Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Önlem Alınmazsa 2016 Yılında Sektörde Yaprak Dökümü Yaşanır”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, 2016’da asgari ücrette gerçekleşmesi planlanan artışın, yeni yılla birlikte değişmesi gereken minimum 10 bin yazarkasa ve gıdada KDV oranları nedeniyle artan...

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2015 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2015 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, 2016’da asgari ücrette gerçekleşmesi planlanan artışın, yeni yılla birlikte değişmesi gereken minimum 10 bin yazarkasa ve gıdada KDV oranları nedeniyle artan yükü, sektörün tek başına taşıyamayacağını söyledi.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, 200 milyar doları aşkın cirosuyla Türkiye’de toplam ticaretten yüzde 13, toplam istihdamdan ise yüzde 17 pay alan perakende sektörünün sürdürülebilir büyümesi için yeni hükümetten beklentileri olduğunu açıkladı. 1 Kasım genel seçimleriyle birlikte belirsizliğin ortadan kalktığını, tek parti istikrarının ekonomiye olumlu yansımaları olacağını aktaran Altunbilek, yeni hükümetten taleplerinin ekonomik planlamalara öncelik verilmesi olduğunu söyledi. Perakende sektöründe atılması gereken adımlar olduğunu vurgulayan Altunbilek, asgari ücrette yeni yılla birlikte gerçekleşmesi planlanan artış; yine 2016’da değişmesi gereken minimum 10 bin yazar kasa ve gıdada mevcut KDV oranlarıyla, perakendenin yükünün oldukça arttığını, sektörün bu yükü tek başına taşıyamayacağını ifade etti.
“Başta Perakende Yasası’nda var olan eksik ayaklar olmak üzere, 2016 yılının başından itibaren sektörün gelişimi ve büyümesinin önünde duvar oluşturan gündemlerin acilen ele alınması gerekiyor” diyen Altunbilek, aksi takdirde, her yıl çift haneli büyüyen yerel perakendeyi, zor günler beklediğini söyledi.
2016’da, her bir kasa başına maliyeti binlerce TL’ye ulaşan ve eski yazar kasaların yeni nesil kasalarla değiştirilmesi öngören uygulamanın da sektöre ek yük getireceğini kaydeden Altunbilek, “Sadece yerel marketlerde değiştirilmesi gereken 10 bini aşkın yazar kasa var. Maliyeti, her bir kasa için binlerce TL. Rekabeti olumsuz etkileyen KDV konusu ise ayrı bir problem. Gıdada KDV oranlarının yüzde 1’e çekilmesi gerekir. Perakendecinin sırtındaki yükü azaltmaya yönelik hükümetimizce bir adım atılmaz ise, önümüzdeki süreçte, korkarım ki maliyetleri dengelemek ve ayakta kalabilmek çok daha zor olacak ve sektörümüzde yaprak dökümü yaşanacak" dedi.
Beklenti ve çözüm önerilerini de sıralayan Altunbilek, “Beklentimiz; asgari ücrette kişi başı 456 TL’lik ek maliyetin bir kısmını devletin üstlenmesi, KDV oranlarında indirim ve yeni nesil yazar kasalarda ek süre” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.