Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullarda öğrencilere kuru üzüm dağıtılacak

Manisa’da kuru üzüm talebini arttırmak için bir proje hazırlandı. Bu kapsamda il genelinde bütün ilkokul ve ortaokullarda öğrencilere kuru üzüm dağıtılacak.İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü,...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Okullarda öğrencilere kuru üzüm dağıtılacak
Manisa’da kuru üzüm talebini arttırmak için bir proje hazırlandı. Bu kapsamda il genelinde bütün ilkokul ve ortaokullarda öğrencilere kuru üzüm dağıtılacak.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Sanayi ve Ticaret Odası, kuru üzüm talebini arttırmak için proje hazırladı. Manisa Valiliği'nde Vali Erdoğan Bektaş, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap protokol imzaladı. Böylece Manisa’da başlatılan proje kapsamında ikinci dönem, il genelindeki ilkokul ve ortaokullarda 50'şer gr.'lık 20 bin paket kuru üzüm dağıtılacak.

Vali Bektaş, Türkiye'de özellikle çekirdeksiz üzümden elde edilen kuru üzümün dünya çapında ünlü olduğunu söyledi. Verimli topraklara sahip ilde kuru üzümde yıllara göre yüksek rekolteler elde edildiğini, rekoltenin yüksek olduğu bu yıllarda arz-talep dengesinin fiyatlara yansıdığını belirten Bektaş, “Üretici aleyhine oluşan bu arz fazlası durumdan, Manisa genelinde 10 ilçede 35 bin üretici ailesi ve yaklaşık 140 bin kişi doğrudan olumsuz etkileniyor. Bu da dolaylı olarak ilimizin ekonomisi etkilemektedir. Arz fazlası ürün sebebiyle hammadde üzüm fiyatı düşmekte, bu fiyat düşüklüğü de dışsatıma yansımakta ve ülkeye döviz girişi azalmaktadır.” dedi. Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün satışının yıllara göre değiştiğini aktaran Vali Bektaş, “Ülkemizde çerezlik olarak kişibaşı tüketim 285 gr., yani bir avuca tekabül etmektedir. Ülkemizdeki üretimin yüzde 85’inin ilimizde gerçekleştiği, büyüme çağındaki çocukların ve yetişkinlerin beslenmesinde son derece değerli, iç ve dış ticarete konu ekonomimizde çok önemli bu ürünü, ürettiğimiz çekirdeksiz kuru üzümü kendi insanlarımız tüketmemektedir. Bu nedenle çekirdeksiz kuru üzümün faydalarının, beslenmedeki öneminin ilköğretim çağındaki öğrenciler başta olmak üzere ilimizde, Ege Bölgesi'nde ve yurt genelinde tüm halka anlatılması ve kuru üzüm tüketiminin arttırılması hedeflenmiştir. İlk etapta Ticaret Odası ile Ticaret Borsası'nın verdiği 10'ar bin paket, yani toplam 20 bin paket kuru üzüm öğrencilere dağıtılacaktır.” diye konuştu.

Projede sayesinde kuru üzümün beslenmede önemi anlaşılacak ve kişibaşı tüketim arttırılacak. Manisa'da yapılan bu çalışmanın sinerjisiyle bölge ve ülke çapında çekirdeksiz kuru üzümün beslenmedeki ve ekonomik önemi anlaşılacak. İç tüketim arttırılacak. Arz fazlası yıllarda arz-talep dengesi sağlanacak. Manisa'da yaklaşık 150 bin kişiyi ilgilendiren bir konuda ekonomik ve sosyal denge korunacak. Çekirdeksiz kuru üzüm tüketimi ve ticaretinin önemi, karar verici durumdaki ülke yöneticilerine anlaşılacak. Günümüzün en büyük meselelerinden biri haline gelen obeziteyle mücadelede çocukların ve halkın şeker yerine kuru üzüm gibi ürünlerle dengeli beslenmesine katkı sağlamış olunacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.