamın oldukça altında kaldığını belirten Kaymaz, bu sezon geçen yıla göre yüzde 30 ila 50 arası bir düşüş öngörüldüğünü kaydetti.
Rekoltedeki düşüşün en önemli nedeninin zirai don, aşırı yağış ve sıcaklık gibi doğal etkenler olduğunu, bunun neticesinde fındıkta erken dökülmeler yaşandığını vurgulayan Kaymaz, “Doğu Karadeniz’deki illerimizde yüzde 50’lere ulaşan rekolte kayıpları meydana gelmiştir. En büyük düşüş önce Ordu’da ardından Giresun’da yaşanmıştır” dedi.
Sezon başında kilogramı 14-15 lira seviyelerinde olan fındık fiyatının sezonun son günleri yaklaşırken rekoltenin düşük olmasına rağmen 10 TL bandında seyretmesinin ilginç olduğuna dikkat çeken Kaymaz, ”Bu durum fındık fiyatlarına müdahale olduğunun bir göstergesidir. Yaklaşık 5 milyon insanımızı bakan ve 3 milyar dolar civarında önemli bir ihracat kalemimiz olan fındık, birkaç yabancı şirket ve onlarla birlikte hareket edenlerin kazancı uğruna feda edilmemelidir. İlimizin ve Karadeniz Bölgesi ekonomisinin itici gücü olan fındık, tekelci piyasanın insafına bırakılmayacak kadar önemli bir üründür. Bu tekelci piyasa tarafından fındık fiyatının 10 TL bandında yatay seyretmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Kaymaz şöyle konuştu: "Bu kadar düşen fındık fiyatları, üreticilerimizi mağdur edecektir. Emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan çiftçimizi bahçede tutmamız olanaksız hale gelecektir. Bu durumdan başta üreticilerimiz olmak üzere, esnaflarımız, ticaretle uğraşan herkes zarar görecektir. Geçen yıla oranla bazı yerlerde yüzde 30, diğer yerlerde yüzde 50’ye varan rekolte kaybı olmasına rağmen, fındık fiyatlarının yeniden revize edilerek yükselmesini bekliyoruz. Üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetinin bu sezonki fiyatlarla giderilmesini umut ediyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.