Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Organik patatesten sonra karpuz üretti, tüm Türkiye’ye sattı

2013 yılından bu tarafa İzmir’in Ödemiş ilçesinde organik patates üretimi yapan bir kişi, bu kezde organik karpuz üretmeye başladı. Girişimci üretilen bu karpuz ve patatesleri de, tüm Türkiye’de yaygınlaşan organik pazarlara sattı.Ödemiş...

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2016 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2016 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2013 yılından bu tarafa İzmir’in Ödemiş ilçesinde organik patates üretimi yapan bir kişi, bu kezde organik karpuz üretmeye başladı. Girişimci üretilen bu karpuz ve patatesleri de, tüm Türkiye’de yaygınlaşan organik pazarlara sattı.
Ödemiş ilçesinde yaşayan üretici Levent Korukoğlu, organik ürün üretimi yapmak için kolları sıvadı. Harekete geçen Korukoğlu, 2013 yılından itibaren organik patates üretimi yapmaya başladı. 45 dekar organik tarım alanı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından tescilli arazisinde son 3 yıldır organik üretime devam ettiren Levent Korukoğlu, yılda iki kez yetiştirdiği patatesleri Türkiye’nin değişik illerine gönderdi.
Şimdi de karpuz üretiyor
Korukoğlu, organik patatesten sonra şimdide organik karpuz üretiminin startını verdi. Organik ürün üretilebilmesi için tüm uygulamaları yerine getiren ve tüm tescilleri alan Levent Korukoğlu, yetiştirdiği karpuzları İzmir ve İstanbul’da organik ürün pazarlarına gönderdi. Korukoğlu, zaman zaman yoğun talep nedeniyle de siparişlere yetişemedi. Ürettiği karpuzun kilosunu 1,5 TL ile 2 TL arasında sattığını söyleyen Korukoğlu, ürünlerde hiç kimyasal maddenin kullanılmadığını, gübre ve ilaçlamanın da yapılmadığını belirtti. Levent Korukoğlu, "Biz aileden, atadan ziraatçıyız. Bende kendimi bildim bileli tarım ile uğraşıyorum. Son yıllarda organik tarım ürünlerinin ne kadar önemli olduğu gündemden düşmüyor. Bende bu konuya araştırarak organik tarım yani organik ürünler yetiştirmek istedim. Çok uğraşlı ince uzun bir yolda ilerlemenin sonucunda ilk olarak 2013 yılında organik patatesimi yetiştirdim. Daha sonra organik ürün yetiştirebildiğim 45 dekar arazimizi gereken tüm uygulamalar ve çalışmalardan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız organik tarım alanı diye tescilledi. 2013 yılından bu yana organik tarım uygulamalarıma yani üretimimi sürdürüyorum. Bu anlamda organik karpuzumuzu da ilk kez yetiştirmiş oldum. Bugün dekarda 7-8 ton civarında ürün alabiliyorum. Organik karpuzlarımızı İzmir Karşıyaka ve İstanbul’un çeşitli semtlerinde olan ‘organik ürün pazarı’ gibi yerlere satabiliyorum. Bugün organik karpuzun toptan kilo fiyatı 1,5 TL ile 2 TL arasında değişiyor. Perakende olarak ise kilosu 4-5 TL arasında satılıyor" dedi.
"Topraklarımıza bir bebeğe bakar gibi bakmalı"
Bu ürünlerin insan sağlığına faydalı olduğunu dikkat çeken Korukoğlu şöyle devam etti:
"Ödemiş, dünyanın üç verimli ovasından birine sahip. Bizim toprağımız, suyumuz ve havamız o kadar değerli ki anlatamam. Ayrıca bu toprakların en önemli özelliği de yılda iki kez ekilip biçilmesidir. Ve bu topraklarımız organik tarım olarak da çok uygun bir yapıya sahiptir. Bu değerlerle hesapladığımızda topraklarımıza bir bebeğe bakar gibi bakmalı ve ona göre gelecek yıllarda da çeşitli uygulamalar yapmalıyız kanaatindeyim. Organik ürünlerimiz insan sağlına faydalı hiçbir yan etkisi olmayan besin değeri yüksek ürünlerdir. Örneğin 3 yıldır yetiştirdiğimiz organik patateslerimizin besin değerleri insan vücudunun istediği değerler olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu ürünler bebek mamalarında, ilaç sanayilerinde de kullanılıyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.